Motokultivatori - opšta tema

Razlog moguce zamene : trosi bar 15 litara benzina na 2000 m2 , tesko se pali , u radu stane iz cista mira i pola dana ga ne mogu upaliti, dim malo crn,/kada upali ali to je loto/
Trebao bi mi savet i iskustva iskusnijih u ovoj problematici : oko moguce zamene motora /8 ks/ na motokultivatoru na slikama . , Kipor motor 8ks f 178 i prodavci pisu da i za ovaj tip motokultivatora odgovaraju isti , a uzeo bih dizel .kao i garanciju ima .
- mogucnost zamene motora u kucnoj radinosti bez mehanicara , i drugih struka.
- potreban rucni alat/imbusi ,vilasti i ostali kljucevi / cekic. itd
-na sta obratiti paznju i tako ostalo.
ako ima neki klip o zameni na internetu link ako je moguce ili moze i neko uputstvo bar na srpskom.,
uopste da li se isplati zameniti za kipor ili bolje bi bilo popraviti -generalno ovaj stari dmb / iz iskustva i zbog novca / ali popravka motora treba strucni majstori .
bio bih zahvalan na predlozima

Stjepanovic..to je menjac Mondial 108B..tzv mali labinac...motor dmb La300..sae 30, 15w40 ili ajo je losiji motor 20w60... oko 8dl preporuka modrica...u menjac ide sae90...ako me secanje sluzi 1.5l...u filter vazduha ide oko 1dl istog kao u motor
za frezu neznam nisam radio nikada
doduse menjac takav sam radio pre dve tri godine zadnji tako da tih 1.5l nije 100posto tacno...ima kontrolni cep pa ces videti

tibor...motor kipor 178 odgovara na taj menjac...samo trazite motor sa konusnom radilicom.....sto vam kazu garancija od tog nema nista...uz motor cete dobiti samo neki sturu knjizicu i to je to..pecat,racun...ninc
ali su se motori dobro pokazali...preporuka je da uzmete sa anlaserom...i resili ste problem
za zamenu mozete samo odraditi...treba vam opsti alat inbus 6,ravni srafciger,13 kljuc,cekic netreba...treba vam i radapciger za polutku kvacila....to vam mogu ja posuditi...

remontovati la300 se i isplati i ne....zadnji kad sam radio komplet sa mojim rikama je bio oko 18.000..komplet generalna.razbusivanje,obrada radilice,novi klip,prebacivanje na elektroniku itd..
na 90posto tih motora karburator pravi problem....to je kod novijih modela...dok kod starijih uz karburator problem su platine i kondenzator....

Ja svake godine pred sezonu menjam ulja na 506....
U menjaču po knjizi treba sae 80 ja stavljam kako su mi majstori rekli sae 90/ 300 grama ono isto poklopčetu kod filtera isto sae 90 a u diferencijalu redma mast 500 grama...
Tako meni bar po priručniku stoji...ako negde grešim kažite mi....Pozdrav

Послато са Moto C помоћу Тапатока

Кад извадим из мењача уље(ако не исцури пре тога на кардан) сипам у филтер за ваздух. Филтер жичани оперем. Сипам 15 30 или 40. Пре је било сае 80 али веома весело упалити је кад је напољу -. Квачило као да не одваја свака промена брзине ударац. Пре 10-12 година почнем на препоруку једног мајстора да сипам ређе уље, пре тога сам га питао да ми није квачило цркло. Каже пробај ређе уље ако и даље буде проблем растављамо. Сипао и од тад само ређе уље у мењач. Ламела прва уградња 1985 година. У преносу никад нисам ништа дирао само контролишем. Битно је да не улази прљавштина на декни где се спаја ланац од преноса и зупчаник са мотора. То мора да буде херметички затворено.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Da li kod nas neko proizvodi vibracionu vadilici za krompir . Kad gledam sajtove nadjem da dosta se to proizvodi u ukraini i kini a nisam primetio da neko kod nas to pravi, takodje sam primetio samo na jednom sajtu sadilici za beli luk i to ne znam da li i dalje prave. Da li uopste kod nas neka firma uvozi specificne masine za motokultivator.

tibor.danji

Ako se odlučiš za kipora prvo sto bih ti naglasio, pazi od koga kupuješ motor.
Svi na našem tržisštu su kinezi, originalnih korejskih kipora više nema, ali i kod kineza ima ogromne razlike.
Jednom sam se zeznuo i kupio 20e jeftiniji kipor, taj motor nikada nije mogao da radi kako treba, prvo sam se namučio da ga upalim, a kada je upalio radi kao drobilica za kamen, vibracije ogromne cudni zvuci, jednom rečju katastrofa, a i sam izgled je užasan, čista bižuterija. Nakon toga sledeći dan je krenuo neravnomerno da radi, pa nakon 2 3 meseca stajanja nije hteo više da upali. Garanciju je kao imao od 12 meseci, prodavac me je lagao 20 dana kako sutra šalje i od pismene garancije nikada ništa,ali reče da važi usmena garancija, a kada sam mu se požalio na spomenuti problem nastavio je da obećava i laže i naravno od svega toga ništa. I eno ga motor stoji za ukras.
Dok sa druge strane 2 kipora i 2 benzinca kopije honde sam uzeo u Agrotehnosu u Np, salju brzom postom naravno. Uz motor napismena garancija 24meseca. Motori rade kao sat od prvog dana. Na jednom sam svojom krivicom pri monatži kvačila semering oštetio, odma su mi poslali drugi.

