Motokultivatori - opšta tema

Imam problem. Na Hondi F400 mi se zaglavio mjenjac. Bio je u prvoj brzini i pokusao sam da ga izbacim iz brzine. Sad mjenjac stoji kao da je izbacen, ali nije (ostao je u prvoj). Moze da radi tako, ali ama bas ni milimetra nece da se pomjeri.. Sta bi moglo biti?

Kruparica ja nevidim sliku. Nisam imao interneta par dana ali sad ce valjda raditi. @Stejepanovicu objasnio sam ti postupak da nepisem ponovo. Vrlo prosto se resi kvar ako se moze tako reci.

E ovako, moj burazer hoce da kupi neki manji kultivator od 8-10 ks. Sad ne znam sta bi bilo najbolje a da moze i da kosi i da freza lepo, ja imam goldonija 10ks i freya dobro ali za kose nije ni blizu imt-u. Muta dosta bryo freza i onako mi se ne svidja tako da ona otpada. Ako neko ima 507 da mi kaze kakav je za frezanje i kosenje, ne znam kakve su kod njega brzine, u freyanju da li ide sporo kao goldoni-labin? u kosenju da li ide kao imt 407?

A sto nevalja goldoni u kosenju??? sem ako ti je labinova kosa. Imam ja 507 i namestio sam kosu od gloldonca ili labinca imteovu,skino zupčanike za ubrzanje i ide fenomenalno,on ima 3 napred 3 nazad bas odličan za saltanje, e za frezu mislim da je spori goldoni i bolje melje. Bas cu uporediti s nekim. Sutra idemo po jednog goldonca za rođu.
407 zaobiđi trčanje zanjom i kosom kosa prebrzo radi treses se ko drogiran.

Kosim sa 407 preko 25 godina, i prvi put cujem da nevalja. Kod mene se racuna da nemas kosacicu ako nemas 407.
Jedina ima prave amortizere, nikad me nije istresla niti nesto narocito zamorila.
A kosi brzo, to je tacno...

Imao sam labinovu i prodao je ali ne znam vredi li imtova kosa duplo vise od labinove. Ako ne mogu da kosim 2 brzinom u bilo kojoj travi to nije to. Imam dmb koja kosi odlicno(ide isto kao 407 pa sam zato nju naveo kao primer jer je vecina cula za nju? Goldoni ide malo sporije drugom brzinom nego 407 prvom. Prvom sa goldonijem nikad ne bih kosio jer kad bi nesto zavrsio, za frezanje skidam kapu, za to je ekstra.

Kruparica batali taj motor .Karburatora vise nema ,ustvari ima ali vise bi te kostao nego nov motor. Moze da se naruci direktno iz japana ali ja tu nevidim nikakvu racunicu a zamenskih vise nema niti bilo koji deo za nju. U Novom sadu je Loncin motor nov sa garancijom 21000 din original ide na hondu. Mislim da to ili bilo koju kopiju hondinog motora gx serije da ubacis i miran si. Preporucio bih ti GX200 motor od 6,5ks posto bi snagom bio isti kao tvoj.Napravis remenicu i granicnike remena i teraj. I kraj moje dobre volje nema jer jedan kolega je imao taj motor u delove ali na zalost je prodat tako da ni polovan vise neznam gde ima jer su izrazito retke te serije kod nas

- - - - - - - - - -

Sto se tice motokultivatora svaki je dobar u nekoj nameni a negde losiji od drugih. Idealno nepostoji jer sve ostalo se onda nebi ni kupovalo sem tog modela. Samo za svoje uslove rada koji najvise trebaju treba i odabrati mkt .Nije isto raditi u ravnici i planinskim predelima pod svim nagibima i po meni su tu dosta u prednosti laksi mkt jer treba vladati sa njima. Misljenje imam da za te uslove mali labin i IMT507 su dosta dobri u kosenju i frezovanju ali otpada takoreci transport spram jacih. Znaci idealno nepostoji. Imt 407 nisam video u radu ali za kosenje ga mnogi hvale da je skoro idealan. E sad naci sredinu izmedju svega toga je vrlo tesko reci .Po meni Imt509 je isto za kosenje veoma dobar kao i transport i frezanje stim da je malo nezgrapan za rad i umara rukovaoca. Ali robusnost i pouzdanost ,pristupacnost delova i cenu delova dao bih prednost Imt modelima.Njihove kose su se i najbolje pokazale i mnogi su ih preradjivali i na mutu i labina

Ma od velikih nista ne dolazi u obzir jer sam u brdu, po meni sw oni veliki samo svidjaju za kardansku prikolicu za ostalo su preteski za upravljanja. Imt 407 je za kosenje dobra ali mana joj je jedna brzina napred i jedna nazad. Ja imam dmb oni su nesto kratko radjeni ne znam zasto su prestali. Ima tri brzine. Prva je kao kod 407. Druga je kao kod labina treca. A treca je bas brza moras bas trcati za njom ako das gas. Ovo govorim sve o manjim modelima 8ks. A goldonija mi zao da freza sam pola hektar malina godisnje, a opet trebao bi taj kultivator da pripomogne i u kosenju. Ne znam je li do kardana na labinu ili do kose to sto na letvi ostaje trava i isto kao da je cupa, ne sece je lepo.

Kosim sa 407 preko 25 godina, i prvi put cujem da nevalja. Kod mene se racuna da nemas kosacicu ako nemas 407.
Jedina ima prave amortizere, nikad me nije istresla niti nesto narocito zamorila.
A kosi brzo, to je tacno...
Kako su riješeni amortizeri kod 407? Kao kod mute sa gumenim elementima ili ima neki efikasniji sistem?

