Motokultivatori - opšta tema

Neko ko ima bastu od10ari,robi bi mu naplatio10000 din,pa kad ce kome rodii toliko da bi se to isplatilo,do 1-2 ara moze da se radi po toj ceni,pa cak i skuplje,al kuplje od toga je nelogicno,jer tolko vredi ta zemlja.
Ja poceo proletos,malo me mtk mucio,i nakraju bio na gubitku,kako rodbini i komsiluku da naplatim,ako od nekog gorivo izvucem,dobro sam poroso,

Ih kad bih uzimao 10000 to bi bilo extra. Pa oranje takve baste ne kosta toliko. Ne znam sta da radim, Vec 2-3 god radim sa tim cenam i sad je tesko podizati, ljudi se navikli na stare cene. Mada cu od proleca morati dobro da porazmislim sta da radim, bojim se da i ovo sto zaradim ne izgubim podizanjem cene. Mada vidim da su ljudi u cudu kad kazem koliko posao kosta. Robi koliko vas u tvom kraju rade usluzno kultiviranje? Imas li konkurenciju?

Vuce koji ti mtk imas,ako ti je dizel isplati se i za dinar,ja sam imo prvo talijana(isti ko mali labin),pa tomosku,obadava su trosila ko djavo,a imam toma vinkovica,jesenas sam pooro10ari sa 1-2l nafte i to na zalaz i sa toliko nafte,mozda i manje to sve isfreziro,tako da najvise zavisi od potrosnje motora,jer ako je dizel,ar mozes sa casom lozaka pofrezirati,a ako je benzinac,pogotovu na mesavinu i to jos ako je los karburator,nemozes sipati kolko potrosi, tako da je najbolje prema potrosnji odredjivati cenu

ja sam radio pre 8din frezanje 10 oranje tako je bilo 3 godine gorivo je poskupoelo 30 dinara ja radim sa istom cenom i digo sam pre dve godine na ove cene...e sad kod mene su baste uglavnom od 1-3 ara...pa svako radi da bi zaradio..sad da radim cisto samo za gorivo da izvucem tj dzabe da radim necu bolje za dzabe da stoji masina u supi,nego dzabe da radi...ali ja da napomene rodbini i ja samo uzmem goriva koliko samo potrosio znaci litra eventuualno dve....ima tu nekoliko njih sto rade skoro upola jeftinije nego ja ali,kod svake moje musterije su radili samo jednom jer radi sa imt 506 i ni u snu nemoze da uradi kako mali labin,kvalitet posla je mnogo nizi od tog koji posao ja uradim(necu da se hvalim nemojte tako da shvatite)ima tu nekoliko njih koji jos rade,ali ljudi nisu nesto zadovoljni sa njima..posto urade bastu ko da su svinje preriljale..i kaze e ja sam jeftiniji nego ti,pa idu kod mojih musterija da se nude e ja cu ti uraditi upola cene i takve neke bezobrazluke..ja imam moje musterije od provog dana od kako sam krenuo da radim ovo,tako da ....,i da napomene ja baste radim da moze da se seje u njih odmah..tako nesto kao sto kolega kaze da freziram u travu do kolena,to nebih prihvatio prvo zbog samog sebe jer nemogu kvalitetan posao da uradim i da obradim povrsinu kvalitetno da se meni svidi....ima i takvih koji udju traktorom u bastu pa samo izmrcvare pa se posle muci taj koji radi to sa kultivatorom....tako da...ja jeste da delujem mozda skupo,ali po mom misljenju uradim posao kako valja...e sad normalno da vocnjak neces frezirati kao bastu..i to trebas da uradis cisto samo travu da prekopa po mojoj nekoj proceni...kod nas malo vocnjaka ima,i ti deluju dosta zapusteno cije bi sredjivanje kostalo bogami dosta...tako da neznam sta da vam kaze ljudi svako ima svoj neki plan rada,neku matematiku za koliko mu se ispalti raditi..eto nekih mojih iskustva i misljenja..i vica radi usluge koliko znam tako da cekamo i njegov odgovor..

