Mehanicke sejalice za kukuruz

U te sijacice se ne razumijem ni malo ali znam po komsijinoj prici kad sam ga pitao kako je s njom zadovoljan. On mi i rekao da treba znati podesiti da ne lomi zrno i samo teraj. Sta se tu podesava ne znam ali znam da je u Rumi kad smo bili trazio one gumene prstenove to su valjda brisaci i neke zvijezde plasticne mislim i da je to sve od potrosnog materijala sto on na njoj mjenja.

Landini: Imas starije sijacice s manjim kosevima za gnojivo gdje svaki red ima svoje gnojivo i noviji tip koji ima kutije za gnojivo velike pa ide jedna kutija na dva reda i nize je postavljena nego kod starog tipa sijacice. Prenosi mislim da su isti ali ne mogu tvrditi jer sam se motao samo oko starog tipa sijacice ali ne vjerujem da su ista mjenjali oko prenosa jer i stari tipovi rade bez greske.

Eto, komsijina je posijala kukuruza koliko ja necu za zivota posijati i jos uvijek radi savrseno, baca po jedno zrno i na dosta precizan razmak. Ljudi su opcenito na mom kraju zadovoljni s takvim sijacicama.

Kad vidis komsiju bas ga pitaj kako je podesava, posto se tu nema nista podesavati. Mozes samo staviti nove potrosne stvari i menjati cilindre prema semenu. Imao sam i knjigu od nje, ni tamo nema nikakvog primera podesavanja. Mislim da ti komsija samo ima srece sa njom pa mu ne lomi seme.

Bobo ajd molim te objasni mi ono 'samo je treba znati nastelovati da nelomi'... Sejacica nema nikakvo stelovanje, samo promere sita ili ti cilindara. Gume brisaca se menjaju, nema nikakvi podesavanje blizine brisaca ni nista. Sve sto se moglo menjati ja sam zamenio i sve 4 baterije su drobile seme. Misli covek nije puno kad slomi 1 zrno na 10, ali to je 10% i to je na vrecu 2500 zrna, sto ne nepodnosljivo.

Necu da kudim druge, mozda je postojala neka fabricka greska ali neverujem, otisla je nakupcima koji su rekli da ide u Rumuniju, siroko joj polje.
Ima iznad gume koja skida seme sa sita jedan mali lim na dva zavtnja M6 taj lim primakni uz samu gumu ako tu ima veliki zazor mozda tu lomi.I kad skines lanac sa sekcije probaj da okrenes rukom lancanik ako tesko ide rasturaj sve i unutra ima biksne koje ostanu suve i zaribaju operi i podmazi.:ppozdrav:

Kad vidis komsiju bas ga pitaj kako je podesava, posto se tu nema nista podesavati. Mozes samo staviti nove potrosne stvari i menjati cilindre prema semenu. Imao sam i knjigu od nje, ni tamo nema nikakvog primera podesavanja. Mislim da ti komsija samo ima srece sa njom pa mu ne lomi seme.

Po njegovim rijecima da je samo prvih godinu-dvije mjenjao cilindre prema sjemenu i od onda do dana danas ne mjenja cilindre.

Jel ima neko tablicu za stelovanje razmaka zrna na sejalici IMT 640.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Vladimire to je za IMT 634.22 i 634.24.To su zadnje varijante mehanickih sejalica sa pogonom setvenog aparata(baterije)preko osovine kutije za djubrivo i ta sejalica ima sasvim drugacije podesavanje,komplikovano sa mnogo lanaca.
Prva serija je 639 i imala je menjac i direktnu osovinu i pogon na jedan tocak (6.00-16)a djubrivo na drugi tocak.
Druga serija je 640 i imala je pogon direktno sa tocka(4.50-14) na osovinu pogona baterije,djubrivo je islo na drugi tocak.
Treca serija i zadnja je 634.22 i 634.24 vec sam opisao ima pogon na oba tocka(4.50-14)i djubrivo na oba tocka ali podeljenu osovinu na dva dela kod 4-redne.(kao dve dvoredne spojene u 4-rednu).

