Motokultivatori - opšta tema

Opa stigla konkurencija mojoj hondi. Lep primerak nema sta i nek ti zaradi i sluzi samo koliko je moja mene i mozete oboje u penziju.

Evo jedno pitanje..Zna li neko gde su "skrivene" brzine kod motokultivatora imt 509??Za 4 brzinu znam,mene interesuju još 2 rikverca koja imaju jer sam sad čitao u katalogu da ima 7 stepeni prenosa 4 napred i 3 nazad.E sad ako neko ima prorezano moze i neka slika.

Naravno sve brzine su u menjaču samo da se prorežu u biraču.Za drugi rikverc je logicno da ima jer kad kosimo i kad se okrenu ručke on ide unazad i ima 2 brzine.

Zna li neko gde se ureže taj drugi/brzi rikverc?ja sam vidjao nešto pored druge ali kod kanala za 3 znaci pored malo se recne gura sa kao za drugu ali ne do kraja..ako neko ima to urezano nek okaci sliku..

Uradi na sledeci nacin:
- Okreni rucke u polozaj kao za kosenje
- Ubaci u drugu brzinu.
- Pogledaj gde se nalazi rucica na kulisi za kretanje napred i to ti je drugi rikverc koji trazis. Ostaje samo da prorezes plocu da polugom menjaca mozes dovesti u tu poziciju.

Postavljao sam slike nekoliko stranica nazad.
Evo opet:

Zna li neko gde se ureže taj drugi/brzi rikverc?
Па на првој слици, коју је "мирости" поставио, испрекиданом линијом је нацртана шипка мењача који је у положају "0". Бројем 2 је обележена "друга брзина рикверца" односно друга брзина кошења па ми није јасно шта хоћеш да прорежеш кад већ има "прорез"? Осим тога, да ли си пробао да косиш том брзином? То бре (са мањим точковима) иде толико брзо да не стигне да покоси траву него је полегне па ти после десетак метара дигне косиони механизам у ваздух. Косим искључиво првом.

Prorezi brzi rikverc bas ovako kako stoji(crvena strelica iseci sve do prve) od mirostijeve slike,
kad prosečes,saltaš po crvenoj liniji iz sporog ka 1 i to je to.

Jedini problem za manje veste koji ne kapiraju princip rada tog menjaca je zato sto se uklanja vodjenje sipke i onda se mora voditi po osecaju.
Zato ljudi obicno prorezu samo 4-vrtu i onda ipak ostane vodjenje na desnoj strani(R-1-2).
Dakle poenta razumevanja menjaca kod 509 je da on ima 3 sipke sa po 2 polozaja(i neutralnim).
Znaci maksimalan broj stepeni prenosa je 6 i tri 'lera'.
Gornje vratilo moze imati 4 stepena prenosa(od kojih je jedan 'rikverc).
Razne kombinacije su moguce, ali da bi ih stvarno pronasao i shvatio morao sam menjac rastaviti u sastavne delove.

Jedino ako nisu mislili na onu usporenu brzinu kad se koristi frezer i reduktor preko kojeg dobija prenos na gume. Moguce je da su zaracunali i tu brzinu kao 7-mu

pozdrav svima,interesujeme sto dimi motokultivator kad stisnes gas naglo do kraja,i kad se optereti,to jest kad radi rotacioni plug pa naidje na tvrdo,dimi crni dim pomijesan sa plavim,ovako kad normalno dajes gas i kad nema veliko opterecenje sve je u redu,i ima li ko da proda rucke od mute gorenje oznaka je dmb 8,jer ove njegove su tanke rucke i pucaju stalno,nemaju nikakvu amortizaciju,i kad treba da okrenem rucke moram da skidam 3 sarafa i okrecem,dok drug ima bolcen uprega i okrece ga dje mu odgovara