- - - - - - - - - -

ja kad sam krenuo radio sam sa hondom f620 i vucna freza,bila je benzika,posto su mu karike vrisnule,a majstor trazio za popravku tj komplet generalnu 300 evrica sto mi je bilo previse,pa sam kupio dizela na njug,drasticno smanjena potrosnja,pa sam potom kupio malog labina sa benziskim motorom i vucnom frezom sa kojim sad radim baste morao sam stavio dizel motor na njega radi isplativijeg posla,i vece zarade,ako je dizel onda sto kaze marko sumadinac dosta zavisi i od potrosnje,jer se neisplati raditi samo za gorivo.....ali ako ti na jednoj parceli od 10 ari utrosis oko 10 litara bezina to je oko 1500 dinara,a uradis parcelu za 2000 dnara,nema logike,ako radis za dizelasom utrosis nekih 3-5litara nafte to ti je do 750 dinara,u samom startu upola cene....a zarada je veca u samom startu mozda dizel motor jeste skuplji skoro duplo od benzinaca ali se isplati ako radis sa njim tako da samo na razlici goriva ce dosta brzo da se otplati...

Da imam 509 i bas malo trosi, sa 500 dinara nafte zaradnim bar 5000 din. To je tako. Sva sreca pa se masina ne kvari ali sam imao problem sa pogonom freze, raspadalo se kuciste na dva dela. http://www.kupujemprodajem.com/IMT-509-Pogon-freze-12980842-oglas.htm?filter_id=9727708
Ova leva ploca je odpadala od napora i zemlja je ulazila menju zupcanike i lezajeve i unistavala ih svake godine. Proletos mi je pukao film i sve sam opet zamenio sklopio i zavario u krug i sad sve stoji kako treba, moze i po betonu da frezira :)
Robi kazi mi kakav plug imas i kako si zabovoljan njime? Ja sam od druga dobio neki konjski pa je preradjen za frzu i radi posao. Samo me nervira sto nije obrtni pa mora puno da se seta u prazno. Drugo me interesuje da li imt 509 moze da zagrce krompir, koliko vidim ne moze, previse je nizak...

Ori na slog i razor,a ne na zalaz,tj ukrug,ko i sa traktorom,i ja sam ranije oro mtk-om i nikad na zalaz,jedino u strani
Mnoze509 bez problema ogrtati,al zavisi od zemlje,ako je laka,onda moze i jednoredni ogrtac(2radna tela)a ako je teska zemlja,onda jedno radno telo,a suze se tockovi,ja sam tako radio,doduse ja nisam nikad kompir,al kukuruz vise pita,i bolje je ako je samo 1ogrtac,jer onda mozes i kad naraste,ja sam ogrto kukuruz koji mi je do ramena bio
A koji su ti tockovi na 509,sa kojima freziras,jer sa klasicnim14coli je previsok i prebrz,za freziranje je najbolje naci2felne od kola,upasujes i navaris parcad l profila da budu sara,i onda je brzina taman i nizi je mtk

eja orem sa hondom jer imam fabricki hondin plug koji je bio obrtac,menjutim oralo se usluznja basta i zakacio u neku gomilu cige i tako 3-4 puta i iskrivio se vrat pluga ispravio ja ali nije to to jednu stranu nastelujes lepo,a druga il ide preduboko ili jako plitko i tu sam puko i odseko sam gornju dasku sto ore u levu stranu sad ore samo u desno i malo ojacao ram i da vidis kako ide ko blesav ..ai za malog labinca imam original fabricki,samo sto sa njim je malo glupavo da se ore mnogo je nizak,pa kaci i u najmanju prepreku,i malu mi je zahvat,u odnosu na hondin....ali honda ore brrate mili samo puca..za ovu zemlju sto je u mom kraju honda se odlicno pokazala u oranju....i to sa gumenin tockovima od 8 cola i tegovi u tockovima i ponekad stavim i napred teg,jer ince mi prednji teg nije motniran ....smao u oranje kad ide onda mora lakse vuce plug..nije velika razlika ali puno znaci... pa mislim da sa 509 mozes da zagrces krompir samo prvi put...jer imas dosta mesta medju redovima,a posle prvog zagrtanja je vec malo problematicno nema mesta .....imas slike stranicu ili dve iza,kako sam ja hondom zagrtao krompir..

