Motorne testere

Лоша идеја фиксна кутија па још за тестеру :

- - - - - - - - - -

Лоша идеја фиксна кутија па још за тестеру ... има боља варијанта али је више посла да се направи

Moje mišljenje je da je ideja dobra, a forum i postoji da bi se ideje razmjenjivale.
Nisam mislio bukvalno da se privari za traktor, naprotiv to treba da se skine za tili čas.
Ja na prikolici nema šanse da bi pravio jer kod mene su šumski putevi bože sačuvaj loši, a mislim da je to svugdje tako. Dešava se da se prikolia prevrne i u tom slučaju ode testera.
Ja sam imao ideju da napravim neku kutiju, kao što je kolega Vulkan rekao samo sam mislio da je kačim za onu sijev zadnju na kabini od IMT 533-539. Mislim da znate na koju cijev mislim, čini mi se da je 4x4cm i ne bi smetala a bila bi zaštićena maksimalno. Samo napravim 3-4 kuke od flaha, jakog naravno i okačim na onu cijev, eventualno provučem neki osigurač ili jednostavno zatvorim zadnje staklo.
To bi se nekako moglo da napravi i na traktor bez kabine.
Ja sam na prikolici sa prednje strane već napravi mjesta gdje kačim, veliki čekić, sjekiru, krampu.
To je samo ideja, e sada kao i sve druge nekom će da se svidi a nekom ne.

Ja nemam kabinu a zadnja krila oko točkova okrugla i mala. imt 558. Napred za vučnik ne bih, nekako mi nisko i ne vidim dok vozim a kutija bi mi bila kabasta, dve testere i dve kantice od po 5 litara ili veće. Svako naspram svog traktora ili prikolice i puteva. Ideja je uglavnom odlična. Da se ne bojim da mi se testera skotrlja niz drva sa prikolice.

Или се непрецизно изражавамо или се не разумемо :sta: мени је кука оно на чега се качи шунка :osmeh: и мислим да на нечему што се дрмуса и скакуће нема шта да тражи .. немам сад времена нацртаћу увече ...:ppozdrav:

Ja nemam kabinu a zadnja krila oko točkova okrugla i mala. imt 558. Napred za vučnik ne bih, nekako mi nisko i ne vidim dok vozim a kutija bi mi bila kabasta, dve testere i dve kantice od po 5 litara ili veće. Svako naspram svog traktora ili prikolice i puteva. Ideja je uglavnom odlična. Da se ne bojim da mi se testera skotrlja niz drva sa prikolice.

Na okrugle male blatobrane iza sica, prišarafiš po jedan L profil dužine koko 15cm. Prišarafiš ih tako da su u jednoj ravni i da se na njih može staviti daska. Probušiš, da se mogu prišarafiti i tu kutiju pričvrstiš na tu dasku i ćao. min posla lakše 100 puta nego držati i paziti na testeru, a u tom slučaju kutija može da bude i drvena ine mora da ima poklopac. Jer ako ti padne tu nešto na nju panuće i na glavu.
Ja sam planirao da napravim jednu kutiju da se može na oba ova načina montirati.
Znači na traktorske blatobrane samo 2 komada L profila prišarafiti i nek stoje, ne može to smetati, a kod pođeš u šumu staviš tu dasku sa kutijom, i prišarafiš sa 4 šarafa recimo sa leptir maticama, da bi išlo još brže.

- - - - - - - - - -

Или се непрецизно изражавамо или се не разумемо :sta: мени је кука оно на чега се качи шунка :osmeh: и мислим да на нечему што се дрмуса и скакуће нема шта да тражи .. немам сад времена нацртаћу увече ...:ppozdrav:

Dobro sada kod mene, u mom kraju kuka ima raznih, mi kažemo i kuka za traktor i kuka za meso, a i sve što na tom principu kačenja mislim da nema problema da se tako zove ali ok.
Nemoraš da mi crtaš zanm o čemu se radi.

Па нећу куку цртам куку :haha:. Цртам универзалну кутију за моторне тестере модел Пеђа М12 :osmeh:

kutijazatestere.png

Мислим да је слика потпуно јасна е сад дал је ово сиво страница од приколице или нека шипка на шасији трактора свеједно је на вољу вам :osmeh: . Коцка или Л профил опет на вољу .. битно да се доњи носачи ротирају и да имамо ова два мала додатка за расцепку да их фиксирамо кад скинемо кутију јер су делови који штрче опасни .. сама кутија са два џепа тј. корпе за кантице за гориво са стране ремење нисам црто. Шрафови за учвршћивање на крају помичних елемената и на врху вертикалних. Не заборавите само подлогу у кутију ако је метална да не тупи ланац а елементе за учвршћивање тестере такође нисам црто јер нема димензија .. Ово је најбоља варијанта јер кад скинете остаје вам кутија за алат и све је на свом месту до употребе, само мењаш кутије .. а можеш и да склопиш уз минимални губитак простора ..
::novac:: у страну то ја за душу Риђану :osmeh:

Poslednja izmena:
ovako po karakteristikama spada u poluprofi testere,odnosno za domacinstva i rad si svojoj sumi,u rangu je sa stihl ms 230/250,husqvarna 445/450,samo ne znam da li im je u rangu sa cenom

Imam husqvarna 266SE sa 66cc i 4,7ks i 7,1kg sa magnezijumskim kucistem proizvedenu 80ih godina.
Misljenje o njoj? Ima li je jos neko?
Mene odlicno sluzi. Jedino mi smeta njena tezina od 8,3kg sa punim rezervoarom goriva i ulja.

