Pre nedelju dana sam kupio taj honor magic7 lite ima 8gb rama ali telefon malo sporo učitava neke stvari čak i za poruke mu treba malo duže vreme dok ne pošalje i brat ima takav telefon isti slučaj i kod njega. Četiri godine sam koristio samsung a52s on ima 6gb rama dan danas radi kako treba ni sekundu ne zakoči
Ne znam da li si ti pogledao.. ali ja jesam malo po netu.
Generalno zaista se ljudi žele na lag.
Mada, ima i onih koji nemaju takvo iskustvo.
Rešenja kao rešenja nisam pronašao.
Ono što meni pada na pamet..
Kada telefon ima problem, obično nadogradnja (update) softvera reši propust.
Vidim da je nadogradnja bilo, ali nisu rešili.
Tvoj telefon je nov.
Da je stariji, i da je bio ok dok je nov bio, predložio bih resetovanje na fabrička podešavanja.
Dakle, to otpada.
Dalje.. kako je postavljen pri prvom uključenju?
Da li si sve radio od početka ili su kopirani podaci sa drugog uređaja?
Hoće da pravi problem kada se kopira. Ali, ne bih rekao da je to čest slučaj.
Da se proveri - treba resetovati i postaviti kao nov.
A zatim koristiti i instalirati jednu po jednu novu aplikaciju i pratiti da li možda neka aplikacija ustvari pravi problem.
To možeš videti i sada.
Potrebno je telefon prebaciti u Safe Mode.
Ide se na isključenje i zadrži Power Off ikona dok se ne pojavi izbor Safe Mode.
Telefon će se rebootovati i biće isključenje sve sem sistemskih aplikacija.
Ako tada radi normalno, moguće da neka od neaktivnih pravi problem.
Pogotovu ako i brat ima istu.
Međutim, ni na ovo ne treba previše računati.
Obično to nije razlog.
Treće..
Kao i većina "Kineza", vidim da ima onaj centar u kome se nalaze nešto poput Boost, Cache Cleaner, Antivirus..
.. čega ja uopšte nisam fan.
I znam, tu aplikaciju obično nije moguće deinstalirati niti onemogućiti.
Pa ipak, Boost treba uključiti, jer će time isključiti većinu, ako ne i sva ograničenja koja su postavljena od strane proizvođača.
Cache Cleaner jeste koristan i treba periodično brisati cashe. Ispunjen cache hoće da uspori telefon. Ali, i ako ima automatsko brisanje, to isključiti. Jer cache i služi da ne učitava podatke i podešavanja svaki put kada se neka aplikacija ponovo pokrene, pa se time pokreću brže. Ili postaviti automatsko na duži period. Maksimalno koliko nudi.
Virusi na Androidu praktično da ne postoje, pa Antivirus treba isključiti, ako opciju ima. A on hoće da usporava interakcije.
I tako, ako još po nešto tamo ima, a što ti liči da može uticati.
Kada smo kod aplikacija, nije loše proći kroz sve instalirano i deinstalirati ili onemogućiti sve one koje se ne koriste, ili liče da su višak, a došle su "sa telefonom".
Možda je nekoliko njih stalno aktivno i troše resurse, a tebi nisu u upotrebi.
Kod ovoga, obično se ne može pogrešiti, jer sve sistemski bitne aplikacije nemaju mogućnost diranja.
Nažalost, i neke koje su suvišne, takođe najmanju tu mogućnost.
Tu ih je proizvođač postavio jer je sponzorisan, a korisnik "plaća".
Toga sam se za sada setio.
I naravno, uvek i obično bude baš to - sistem nije dovoljno optimizovan, jer proizvođač datom modelu nije posvetio dovoljno pažnje.
A njima to i nije toliko bitno.
Narednog meseca će izbaciti novi model i oni idu dalje.
Korisnik je često na poslednjem mestu. Nažalost.
Svakako, ti možeš probati sve od gore pomenutog.
I da ne zaboravim: kod svakog problema ili primećene promene - prvo i osnovno restartovati telefon.
Hoće da nešto "zaglavi" i tada ponovo pokretanje sistema i aplikacija to reši.
Preventivno, treba restart raditi periodično.
Dva i više puta mesečno.