Motokultivatori - opšta tema

Декс, ако ме сећање служи десна ручица брзине, лева ход напред назад. Била је једна 507-ица бензинац давно у селу. Колико видим ова нема блокаде точкова на ручкама.
 
Миро, немо' случајно да дођеш у искушење да се пријавиш за локално такмичење орача. ;)

Сапатник је лепо приметио да нешто није подешено јер заиста изгледа са ових пар слика да на слаже лепо пластице.
Slušaj, na to takmičenje se sigurno neću prijavljivati, jer i sam vidim da mi estetika oranja nije jača strana.,
Kako bi tek orao sa nekom lakšom spravom nesmem ni pomisliti..
Ja sam zemlju prevrnuo, grabljicama smo pripremili za sejanje luka, i dosta od mene..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Декс, ако ме сећање служи десна ручица брзине, лева ход напред назад. Била је једна 507-ица бензинац давно у селу. Колико видим ова нема блокаде точкова на ручкама.
Nema, blokirana je stalno kao 509, do duse 509 ako se secam dobro ima "deblokade"

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Društvo, može li mi neko pomoći vezano za kočnice na ovoj mojoj prikolici (Labinprogres specijal, fabrička kardanska prikolica). Paknovi su 'nako - još uvek su preko pola na ovom delu površine koji se oslanja na doboš, ali da kažem i da bih kupio nove... Rastavio sam ovo sve jer je ova potezna poluga toliko zapekla bila na levoj strani da se nikako nije vraćala. Iskreno meni ovo sve deluje mnogo kilavo rešeno. Kod mene je teren brdsko-planinski, imam baš puno uzbrdo-nizbrdo, teram natovarenu prikolicu i kočenje je jednostavno kilavo... Svojom greškom (jer nisam podglavio nečim točkove već sam se oslonio na blokadu prednjih i zadnjih kočnica) imao sam nedavno nezgodu gde me samo dragi Bog sačuvao da ne prođem sa lomovima ili još gore. Naime, morao sam se zaustaviti na nizbrdici natovaren, nekako se zaustavio, blokirao kočnice i na prikolici i na motokultivatoru i to je sve stajalo... Ja pričekao par sekundi držeći stisnuto kvačilo i vidim stoji - ne mrda. Siđem sa sedišta, namestim neki klin koji se ce taj dan izvlačio i u tom trenutku kočnice polako kreću da puštaju. Dok sam skočio nazad u sedište da pokušam da bilo šta iskontrolišem, već je krenula da hvata brzinu i bilo kakvo dodatno stiskanje nožne poluge nije vredelo ni trunku. Tako da sam na kraju zalomio motokultivator u bedem i skočio u stranu (ugruvao se prilično jer više nisam momčić od 70 kila mišića već volina od 100 kila), preturila se cela freza naopačke itd...

Da skratim - čak i kad bih stavio nove paknove, meni i dalje ovo deluje kao kilavo rešenje. "Podešavanje" se svodi na prednateg sajlom, a konstrukciono je rešeno tako da koči otpilike maskimalno polovinom pakne ako i toliko upre u doboš...

Ima li neko savet/iskustvo kako ovde montirati hidraulične kočnice od nečega - ima li neki automobil anker ploču i doboš koji bi pasovali na ovu glavčinu? Ili ako neko ima savet kako postojeći mehanizam sa sajlom namestiti da stvarno koči (zamišljam isti scenario koji mi se dogodio samo usled iskakanja menjača iz brzine - stvarno mi se ne gine na đavolskoj spravi). Oprostite ako već ima da je neko ovo obradio na forumu - ja nešto nisam uspeo da pronađem kroz pretragu.

kocnice_02.jpg


kocnice_03.jpg


kocnice_04.jpg


kocnice_05.jpg


kocnice_01.jpg
 
Обрни пакне. Кад гледаш точак пакна која је десна или задња зависи ко како зове треба да буде дебља/ да има више меса. Јеси ли некад скидао или монтирао на аутомобилу?
 
