Motokultivatori - opšta tema

Ma gde to ima 509 sa frezom za 500e ? Ja mislim da nema ispod 800e da nesto valja.. Labina malog benzinca ima od 450e pa do 600-700 sa frezom.
Imala po toplickom okrugu trazili 500 600 evra,
Sa prikolicom 1300 evra najjeftinija, inace ovde kod mene se freza podrazumeva, jer bez nje je kao kada odete da kupite automobil, a on vam kaze auto toliko tockovi posebno...MAlo nelogicno.... Uostalom svaki kraj svoje tajne ima:osmeh: . Zanima me posto nemam trenutno nikakvu, a mnogo je da dam kravu za polovnu frezu a za novu nemam puno posla, da li ima honda 6 konja a na dizel??? Sa imt 506 kultivatorom(kod nas se motokultivator zove i kultivator i freza samo da se zna :) ) sam imao muka a frezirao bih plastenik mozda bastu do ukupno 5 ara...?

Ne znam kod nas te Honde niko nema, i 506 mislim da slabo ko ima. Svi uzimaju samo dizela. Kod nas najviše imt 507, 407 i muta za kosenje, a za frezanje labin, goldoni, muta, oni se najvise koriste za frezanje. Ko voli benzinca ima ih jeftino po oglasima jeftino.

jedini katastrofalni problem kod IMT506 freze je platinsko dugme koje je i razlog loseg rada i loseg paljenja.Jednostavno ISKRA ga vise ne radi,rade ga zuti Kinezi koji napisu ISKRA i ti mislis da je original ali nije.Ima puno modela ali nijedan nije original vecsve same kopije.Izmedju platina ume i posle par sati da se stvori oksid koji ne provodi struju.A dewsavalo mi se da se i onaj bakelitni deo koji se krece po radilici veoma brzo oguli.Jednostavno losi su delovi a freza je u kompletu dobra i dok je sve kompletno je ne tako veliki potrosac a ima snage.Sada su ljudi prelazili na neko elektronsko paljenje kod IMT506 koji amortizuje lose delove paljenja.Kosta nekoliko hiljada ali kazu da se isplati,ja ne znam to.Nisam probao.

Svako ima svoje iskustvo, recimo kod mene je uvek svakog proleca bilo daj 100 marke tada za popravku i to kada krene sezona a para niodkuda, dok mi nije pukao film i rekao platim i ne klatim... Sada ono sto kupim hvala bogu ima forum pa se mogu informisati kod ljudi pa nesto mozes i zavrsiti kako treba..

Ja stvarno ne znam koje si to delove placao 100 maraka i zasto si to menjao svake godine.Moj kraj je da kazem ne razvijen i taj kultivator je potpuno zastupljen.Sigurno je bolje da je bio neki dizelas ali nema veze i ova freza se retko kvari ako se dobro uradi i ako su delovi dobri.Ja sam kod moje izvrsio puluservis pre nekoliko godina i vise je ne koristim toliko kao nekad ali sad radi kao sat.Samo ide u vinograd a ranije kukuruzi,baste i mnogo toga.

Ima li iko iskustva sa kohler motorima? Sad gledam na sajtu jedne lokalne prodavnice i CH395 je oko 400€, a čudno mi što se u istoj priči pominje i lombardini.

Moram još lično provjeriti da nisu nešto zajebali prilikom unosa, nevjerovatno mi da motor od 9.5 konjića toliko košta. :)

Ako za benasi kaze u podatcima 5% mesavina onda je tako, ali sa razlikom sto je to pisano za mineralna ulja i benzin od 86-88-92oktana. na zapadu se koristio 92 oktanski. sad na polusintetiku ili sintetiku po meni je dovoljno 2,5-3% i da radi perfektno. Sto se tice 506 vi pricajte price kome hocete ali masina koja je uradjena pre 50 i vise godina i u jos gorem obliku po pitanju kvaliteta i licencno u IMT506 to mozete slagati sebe a ne mene. kad je u ekstra stanju trosi bar 2-3 puta vise za isti ucinak honde F600. drugo niti moze frezovati u tvrdom niti ima vucni frezer niti ima kvalitetan i robustan menjac niti bilo sta drugo. jedno cu reci, nekoliko ljudi ovde su pre tri god kupili po 506 radi plastenika koje sam im ja dotle usluzno radio. samo godinu dana i 2 su stale a treca mise se nepali. jeftinije je da plate mene da im uradim nego koliko potrose goriva i nemogu lepo da urade. to su njihove reci i ja im ponovo radim usluzno vec dve godine.morate shvatiti da je to veoma stara konstrukcija i nije nipocemu niti pouzdana niti robusna niti isplativa. i honda je zastarela ali kvalitetom delova moze i dalje da parira bilo kojoj i novijoj.kod mene ce honda biti dok se neraspadne nacisto ili ja nebudem mogao vise sa njom raditi . za 20 god kod mene i 34 g je stara samo par kvarava je bilo i to karburator je otkazao nacisto i promenute platine jedne za 32 god i 3 kompleta karika kod mene. ali treci komplet moticica je sad na njoj koliko je isfrezovala. svake godine samo frezovanja oko 1-2 ha, plus vuce prikoliciu i navodnjavam 50 ari baste sa njom

Moj otac je sa 506 frezovao 30 godina po 3ha kukuruza i to dva puta,to je samo kukuruz 6ha.Ona ne ide duboko,nekoliko cm ako ti treba duboko ti onda kupi traktorsku rotofrezu.

