Mene zanima kako je dif odradjen dali su zavareni sateliti i koji je prenosni odnos . Nabavio samnekakav diferencijal pa da se ne vrti prebrzo ili presporo . Koja bi trebala biti brzina obrtanja elise i koji precnik .
Da ti odgovorim iz prve ruke pošto sam za vikend imao iskustava sa tim diferencijalima. Završio sam kosilicu i stvarno me je koštala ni 5000 jer sam skoro sav materijal imao kući. dokupio samo par metara L profila i 4 metara sajle. ali sam zato potrošio oko 5kg elektroda i brdo reznih ploča koje ni za šta nisu katastrofa.
Ja korristaim diferencijal od lade. I po savetu jednog "stručnjaka" iz kraja koji mi je ispravljao noževe i bušio rupe i koji je kao počeo da ih pravi, blokiram diferencijal na poluosovini iako sam ja znao i sumnjao da će tako izdržati jer znam kako se tada vrtr sateliti. tako dobijem ubrzanje kardana 1:2. Probam po dvorištu trava preko prednjeg točka kosi fantazija, ravno kao tepsija a one trave nigde nema. E problem je što od dvorišta nisam stigao dalje. Naravno blokada diferencijala
uspeo sam da slomim osovinicu unutra i blokiram zupcanike.
Onda lepo ubacim drugo srce diferencijala gde su zavareni sateliti jedan za drugi(sve će ti se samo kasti kad otvoriš diferencijal, potrebno je zavariti one male zupčanike jedan za drugi da se ne vrte u krug, ima ih 4 komada). E u toj kombinaciji ima odnos 1:4, znači ubrzava kardan 4 puta.
Ao to kad sam pustio u pogon svira kao pravi helikopter a kosi... pa duplo bolje nego prvi put. Samo i stvara duplo veće opterećenje na traktor pa ga je lakše zagušiti u velikoj travi ako se ide baš brže, ako ima one stare nekošene trave od prošle godine ili ako negde zakači neki bedem zemlje to ga najviše zeza. Juče sam pokosio tako preko 2ha voćnjaka, dvorišta, puteva... Jednom sam ispravljao i oštrio noževe a na kraju sam uspeo i da iskidam jedan( to su mi bili od fićinog gibnja, sada imam spremne malo jače mislim da su od zastavinog ili tako nešto)
Da napomenem da se diferencijal u prvoj kombinaciji dosta grejao dok u ovoj drugoj je tek mlak ništa posebno. Inače mislim da nema potrebe za zahvat veći od 1.5m ali ako se kosi voćnjak obavezno da bude izvučena kosa u jednu stranu zbog boljeg i lakšeg košenja ispod krošnje. Inače ova moja je 1.7m i teram je sa 558 pa nema problema onu malo redju travu idem 2 brzom a onu veliku preraslu 1 brzom da bi je što bolje izdrobio inače napravi otkos ako idem brzo.
Ja sam koristio običan kardan od prskalice za probu i to sa krstovima od 22 mm ali preporučujem da se obavezno koristi jači kardan sa lamelom obavezno
Ovo je par slika iz prvog remonta noževa a zaboravio sam da je slikam položenu. Valjda će drugo košenje biti lakše jer sam sada izdrobio i pobacao kamenje koje je smetalo
Inače vidi se na slici šraf koji drži noževe je u stvari brezon od zadnjeg točka od 558(imam punu kutiju toga nekada smo dosta poluosovina menjali pa su i šrafovi dolazili novi)debljina ovog dela gde naleže nož je 19mm a navoj je m18 čini mi se i šrafovi su dobrog kvaliteta a uz to imaju i ravnu glavu pa se trava ne kači i ne smeta