To je normalno da ce zadimiti pri takvim uslovima jer da bi dobio start ili izdrzao prevelika opterecenja mnogo vise goriva proguta da bi dobio start ili zadrzao obrtaje pod velikim opterecenjem. I tebi kad bi neko natovario vrecu od 50kg na ledja i poterao da trcis nebi ti bilo svejedno a da hodas normalno bilo bi mnogostruko lakse. Tako i masina oseca a ako je previse bas dima moze se proveriti stanje dizni ,komresije i ostalih elemenata na dizelu a tako i na benzincu karburator paljenje , kompresija, stanje filtera za vazduh i mnogi elementi tu uticu ali sve mora zadimiti malo pogotovu dizeli u takvim uslovima

To je normalno da ce zadimiti pri takvim uslovima jer da bi dobio start ili izdrzao prevelika opterecenja mnogo vise goriva proguta da bi dobio start ili zadrzao obrtaje pod velikim opterecenjem. I tebi kad bi neko natovario vrecu od 50kg na ledja i poterao da trcis nebi ti bilo svejedno a da hodas normalno bilo bi mnogostruko lakse. Tako i masina oseca a ako je previse bas dima moze se proveriti stanje dizni ,komresije i ostalih elemenata na dizelu a tako i na benzincu karburator paljenje , kompresija, stanje filtera za vazduh i mnogi elementi tu uticu ali sve mora zadimiti malo pogotovu dizeli u takvim uslovima Ovo je dizel dmk 8 mu oznaka,pa ima dima podosta,ali cim ga rasteretis prestaje,dizna mu je odlicna provjeravao sam,a pali cim povucem kanap

Sasvim normalno je da zadimi ponekad, to se dešava na svakom motoru nebitno na čemu je.

Što se tiče ručki, gledaj da nabaviš noviji tip (kockaste).
I starije okrugle imaju amortizaciju, ali na novijim visinu podešavaš bez ikakvog alata što je jako zgodno da za sekund promijeniš visinu u skladu sa priključkom koji koristiš. Pretresi oglase trgovaca koji prodaju dijelove mjenjača, kod njih bi trebalo da se nađe kompletno sve sa nekog rashodovanog.

hvala na pomoci,ako ko zna ili ima da proda rucke neka mi se javi,i ima li jos od kojeg motokultivatora da mi odgovaraju rucke,

Pozdrav svima imam veliki problem sa kultivatorom dmb dmk 10/12.5 dizel , vuce prikolicu normalno ima snagu i pali ko mina . Medjutim kad stavim moticice prosto leti napred a ne prebacuje snagu preko kardanskog nastavka na moticice samo odguruje zemlju a ne mrvi je . Majstor je skinuo menjac i navodno je spao neki osigurac koji je vratio na svoje mesto i danas kad smo probali ista pesma . Prethodni vlasnik je koristio samo za vucu drva i imao je problem sa menjacem ali me strah da komu je radio da nije izmesao zupcanike i da zbog toga nema uskladjen odnos sa prenosom za moticice . Ima i reduktor za spore i brze brzine , pali ko mina i prosto mi je krivo sto friziranje ne radi kako treba .ako neko ima ovaj model kultivatora molio bih za savet ili pomoc

Nedavno sam se na ovoj temi raspitivao o motokopacici/kultivatoru koji je pogodan za medjuredno obradjivanje, dakle sa uskom random sirinom i da je lagano s njim upravljati. Naime, naisao sam na jednu polovnu Benassi kopacicu model RT 401, malo proguglam i nadjem da ih ima i novih u Hrvatskoj nabaviti ali im je cijena 14 i po hiljada kuna ili ti ga oko 3 I po hiljade KM-ova otprilike. Naizgled se radi o kopacici na principu IMt 504-e. Pitanje, zasto je toliko skupa a ostale Benassi kopacice sa istim ili cak malo jacim motorom i vise nego duplo jeftinije.

Meni covjek koji je polovnu prodaje kaze da je dvotaktni motor na njoj.

Evo link o cemu se radi http://www.amgrupa.hr/view.asp?idp=533&c=143

Glavno pitanje glasi, zasto je ovoliko skupa, ima li nesta sta joj tu cijenu opravdava?

Nazad
Vrh