ja frezujem dosta dublje i od traktorske teske freze . do 30cm gde treba a obicno 20-25cm svud. za bastu i plastenike toliko ide a tu je tesno i traktor nemoze ili prici ili uopste raditi jer su niski plastenici vecinom u pitanju. zato se prvenstveno koriste motokopacice . 506 sluzi obicno dok su fabricki delovi i ako se bas osecajno radi sa njom i u okviru njenih mogucnosti. cim se pocnu menjati delovi muke i zivci pocinju raditi. kome sluzi neka sluzi i nek mu je sa srecom ali ja vise zivaca nemam za bacanje i popravke takvih falicnih masina. jednu dobru stvar nisam video na njoj da je lepo resena . prema tome svak neka tera sto ima a ja cu i dalje mercedesa za motokopacice

Vica022 uz dužno poštovanje ali ako frezeš 30 cm ja je pojedem odmah i poklonim ti moju traktorsku. Imaš li ti poredstavu koliko je 30 cm?

za tvoju informaciju mogu i vise od toga.precnik motika je 38cm a skoro se nevide iz zemlje ako bas hocu duboko. legne do nosaca motora pa proceni koliko je to duboko ,a ako neverujes doci na probu i vidis dal lazem. al nemoj mi pojedes frezu treba mi jos dugo :ppozdrav:. pojescemo nesto lepse

Ti izfrezaj i zabodi štap u dubinu zatim izmeri ako ima 30 cm ja vodim na jagnjetinu baš da ne jedemo gvožđe .Imam gramipovu frezu i kada namestim na najdublje "piše" 18 cm ali realnih 18 ne verujem da ima. Koja ti to freza sa motikom od 38cm? ta bi trebalo da je visoka kao kuhinjski sto (70 cm).

nisi me dobro razumeo. precnik motika kad su na frezi je 38cm.znaci od zemlje pa do vrha gornje motike je 38cm kao sto je precnik originalnog tocka. kad je potopim jedva se vidi u zemli vrhovi motika kad se okrecu. imam negde sliku al nikako da je pronadjem gde je u imagesu bas da vidis jer tu je i vise od 30cm u zemlji. mozes verovati ili ne kao i mnogi ovde u selu dok im nisam isfrezovao i otkopam rukama dokle je otisla duboko. niko nije ni orao toliko a kamo li frezovao. bolje da nepricam jer i ovako niko poverovati nemoze dok nevidi sta honda sve moze i koliko je to robusno. korenja je isekla da ni sama nezna a cigle ,betona ,zalomljenih kocica i ko zna cega ni sama nezna. meni su vece dosta i deblje motike od originalnih i nisam ni siguran od cega su .ali po duzini je duza za oko 5-6 cm od originalnih

Ja imam na IMT619/01 od 1metar zahvata i sa potpuno skinutim granicnicima ostvarujem oko 20-25cm.
Kod mene je peskovito ali i kamenito zemljiste..

1f04032013376j
nesto images neradi i nece mi sliku prebaci nikako. radim ja sa 619 od 165cm zahvata sa vlatkom ali ovaj nemoze vise od 18cm .

Poslednja izmena:
Imam pitanje za majstore. Interesuje me motor LDA 450 ili 3LD450 koje su snage? Svi pricaju 14 ks, a na zvanicnom sajtu pise 10.2ks i nigde se ne spominje tih 14 ks! Ko je sad u pravu?

Vuk ta snaga je nekad merena po SAE normi i to je 14ks a sad se meri po DIN normama koje su najpribliznije tacnome i to je oko 10ks. ali u narodu je ostalo to da je to masina sa 14ks i tako se vodi. tih normi ima nekoliko i sve se razlikuju. Vojkane ovo je honda f600 kojoj sam ubacio Kipor motor dizel od 5ks. sada tek jede sve pred sobom i tegovi vise netrebaju .sad je nekad problem da je izvucem iz zemlje ako je meko jer potone do motora.isto toliko duboko je mogla i sa original motorom ako stavim tegove ,ali zbog ustede na potrosnji goriva i bezobrazno skupog karburatora koji mi otkazao sam se odlucio na ovaj motor da ubacim i ubrzam i pokazalo se ko premija na lotou:bravo:. tada nije bilo bar kod nas zamenski karburator koji je oko 30-40 eur nego se samo original morao naruciti koji je bio od 160-200eur. zato sam popiz.... i dodao jos i kupio ceo Kipor za 280 eur sa dostavom i resio svoj problem i to mogu reci na najbolji nacin posto stvarno mnogo radi .samo na razlici potrosnje je ustedeo bar 2 puta sebe za ove 3god. dodao sam dopunske blatobrane od lima jer sam je na pogonskoj remenici ubrzao i plus motor ima na izlazu duplo vise obrtaja jer je pogon direktno sa radilice pa kad frezujem baca zemlju u glavu cak i preko glave prelece bez ovih blatobrana. ali zbog brzine rada i boljeg frezovanja sam joj odmeravao prenos po mojoj volji i uradio spanovanje na drugi nacin. zato ja za bastu vecinom nigde neorem jer isfrezujem dublje .ako uzorem onda se samo mogu ubiti da isfrezujem jer tone do kine i jako tesko je izvuci od dole. samo rikverc pomaze, tako da i kome usluzno radim kazem da slucajno neuzore parcelu. moracu nabaviti jos jedan par nosaca sa motikama za takve uslove i da preradim

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh