Po svemu sudeći, više stvari je doprinosilo tom stanju...
Prvenstveno, karburator je bio toliko zaprljan i zapušen raznim đubretom i naslagama, da nisam mogao da verujem...
Skinuo ga sa motora, rastavio u delove, oprao u čistom benzinu, a zatim kućište karburatora ubacio u staru limenu kanticu za farbu, onu od 1kg, sipao razređivač zatvorio poklopcem i poneo sa sobom u traktoru na njivu da se drmusa i kupa u kantici do mile volje...
I tako sat vremena...
Kad sam se vratio, izvadio iz razređivača, onda uzeo mamine naočare za blizinu, natakario na nos i narednih sat vremena izuzetno malim šrafcigerčićem detaljno čistio svaku rupicu i krivinu a gde sam primetio zaostatke nekakvog kamenca, ne znam ni sam...
Produvao kompresorom i tankom čeličnom žicom veoma pažljivo (bukvalno udahnuo vazduh i prestao da dišem) pročistio diznu, KOJU NISAM NIKAKO MOGAO ODŠRAFITI,
a bojeći se da je ne oštetim, odustao od skidanja iste sa karburatora...
WD sprejom naprskao ceo karburator i ostavio tako nekih pola sata, a u međuvremenu zabavljao se štelovanjem paljenja (platine) i ventila...
Onda oprao još jednom u benzinu i ostavio da se osuši, pa vratio sve delove i deliće i sklopio celu skalameriju od karburatora...
Naštelovao one šrafčiće po Uputstvu, na jedan i po krug od kraja, AKO NE GREŠIM...
Montirao na frezu, pa se zabavljao, onim sistemom poluga sa oprugama za dodavanje i oduzimanje gasa...
MNOGO MI JE POMOGLO Uputstvo za rukovanje i održavanje, ALI NA ENGLESKOM, mada mi to nije predstavljalo problem da se snađem u njemu...
Očistio filter za vazduh, nalio ulje u njega po propisanom, stavio novu svećicu, nalio litru goriva u rezervoar, pomolio se Bogu, saug na pola, sajlu za gas na 1/4, i povukao startni kanap....
DUUUM, sastavila u upalila, malo sam joj smanjio gas i polako vraćao saug, dok nije počela lepo i stabilno da radi, i onda potpuno otvorio saug...
Voala, RADI !!!
Sav sretan ko malo majmunče, odmah sam morao i da je testiram, usledila je proba u bašti, jer badava toliki trud i zajebancija oko nje, ako nema snage da istambura baštu....
I to je položila, samo sam opet morao da se pozabavim onim polugama od sajle za gas do karburatora, menjajući položaj na onoj maloj osovinici na motoru, a na koju se stegne ta poluga....
Sva 3 para motika su na njoj i radi odlično,
prezadovoljan sam...
Ako me pitate, u čemu je bio problem, pa nije radila kako treba, NEMAM POJMA, posle ovako detaljnog pregleda i čišćenja i štelovanja najsitnijih detalja,
RADI !!!!
E sada imam i ja pitanje:
DA LI SAM DOBRO "NASLAGAO" MOTIČICE ?