Inače na malog labina saf na saf ide 178 kipor, a trebalo bi i jači 186 da odgovara ali proveri kod prodavaca. Od alata nekoliko ključeva i radapciger.

Posedujem benassi kultivator sa ld520 motorom. Motor ne prima gas, neravnomerno radi u leru, sajla je ok. Molim za savet sta je uzrok kvara. Filter za gorivo promenjen pre 2god. Povremeno se gasila sama od sebe prethodne godine ali je radila. Da nije nov filter uzrok kvara? Pitanje sam postavio na jos jednoj temi greskom.

tibor.danji

Ako se odlučiš za kipora prvo sto bih ti naglasio, pazi od koga kupuješ motor.
Svi na našem tržisštu su kinezi, originalnih korejskih kipora više nema, ali i kod kineza ima ogromne razlike.
Jednom sam se zeznuo i kupio 20e jeftiniji kipor, taj motor nikada nije mogao da radi kako treba, prvo sam se namučio da ga upalim, a kada je upalio radi kao drobilica za kamen, vibracije ogromne cudni zvuci, jednom rečju katastrofa, a i sam izgled je užasan, čista bižuterija. Nakon toga sledeći dan je krenuo neravnomerno da radi, pa nakon 2 3 meseca stajanja nije hteo više da upali. Garanciju je kao imao od 12 meseci, prodavac me je lagao 20 dana kako sutra šalje i od pismene garancije nikada ništa,ali reče da važi usmena garancija, a kada sam mu se požalio na spomenuti problem nastavio je da obećava i laže i naravno od svega toga ništa. I eno ga motor stoji za ukras.
Dok sa druge strane 2 kipora i 2 benzinca kopije honde sam uzeo u Agrotehnosu u Np, salju brzom postom naravno. Uz motor napismena garancija 24meseca. Motori rade kao sat od prvog dana. Na jednom sam svojom krivicom pri monatži kvačila semering oštetio, odma su mi poslali drugi.

Inače na malog labina saf na saf ide 178 kipor, a trebalo bi i jači 186 da odgovara ali proveri kod prodavaca. Od alata nekoliko ključeva i radapciger.
Upravo ugradio jedan ovakav motor na mutu gorenje jos imam covjeku staviti sajlu kvacila i noževe na frezu pošto inace radim samo za svoju dusu i ponekom prijatelju covjek navalio da plati ne znam sta da mu kažem mozda je van teme praštajte

Pitanje jedno. Imt 506, ostao u brzini i ne moze da se izbaci iz brzine. Nesto je zacegrljalo i tako je stao. Koliko je u "uradi sam" izvedbi moguce namestiti (rasturiti kvacilo) ?

Пробај да стиснеш квачило и упалиш. Можда је полуга бирача искочила. Углавном растављање не гине.
А да пробајте да ударите чекићем полугу мењача, мени се то дешава скоро сваки дан(сатран мотокултиватор)

Сад ми паде на памет можда је и цилиндар квачила. И то ми се десило.

Kada skinem onu zastitu tj lim, kada stisnem kvacilo onaj cilindar vrlo malo se mrdne. Inace ne razdvaja kvacilo, pa nmg da upalim.. Samos to sam namestio elektronsko paljenje, isfrezirao 1 ar... rikavela kandavela

Pa problem sto ne znam odakle da pocnem. Svaka smernica je dobro dosla. Nije nukealna fizika da ne ukapiram :D

Могуће да је шраф проклизао или се одврнуо па спао. Није велики квар али је мука саставити из прве цилиндар квачила.

Скидаш полугу и сегер(пази да те не погоди у главу)

d79b1ee1902b951e83be256f828ba821.jpg

Унутра је танка матица(17-19) и једна оваква матица
4637083b988e8689cbc57c607e8c2844.jpg
3b62b8f786ed24d19814fef73bf03b4a.jpg

Она сабија обругу и врши притисак на корпу квачила и тиме се остварује трење и кретање. Кад стиснеш полугу квачила сабијаш опругу преко полуге и одвајаш корпу квачила.

Овако изгледа цилиндар квачила и шта се све налази у њему

Nazad
Vrh