Svakih pola godine se javi neko ko radi nesto ovako, pa ja onda uvek ponovim preda(va)nje:
Diferencijal na 509 ima prenosni odnos 44/8=5.5, a gume 4.5-14 precnika 60cm.
Fabricki diferencijal na 509 ima prenos 41/10=4.1(stara lada), a gume 6-16 precnika 73cm.
Ako nadjes stari dif od lade/pezejca/tristaca i stavis gume 6-16 onda mozes kupiti reduktor(sinhronizator), cizmu i kardan na oglasima i eto masine spremne da se penje uz masnu banderu.
Ako insistiras da radis prikolicu sa tim diferencijalom od kombija, onda mozes da koristis samo pogon prikolice(ako si u ravnici). Ako zelis da sinhronizujes masinu i prikolicu kako bi imao puni 4x4 onda se sinhronizator mora sracunati i napraviti, a to nije bas maciji kasalj.
Za pocetak prostudiraj malo kako izgleda originalna prikolica za 509, i kako funkcionise prenos, pa nastavi sa razradom..
Ako budu trebala dalja uputstva, tu smo..
Uzgred, prikolica treba da je sto laksa a sto jaca, tako da nemas potrebe za prejakim profilima i teskom gvozdjurijom, nego treba uraditi nesto optimalno.
Clan @abarth je po mojim kriterijumima napravio najprakticniju prikolicu(doduse za goldoni), po ugledu na tu sam i ja konstruisao za moj 509.