Imate li preporuku za neku malu testeru za potkresivanje oborenih stabala?
Manje husqvarne kostaju oko 30.000din (135 model kosta 32000din), dok still ms 170 kosta svega 20500din.
Takodje je velika glupost cena od still ms 180 koji kosta 28800 din , dok je tezina ista kao ms 170. Jedino je slabija za svega 0,2ks.:sta:
Zasto je tako velika razlika u ceni za istu kilazu i (skoro) snagu izmedju ova dva modela? Da li mogu da se oslonim na ms 170?
Villager oznake vgs20 je 14600 din dok je tezina i snaga (opet skoro) ista kao kod ova tri gore pomenuta modela. Da li je ipak treba preskociti?

Ako je sve isto, zašto si spreman da daš još 8k din tj skoro još 50% više para? Zbog 0,2ks snage?
mora da postoji neka fora. Jedan prijatelj mi je rekao da se oba modela brzo greju, i da su amaterske testere. Meni ipak treba da mogu da se oslonim na nju.

Postoji nepisano pravilo da se nikad ne uzima naj slabiji model iz ponude, e sad mozes ga uzeti ako mislis da 180 nevredi tih 8k vise. Imas i jeftinije da nadjes Ms 180.
Oba su amaterski modeli ali tebi to i treba ako ces je koristiti samo za iskresivanje ganja i sitnije poslice i tu se nece pregrejati 100%. Svaka amaterska testera ce se pregrejati ako je koristis kao profesionalnu. One nisu za rad ceo dan sa trupcima da struzu pun mac, ali kako rece trebaju ti za iskresivanje a husqvarnu koristi za struganje.

sve sto Tintoreti pise stoji,ali ms180 nije za potkresivanje grana u profi radu ( svaki dan,ceo dan),ona je dobra i pouzdana za sopstvenu sumu,domacinstvo kao pomocna testera,dakle velika obara i reze na trupce,pomocna potkresuje grane i ne sece deblje od 20 - 25cm,tim rezimom moze trajati godinama

Dejane,
Kako treba zategnuti lanac na testeri (MS 290)?
Kod komšije sam gledao da mu se poderao mač na vrhu a znam da testera nije puno radila, pa sam zaključio da mu je lanac malo pretegnut da li to može biti razlog?

opste vazi za sve testere:lanac je propisno zategnut onda kada skroz nalegne na donju stranu maca i pri tom se lako pokrece rukom,znaci ne sme da ima "stomak" .Vrh maca (nos) obicno strada pri stalnom testerisanju stabala ciji je precnik veci od samog maca,ali naravno i od pretegnutog lanca

- - - - - - - - - -

mada je vec pisano,ali ajde da ponovimo:
1.olabaviti matice koje drze mac
2.podignuti rukom nos maca i srafcigerom zavijati spaner dok lanac sasvim ne nelegne na donju stranu maca
3.pritegnuti matice i rukom proveriti da li lanac nesmetano klizi po macu

sve sto Tintoreti pise stoji,ali ms180 nije za potkresivanje grana u profi radu ( svaki dan,ceo dan),ona je dobra i pouzdana za sopstvenu sumu,domacinstvo kao pomocna testera,dakle velika obara i reze na trupce,pomocna potkresuje grane i ne sece deblje od 20 - 25cm,tim rezimom moze trajati godinama
Meni za moje domacinstvo i moju sumu i treba, i to kao druga testera. Samim tim, zakljucujem da je i ms 170 dobra za ove stvari?

A villager vgs20 (14600 din)? Jel zna neko kako se pokazao i sta moze da se ocekuje od njega? Cena je odlicna za 4,2kg i 2ks. U villager-u ga hvale kako je odlican (kao i svaki ciga sto hvali svog konja) ali mene zanima realna necija praksa, a ne njihovo misljenje.

ono sto ja znam da su mnogi dileri imali problema sa ms 170,tj.da je bilo dosta reklamacija na taj model,a sto se villagera tice,pogledaj malo stranica unazad i o njima je pisano u ovoj temi

Meni za moje domacinstvo i moju sumu i treba, i to kao druga testera. Samim tim, zakljucujem da je i ms 170 dobra za ove stvari?

A villager vgs20 (14600 din)? Jel zna neko kako se pokazao i sta moze da se ocekuje od njega? Cena je odlicna za 4,2kg i 2ks. U villager-u ga hvale kako je odlican (kao i svaki ciga sto hvali svog konja) ali mene zanima realna necija praksa, a ne njihovo misljenje.

Ako ti je od pomoci ja sam se odlucio za ms180 bas zbog % reklamacija na ms170 kod ovlascenih prodavaca.
Mada ko zna, mozda su se ljudi malo vise opustili pa pritiskali ms170 na deblje grane sto se i meni ovoga leta desavalo :), testerica naprosto ujeda kako reze pa se covek zaboravi...

Nazad
Vrh