ja dok sam imo 509 ogrto sam snjim de je ravno ide lepo kad se suze tockovi,al je visok i nestabilan,pa sam pravio da ogrtac ide za desnim tockom i objase red i nema gazenja ni suzavanja.samo je gromada i krut za te fine poslove.
al naravno sve moze uz dobru volju.

ja imam 509 i prepravljen ogrtac od konja za krompir i kukuruz ekstra izmedju redova ko da je kanal kopan radim sa standardni tockovima 14 suzenim

Kolege imam ponudu da kupim frezu od IMT 504,nije koriscena dugo,zardjala ali ispravna i nema zastitni lim.... Koliko para da ponudim?

sto se tice usluznog friziranje cena je 800-1000 din po ar. ako ima vise posla manji popust moze. a da cu da se lomim i ja i masina dzaba neka hvala. 17 god to radim i sve musterije su i dan danas moje i samo po koja vise. znaju sto kaze Robi sta je kvalitet a da se njima neisplati nebi zvali. imalo je u selu preko 20 freza i samo su 3 ispravne.moja jedino usluzno jos radi zato sto stalno treba i ulagati u nju. oranje neradim jer to je skoro nemoguce kakvo je zemljiste. a i nepotrebno posto frezujem do 30cm dubine ako treba.pre neki dan sam imao takvo frezovanje da mi je nosac motora pukao i svi vijci se skoro odvrnuli. ko beton. i to nekome da radim dzabe, e vala jok. nek uzme motiku kome je skupo

i to sto kaze vica, ai ja isto kazem dzabe ne da radim,a motikom asovom ili bilo kojim rucnim alatom nemoze tako da uradi kao freza..ai pitanje za vica 022 koliko se tebi ispalti radis kad polmis celu masinu?? :osmeh:dbro zavari se to i ide dalje,ali opet ??

Robi uvek se isplati raditi ako se dobro pogodi posao i vodi racuna i stalozeno radi.kod nas su zemljista stvarno teska za pripremu i ja Hondi skidam kapu po tom pitanju.kvarova posebnih nema ali se desi sto je i normalno kakvi su teski uslovi. ali vecinom je redovno kontrolisem i pregledam pa i sluzi. medjutim sad sam imao tri jako teska frezovanja zaredom a ni malo vremena i nisam pregledao nista.u toku rada i to pred kraj primetim da se motor klima i vijci popustili. a kljuceve u zurbi nisam ubacio.i tako do kuce sam rukom dotezao ali mali nosac napred je oslabio i pukao.iako imam gumane nosace ispod motora posle tri sezone je popustilo.ali uradjen mnogo jaci nosac drugi vijci i teraj dalje. menjac neznam ni kako izgleda ,da ga neureknem .jedino semerinzi na poluosovinama su problem zbog nakupljanja kanapa i koje cega koje ga pocepaju.nisu to nista veci kvarovi jer ipak vodim racuna ali desi se, covek sam pa znam i gresiti dok se nenaucim. a to necu skoro jer ovu penkalu niko u ruke neuzima ni da proba cak. samo nek ima posla a neplasim se ja ponekog kvarcica jer sam sve sredjujem i doradjujem:osmeh:::novac::

d.vece svima,planiram da kupim grabulje za motokultivator sa kaisima,ili panoniju,pa me interesuje,da li moze dakupi sijeno bez po ravnom,koliko brzo kupi,i cuo sam da je opterecenje velio za masinu

Nazad
Vrh