Ja imam malog labinca kosim i freziram sa njim i zadovoljan sam.....za frezu je odlican ,ai za kosenje se nezalim,nista nije savrseno pa samim tim ni jedna masina ... tako da ja radim sa njom bas bas dosta, tako da eto to je moje misljenje...
malo loseg proletog oranja,ali odmah freza iza da se to sve razbije dok se moze

ali opet jedan bez drugog nemogu,tj neide navikli se da zajedno odrade posao kako valja :D :D

s'obzirom da nema servo volana i da je bez navigacije pravac je dosta dobar

izvadili iz supe spremili je za poso,malo kontrola,malo podesavanja pritiska ciscenje dizni,i ostalih sitnica :

krila podignuta kontrola odradjena spreman za poletanje:

jednu turu izmesali

a slike kako smo radili bice kasnije pozdravvv :osmeh:

Poslednja izmena:
Ja sam imo 407 sa 6ld motorom vrhunskim,al sine kosa radi da je nevidis koliko brzo,nekazem da nevalja al ko moze da bira ima pametnih resenja gde moze i kosa i freza,

stose tice labinove kose kratak hod rezne letve,bez inventitora čupa brz joj rikverc za kosenje a ona spora,i puca cigančica. dovoljno razloga da se zaobiđe za ozbiljan poso. nije ona dzaba 100e a imt-ova 300pa gore.

ko nevoli supu nek dodje do mene da frezuje sa hondom sad. Ne da prsti osecaju nego neznam koscica koja me neboli koliko je tvrdo ove godine. Ko betonske kocke da drobim a kako je hondi mogu samo da zamislim

Ja sam imo 407 sa 6ld motorom vrhunskim,al sine kosa radi da je nevidis koliko brzo,nekazem da nevalja al ko moze da bira ima pametnih resenja gde moze i kosa i freza,

stose tice labinove kose kratak hod rezne letve,bez inventitora čupa brz joj rikverc za kosenje a ona spora,i puca cigančica. dovoljno razloga da se zaobiđe za ozbiljan poso. nije ona dzaba 100e a imt-ova 300pa gore.

Slazem se da je 6LD motor vrhunski, ali ne i za 407.
Taj motor je takav izvor vibracija na toj lakoj masini, da je to strasno. Ja sam ga izbegao i 25 godina sam koristio laki LA300 benzinac (laksi je od LD360 tacno 26 kg).
Dalje problem je i sto taj motor preteze masinu nazad, tako da nemas potrebni pritisak na reznom aparatu(bar 10 kg)
Pre dve godine sam zamenio moj LA300 za dosta laksi Kipor(tezi je svega 12kg). On ima dosta manje vibracije od 6LD jer ima vratilo za uravnotezenje kao na Yanmaru.

Imam i jos jednu 407 stari tip na koju sam postavio Kubota bezinac GS330, koji radi tako mirno(kao i svaki japanac), da se masina jednostavno ne oseca da radi.

Evo slike moje 407 posle nekih 2500 sati(malo sam cistio transmisiju kada sam menjao motor):

imam pitanje za poznavaoce honde! onaj deo kvacila sto mi zategne kais kada je kvacilo ukljuceno (kao mali valjak) mi se dosta pohabao na jednoj strani pa mi kais zna da padne. Juce sam to malo gledao i cini mi se da bi radapcigerom mogao da skinem komplet taj valjak sa lezajem i da ga okrenem i vratim ponovo na osovinu sa tim sto mi sada ne bi vise padao...dali je to ostvarivo mislim to sa svlacenjem lezaja i valjka sa te osovinice radapcigerom?

GM80 lezaj da skines moras naprskati ili Vd-om osovinicu ili necim slicnim. Imas jedan zeger prsten na osovini koji moras skinuti i onda radapcigerom polako svuci.Moze se okrenuti samo nisam siguran dal ce razmak biti identican.Mozes kod strugara obraditi spoljni deo blago pa navuci ko biksna preko .Hoce da se smice i ako je polugica dobila lufta malo pa nije paralelna sa remenicama ili zakosenje motora. Ako je vise zajedena slobodno obradi i na tesno biksnu nek strugar napravi cak i siru i sa sesirom sa strana da remen nemoze da sklizne. Kod mene je spaner prepravljen ceo i lezaj od pasata za zupcasti remen.

- - - - - - - - - -

Kod stepanovica freza radi samo u prvoj brzini i menjac je ispravan. Nego je birac preskocio i osovina biraca je ostala u prvoj brzini a rucica na leru. Samo se osovina povuce van i posle sve funkcionise normalno.Ljudski faktor u pitanju

I opet ja sa moja prokleta 506ca. Doterali smo karburator, creva za goriva i neke istale sitnice i sada radi dobro. Kupio sam nov mehanizam za paljenje jer ona na vrcicu se pokazalo da je jako opasno po zivot, za malo da ne mi uhvatilo ruku. E sada javio se drugi proble. Model je 506 S bez hod unazad ali danas u rad kultivator dobio i hod unazad od nicega. Radio sam sa frezom ona najsirija sta je, u tretom brzinom ona najbrza, malo se ukopao ko i svaki put pod prilicno puni gas. Malo podigao gore dole da krece i mali poceo da ide unazad. Unazad pod punim gas u 3tu. Kumplug nije reagirao na vreme pa dobro je sta sam skinuo kabel za svecicu pa nije se dogodila nesreca. Smatram da je ono cdi elektronsko paljenje sjebao kada da baca varnicu jer je valjda kinesko i neznam kako se steluje. Vise me je strah da se uopste zajabam sa kultivatorom.

Nazad
Vrh