Ja sam navikao na kilažu pune prskalice, ali imam novih problema. Već sam negde pisao ali ajde i ovde.
Konkretno imam Vilager DM-25 leđnu motornu prskalicu. Pored "oko kuće" sa njom štitim zasad od 136 trešanja na magrivi, 6 redova od 23 komada, pola su dvogodišnje, pola jednogodišnje. Za prskanja kad nema list (proleće, jesen) ne računam, ova tokom vegetacije, a ove godine ih je bilo više od 5 zbog pogodnih uslova za kokomices i ostalo, trebalo mi je puna prskalica za nepun red, recimo 16-18 trešanja.
Tu ne da nema uštede, nego računaj da stučem 7-9 prskalica puta skoro 30 litara, to je skoro pun atomizer traktorski. Da ne pričam koliko traktorski kvalitetnije odradi posao zbog boljih dizni i većeg broja istih, zatim jači pritisak i vrtenje lista pa se on okupa sa svih strana dok sa ovime samo bijem po licu lista, ulazim ja bliže pa šaram, al zato i potrošim toliko a opet nije to to.
Drugo, vodu sam nosio u 4 kante od 30 litara, iskilavim se dok je istočim u prskalicu, a ako bih prskalicu spustio na zemlju, kako bih je posle digao na ramena.
Znači sad imam i problem vode, pa sam počeo da nosim bure od 200 litara plus kante, pa istačem iz bureta koficom. Treba mi cirka 10ak minuta dok spremim prskalicu a za manje od 10 je više nema. Puta 7-9 to ti je oko 2.5 sati rada.
Leti je problem jer imaš opciju da ideš u cik zore da ne bi radio po suncu, ako počneš u 8 poslednja tura ti je u 11 tad je već prekasno, ili da ideš dva dana, ili da ideš predveče, ali pošto ne smeš pre nekih 7, onda te garant hvata mrak i komarci, rizikuješ pa počinješ u 6 ali ne završavaš pre pola 9.
Da ne pričam o danima kad je blato ili nisi suzbio travu pa moraš prvo to. Hodam sa čizmama i tri kile blata na svakom đonu, posrćem, klizam...
Šta me čeka sledeće godine, kad pola budu trogodišnje a pola dvogodišnje, nije mi dobro samo kad pomislim. Za dve godine ili kupujem traktorsku ili ako nemam para neću ni prskati, nema smisao, neću valjda 30 prskalica da trošim, to je tona vode i hemikalija, kako toliku vodu uopšte da odnesem i istačem, treba da podelim i radim 3 dana po 3 sata a to iz više razloga prosto ne može.
Sveukupno, priznajem prešao sam se što nisam kupio polovnu traktorsku pa kakvu takvu pa polako menjao dizne, sređivao, šta god. Ovu sam platio 18.000 dinara novu, traktorsku polovnu koja bi ISTIM KVALITETOM prskala sam mogao za 300, pa kvalitet vremenom sredio ulaganjem u dizne i slično.
Naravno da je razlika u ceni, ali po toj logici ako nemaš para, kupi neku polovnu za 50 eura, nikako nove za 150-200, bačene su pare.