Mehanicke sejalice za kukuruz

Ta meni lome i oni kad sijem i sita i stom čuda ovo je sigurno bolje

Bas kao sto je kolega rekao ako bi uletela dva na kant obavezno ih zdrobi inace ne, tako je bilo kod mene, mada nije bio neki neresiv problem.
Da je bolje to stoji, bas sam isao po njivi i nisam video da je izbacila dva semena.

Evo kako izgleda kod mene

Ove izbacivace sam uspio sam da napravim, nisam jos isprobo jer mi je sijacica zabacana iza drugih masina. Ovaj plasticni skidac prvi pod uglom sam pravio od one tvrde plastike sto se koristi da se pricvrsti pruga za pragove. A ove izbijace sam standardne stavio, nije lijepo na oko odradjeno al mislim da ce odradjivat posao ako ne onda valja kupit nove :D

I ja sam ih napravio i vec 3 sezone rade posao.Plastika j obicna bela,parce mi dao metalostrugar,samo sam ga skrojio po meri cevi.
E sad jedna bitna stvar,plocice moraju da budu tacnog precnika,tj da ne setaju kad se nameste.Ovo govorim jer ima plocica raznih proizvodjaca i to je mala privreda, vole da drpe na materijalu pa to ti je.E to malo sto su drpili kvari posao,plocica je manjeg precnika seta u kucistu i izbacivac ne radi kako treba,okine u prazno.
Jedini koji proizvode plocice originalnog precnika su Plamet Zrenjanin.Svi ostali drpaju na meri.

Izbacivaci su standardni i na ovim mojim.
Imam plocice koje sam dobio uz sejalicu tako da nemam problema sa njima.

Razlika u precniku plocice je pola santimetra,manje vise,zavisi ko koliko drpi plastike.E tih pola santima kad se plocica mrdne je citav santim.
Ako mozes nabavi ove sto sam pomenuo ,da ih ne reklamiram,ali stvarno posteno pravi plocice.Dimenzija je originalna i nema mrdanja.Tad mehanizam radi kao svajcarski sat.

Da li neko zna gde mogu da kupim kutije za vestacko djubrivo za oltovu sejalicu?

- - - - - - - - - -

Pre 5 dana prodao moju 200 eura.
U radnom stanju parkirana kad je stigla pneumatska.
Tražio sam 300 i 250 al mi niko nije hteo dati (prodavao sam da je ne prodam) Sad je otišla za 200 eura bez kutija za veštak ako hoće naknadno treba da doplati 50 eura.
Inače sve idu u Rumuniju a tamo se kreću 400+ eura kako koja.

Da li si prodao kutije za vestacko djubrivo,ako nisi ja bi ih kupio. Pozdrav.

Misli na one aluminijumske valjke,to su njoj sita koja se biraju po krupnoći semena,po meni su to bolje sejalice od olt-ovih ali su i skuplje,malo je komplikovanije podešavanje razmaka i količine djubriva jer ona ima više prenosa a olt samo jedan...

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Samo proveri kako radi i posebno obrati paznju da li drobi seme. Ja sam je imao i sta god sam pokusao uvek je drobila seme i zato sam je prodao. Imao sam sve velicine cilindara, nove gume na skidacima, nigde lufta, sve kako treba a ona svako 5to zrno zdrobi.

Samo proveri kako radi i posebno obrati paznju da li drobi seme. Ja sam je imao i sta god sam pokusao uvek je drobila seme i zato sam je prodao. Imao sam sve velicine cilindara, nove gume na skidacima, nigde lufta, sve kako treba a ona svako 5to zrno zdrobi.
Znaci nisi uspeo da resis problem.Bas veceras pricamo o sejalicama,kod nas najvise ima nodetki koje od svih mogucih u selu samo dve seju kako treba,ima 2-3 bekera koje seju kako treba i mehanicki IMT ima nekoliko i sve seju jako dobro sem jedne dvoredne koja je prodata jer je drobila seme,nasula deca kamencice i od tad problemi.Vise nema OLT mehanickih,zadnju je drugar prodao prosle godine,imao je problema sa njom,nesto ga zezala,koliko sam razumeo one plasticne ploce sto se menjaju za krupnocu zrna.

Kod nas svi koji imaju IMT nemenjaju uopste ta sita ili dobose s rupama,valjda gledaju krupnocu zrna kad kupuju.

Ja imam dvorednu mehanicku imt sejalicu, na ravnom terenu je ok za raditi ali u brdovitom terenu ima problem sa kopiranjem terena i dubinom sjetve. Kada bi imala tockove sa obe strane dalo bi se raditi, ovako sa tockom u sredini uvek tone jedna strana.
Takodje sejalica mora imati sigurnosnu spojnicu u slucaju ako nesto zablokira da ne dodje do pucanja lanaca ili krivljenja osovina, desava se da ljudi izbacuju te spojnice jer im preskacu kada se poveca opterecenju u prenosnom mehanizmu.

Moj komsija na selu je kupio dvorednu IMT tamo 80-ih godina s dvije manje posude za gnojivo. Sijala je usluzno ja ne znam koliko, posijala je cjeli ovaj kraj uzduz i poprijeko valjda. Nadje kod jednog naseg svercera identicnu sijacicu kao sto je njegova i rijesi da spoji njih dvije u cetverorednu i sad sije kao gospodin covjek. Ni on nikad ne mjenja dobose a sijao je usluzno kojekuda i po grbavom i ravnom terenu. Sije i dan danas ali manje jer je i on omatorio. Kad kukuruz nikne to je kao da je pneumatskom sijano. svuda po jedno zrno i jako precizan razmak izmedju zrna. Ovdje ih svi hvale i "kao" da bolja mehanicka ne postoji samo ju treba znati postimati da ne lomi i samo gaaaaas.

Ja sam trazio takvu sijacicu za sebe ali nema sanse da se nadje povoljno i da ima sva sita. Bila je jedna cetveroredna povoljno na prodaju kod nekog koleginog poznanika ali dok se moj kolega sjetio nazvati da ju rezervira za mene prodana je i to ispod svake cjene a imala sve dobose uz sebe.

Sad sijem s OLT dvorednom mehanickom s onim novim tipom izbijaca i za moja 3 jutra godisnje i vise nego dobra al da nadjem povoljno IMT s velikom kutijom za gnojivo uzeo bih ju svakako.

da nemas sliku te sjiacice? komsija prodaje neku imt al ne znam dal to valja.

Bobo ajd molim te objasni mi ono 'samo je treba znati nastelovati da nelomi'... Sejacica nema nikakvo stelovanje, samo promere sita ili ti cilindara. Gume brisaca se menjaju, nema nikakvi podesavanje blizine brisaca ni nista. Sve sto se moglo menjati ja sam zamenio i sve 4 baterije su drobile seme. Misli covek nije puno kad slomi 1 zrno na 10, ali to je 10% i to je na vrecu 2500 zrna, sto ne nepodnosljivo.

Necu da kudim druge, mozda je postojala neka fabricka greska ali neverujem, otisla je nakupcima koji su rekli da ide u Rumuniju, siroko joj polje.

Nazad
Vrh