Motokultivatori - opšta tema

Reduktor ovde nema niko da bih probao, samo sto sam cuo iz price, a tockove sam nasao original 12 coli, bili su na polovnim automobili , i okrenem coveka kaze odmah sam prodao cim sam izbacio. 50e 2 komada sa gumama.

Pozdrav svima kupio sam kultivator muta gorenje koristiću ga samo za košenje voćnjaka.
Moje pitanje je kako da odblokiram točkove da se ne okreću u isto vreme zagledam svuda nevidim ništa što bi korisilo za odblokiranje točkova?
A čini mi se da mi je prodavac napominjao da negde postoji nešto za blokiranje i obrnuto?
Unapred hvala pozzzzzzzz.

Vica022, a koji ti kultivator imas?
I ja sam razmisljao o manjim felnama pa popreko zavariti nesto kao lopatice i to je to. Cesto se desi da mora sporije da ide ali sa 14-icama ne moze :) Cak sam razmisljao da kupim dve original felne sa rupama i na njih da zavarim flahove i da to bude to.

Pozdrav svima kupio sam kultivator muta gorenje koristiću ga samo za košenje voćnjaka.
Moje pitanje je kako da odblokiram točkove da se ne okreću u isto vreme zagledam svuda nevidim ništa što bi korisilo za odblokiranje točkova?
A čini mi se da mi je prodavac napominjao da negde postoji nešto za blokiranje i obrnuto?
Unapred hvala pozzzzzzzz.

Ako je u pitanju stari tip (specijal/univerzal/kosačica) oni imaju fiksnu osovinu i ne postoji način da se okreću nezavisno. Imaju samo kočnicu i to je način da blokiraš točkove, opet zajedno.

Za novije ne znam da li ima neka manja sa diferencijalom, veći modeli sigurno imaju.

Predpostavljam da je starija, Muta gorenje benzinac oko 1990 god.
Možda sam ja samo pogrešno pomislio da postoji blokirač.
Hvala puno.

Ovakva? Nije to loša mašina, samo je motor LA300 mušičav i hoće praviti problemčiće. Uglavnom ih svi mijenjaju kineskim dizelašima, mnogo manje troše i pouzdaniji su od benzinaca. A i teži su nekih 20 kg pa sa strižnom kosom taman budu "na vagu" što je bitno kad često manevrišeš.
attachment.php

Vuk ja imam hondu F600 sa preradom na dizel motor. sad je kipor od 5ks u funkciji da radi sve . sto se tice tockova za 509 drugar je imao metalne tockove cini mi se oko 11-12 col koje je koristio za frezovanje. gledao sam i pristojno je frezovao sa njima.sa fabrickih 14col je brz

- - - - - - - - - -

evo danas palo frezovanje oko 5ari staroj musteriji .4000din za 4sata posla. tek uzorano a moje da prefrezujem. mada mrzim tu kombinaciju preko oranog ali posao je posao. bolje mi odgovara neorano jer tek onda uradim po mojim mogucnostima.ovako se ubijem da je vadim iz zemlje jer propada do samog motora, 35cm duboko

Ja 10 ari za 45 min jednom predjem:) i uzmem 2500 din. bude dobro, upadaju noge od clanaka.

Baš je takva i ja sam stavio dizel kipor odlična je za košenje.
Hvala još jednom znači da ne tražim kako se odblokiraju točkovi?
Pozzzz.....

Nema potrebe tražiti jer na njoj imaš samo pet poluga. Kvalilo, kočnica, gas i dvije poluge mjenjača.

E da, ako nisi provjeravao/mijenjao ulje u mehanizmu za košenje nebi bilo loše da promjeniš. Kod nas to skoro niko ne dira jer ni ne znaju da treba, a što mašina radi na suvo koga briga. Ide oko 1.5 litara sae90 i preporuka je da se mijenja na 100 radnih sati.

Ima ulja u uređaju za košenje ali kada je menjano je pitanje, zameniću ja za svaki slučaj da ne bude posle kasno.
Još jednom hvala i se najbolje. pozzzzzz

Sad mi pade na pamet da za neke mtk postoji neka vrsta proširivača/blokada. Na engleskom se to zove free wheel device, kao na biciklu što imaš da se točak vrti kad okrećeš pedalu unaprijed a unazad ne hvata. E to ima tri položaja i možeš podesiti da jedan točak bude slobodan u rikverc, a drugi blokiran i dok ideš napriijed nema razlike. Kad dođeš na kraj njive ubaciš u rikverc i onaj blokirani napravi polukrug, a drugi stoji.
Ako oba podesiš u položaj naprijed dobijaš neki sirotinjski diferencijal koji je dobar za ravnicu, ali niz brdo gubuš kočnice pa treba biti pažljiv kako se to koristi.

Ovako nešto, samo ne znam koji je raspon rupa na imt. Na muti je 4x130, ako se nađe neki te dimenzije dalo bi se olakšati upravljanje.

http://www.kupujemprodajem.com/blokade-tockova-za-imt-507-12812844-oglas.htm

to je moj oglas vise nevazi,to je za ravnicu dobro e neznam da nema jos nesto da se aktiviraju preko neki sipki nisu mi jasne.
dao sam coveku njih plus lepog kesa i uzo malog labinca sa inventitorom kao novog.

E to bi mi mnogo pomoglo, jeste ona lagana nije teška za okretanje, ali nemam naviku da vučem kultivator sa blokiranim točkovima navikao sam na velikog labina on se okreće u mestu. Nego čini mi se na prvi pogled da nije lako doći do takvih proširivača i da li ih uopšte ima ali ću potražiti.
Ako neko vidi pre mene negde da ima na prodaju za mutu neka mi javi da ih kupim.
Pozzzzzzz.

Da li ovako izgledaju ti koji meni odgovaraju?

images
images

Poslednja izmena:
pozdrav svima treba mi pomoc imam motokultivator EKOTEH WM1100 10ks dizel interesuje me postoji li mogucnost da se napravi kardanska prikolica za njega i kako postavicu i slike

Nazad
Vrh