Sve tri varijante imaju drugacije stelovanje.

Da,sve tri varijante imaju razlicito stelovanje.Ova zadnja varijanta je komplikovana za medalju,ima kombinacija milion a u toj tabeli samo jedan lanac,sta je sa ostalima?I oni se podesavaju:osmeh:
Najprostije je na 640,direktno sa tocka na osovinu baterije samo treba znati tabelu za razmak.Mnogi to prepravljaju na 634 jer su kutije za djubrivo preko kojih sve ide jako lose sklepane i nestabilne.
Inace imam i ja sliku za 634:osmeh:

- - - - - - - - - -

2yycpsn.png

- - - - - - - - - -

I malo literature
2iu7tat.jpg

Jel ima neko tablicu za stelovanje razmaka zrna na sejalici IMT 640.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Vladimire to je za IMT 634.22 i 634.24.To su zadnje varijante mehanickih sejalica sa pogonom setvenog aparata(baterije)preko osovine kutije za djubrivo i ta sejalica ima sasvim drugacije podesavanje,komplikovano sa mnogo lanaca.
Prva serija je 639 i imala je menjac i direktnu osovinu i pogon na jedan tocak (6.00-16)a djubrivo na drugi tocak.
Druga serija je 640 i imala je pogon direktno sa tocka(4.50-14) na osovinu pogona baterije,djubrivo je islo na drugi tocak.
Treca serija i zadnja je 634.22 i 634.24 vec sam opisao ima pogon na oba tocka(4.50-14)i djubrivo na oba tocka ali podeljenu osovinu na dva dela kod 4-redne.(kao dve dvoredne spojene u 4-rednu).

Sve tri varijante imaju drugacije stelovanje.

I koja se najbolje pokazala

Baterije na svim varijantama su iste,razlika je samo u podesavanju.Najbolja je prva serija sa menjacem,najlakse,posle kako su se usavrsavali tako su i komplikovali i stedeli na materijalu,tacnije gledali da to njih kosta sto jeftijije za proizvesti.:osmeh:

Komsija ima bas tu prvu tipu i dvije dvoredne je spojio u jednu cetverorednu tako da on ima stari tip sijacice s novim tipom pogona gdje svaki tocak tera svoju stranu i gnojivo i sjeme ;)

Ja sam gledao jednu cetverorednu isto stari tip gdje jedan tocak pogoni sva 4 sjetvena aparata a drugi pogoni sve 4 kutije za gnojivo. Sijacicu sam mogao dobiti izuzetno povoljno preko kolege ali dok se on sjetio pitati da ju prodaju nama ona je vec prodana za jako jako male novce, radilo se o nekih 150€ sa svim cilindrima koji su uz nju dosli, sijacica 100% ispravna parkirana pod supom cjelo vrijeme. Al mi je bilo krivo, nesto neopisivo.

Potrebne setvene ploce ili ovi prstenovi od 10 i 11mm za IMT sejalicu kukuruza.Jel ima neko da mu ostalo ili zna gde ima:osmeh:
Inace uspesno reseno lomljenje zrna na IMT sejalicama ali trebali bi ovi prstenovi sa manjim rupama za sitnije seme kukurza.
Ukrao sam sliku kolegi s foruma:osmeh:
2uyhiqq.jpg

Moze da se napravi cilindar ali da se izbuse rupe i to precizno plus oni kanali oko rupa to tesko moze.Mislim sve moze ali koliko se isplati za 4 rednu.

Moze i sitno seme al po 2-3 komada.
Bilo je,slucajno bacim pogled na jednu tezgu u butiku sagni se kad ono puna gajba,deda neki prodaje i to izmedju ostalog.Moze se desiti da bude i u Rumi.

Nazad
Vrh