Ovo je vrlo loše kočenje, praktično samo za ravnicu. Jesu li 12-ke točkovi?
Da su veće felge, recimo 16, mogao bi staviti razne setove doboš kočnica, pa čak i prednje tamić..
Tu bi ručna bila dobra da se stavi negde na ulazu u diferencijal, recimo disk ili neki šnaper koji blokira kao ručna kočnica na automatik menjaču.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Обрни пакне. Кад гледаш точак пакна која је десна или задња зависи ко како зове треба да буде дебља/ да има више меса. Јеси ли некад скидао или монтирао на аутомобилу?
Pogledaj slike koje sam postavio. Ovde pakne stoje gore-dole (ne stoje kao kod automobila levo-desno) i obe su podjednako (polu)potrošene. Ceo mehanizam je daleko prostiji od mehanizama doboš kočnica na automobilima - nema bukvalno nikakvog smislenog podešavanja.
 
Добро, она пакна која је била горе намонтирај доле. По слици није баш горе/доле намонтирано.
Или што мирости каже добош или диск на диференцијал. Овако ускоро треба да решим кочење код мене. Али уместо кардана иде полуосовина и главчина од југа на диференцијал.
 
Ja sam za neke diskove od automobila ako bi moglo tako nesto da se iskombinuje pa namestiti nozna da bude hidraulicna.
Nije lose imati nesto i na kardanu ali koliko znam taj dif nije blokiran tako da bi kocio jedan tocak..

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Nije lose imati nesto i na kardanu ali koliko znam taj dif nije blokiran tako da bi kocio jedan tocak..

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Na ovoj mojoj prikolici diferencijal nije blokiran (i nema predviđenu blokadu). Probao sam da blokiram kardan i tačno samo jedan točak bude ukočen, drugi se normalno vrti. I dalje mi je najizglednija opcija da ugradim kompletne hidraulične kočnice od "nečega" (da li doboš ili disk, manje - više je svejedno)... Viđao sam po oglasima da povremeno iskoči neka 509-ka ili Labin sa odrađenim takvm modifikacijama na prikolici, ali koga god sam od prodavaca pitao, ispalo je da je to neko pre njih odradio ili da im je to napravio "majstor Žika" i oni nemau pojma ništa o tome, a kontakt od "majstora Žike" nemaju itd... Možda će se ipak javiti neko sa neposrednim iskustvom :)

U međuvremenu, da li neko može da mi objasni kako se skida ova glavčina (ako se uopšte ona nekako skida, tj, najiskrenije se nadam da ne moraju da se vade kompletne poluosovine iz diferencijala) jer čak i da nađem neku manje-više adekvatnu anker ploču/doboš (recimo, da se potrefi da se gađaju rupe za montažu anker ploče) ostaje pitanje montaže...
 
Suština kočnice na kardanu nije kočenje sa blokiranjem oba točka nego usporenje ili osiguravanje u stanju mirovanja. Funkcioniše kao kočenje motorom ili retarderom, samo znatno jače. Dakle, nikako korištenje kao radno kočenje, nego kao parkirna kočnice ili usporivač u kretanju. Ima to na raznim vozilima, pa i na traktorima.
Glavčina se vadi iz deferencijala cela sa poluosovinom i ležajem, ali nije nešto naročito komplikovano. Kućište ležaja je dvodelno sa četiri M8 vijka. Lada ima dovoljno dobre zadnje doboše i ako ih ugradiš zajedno sa anker pločama imaćeš solido hidraulično kočenje i mehaničku ručnu u funkciji. Ja sam letos sa jednim forumskim kolegom pojačavao kočenje na njegovom 509, i ugrađeno je to i kočni cilindar od ladinog kvačila. Cilindar kvačila se koristi jer je manji prečnik, znači daje jači pritisak za istu silu pedale.
Ja sam davnih godina sebi za 509 pripremio ladino kočenje sa mehaničkim ključem, kao kod tebe, i to je možda još jednostavnije od hidraulike, samo treba ispoštovati neke 'cake' da bi bilo efikasno.
 
Ako stavljaš od Lade gledaj da nisu skinuti ekscentri i ako ih ima da nisu zaribali jer bez njih taj sistem na ključ nikad neće da koči zadovoljavajuće.
 
Pa što bi neko skidao excentre?
Dalje, excentri na novijim tipama sa samoštelujućim cilindrima nisu ni postojali jer su bili nepotrebni. Ja sam na mojoj Nivi stari tip davno ugradio nove cilindre i više nikada nisam štelovao preko ekscentra.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Nazad
Vrh