Mehanicke sejalice za kukuruz

Mi se danas borili s olt posijali , štopa bilo svega...

Koje ploce koristitte za sadnju pasulja?
Koji je standard za plodored kod pasulja?
Prvi put bih sadio pasulj OLT sejalicom

Hvala kolega ...moraću ovo pecrtati...Zahvalan!!!

Treba obratiti i pažnju na broj zuba na pogonskim osovinama. Ova tablica se odnosi na sejalice koje imaju 20, 17, 15 i 13 zuba na pogonskoj osovini. Medjutim kod mene nema ovog od 20 već od 10 zuba (znači imam 17, 15, 13 i 10 zuba) i to sam primetio ove godine jer nikada nisam brojao zube i nikada nisam mogao da uklopim po ovoj tabeli uvek mi je bezalo za po 4-5 cm i nikako da provalim zasto a gledao sam po tabeli samo veličinu zuba od najvećeg do najmanjeg.
POstoji i ova tabela koja je u principu ista samo su navedeni brojevi zuba
E sad sam skapirao da ovu prvu kolonu množim razmak sa dva jer ja ustvari imam duplo manji pogonski zupčanik na tom mestu i dobijam prave vrednosti

2141gy8.jpg

23h6jwy.jpg

Jeste Maksikorka,bila sestoredna pa je ovo ostatak:osmeh:

Jel znas sta o njima iz prakse?Kod mene je ova dvoredna dve godine.Jako malo se pise u ovoj temi o ovim sejalicama,da kazemo skoro nista,a ima ih na terenu.

Ne znam baš ništa o njima. Vidim po oglasima da su dosta jeftine, s tim što bih je ja koristio za pasulj. Bila je dugo jedna u oglasima 6 redova sa depozitorima za veštak za nekih 850 evra ali prodata je izgleda. Sa 4 reda su oko 400-500 evra. Kakva je preciznost setve sa njom???

Preciznost setve je skoro pa kao dobra pneumatska,jako jednostavna,jedinstvena i sto je najvaznije ljudi je imaju i po 40 godina bez ijednog kvara.U nemackoj 4-redna kosta 1500 pa na gore cena a kod nas 300-400 pa na dole.Proizvodila se od 1970 do 2005 godine.U poljskoj je sejalica br.1(Maproset S-100,njihova kopija),kod nas je OLT sklopio jednu seriju ovih sejalica ali je odustao jer su jako teske,Lemind je pred smrt poceo da proizvodi kopiju ovih sejalica uz neke pozitivne modifikacije.
Prostiju sejalicu ja u zivotu nisam video.
Kad ove gazde s ovakvim masinama seju s ovom sejalicom sve ce ti biti jasnije
23tpfg3.jpg

dnltu1.jpg

Olt počeo proizvodit metalne ulagače sjemena

14dil1j.jpg

29erkzk.jpg

Cijena oko 13 eura u Hrvatskoj,ja sam kupio i veče su se isplatili na uštedi sjemena.

Piše na ulagačima OLT,i kupljeno u poloprivrednom dučanu pa valjda je.
Ne vjerujem da bi privatnik usudio se staviti OLTOVO ime na proizvod ali nikad se nezna....:sta:

Metalne mehanizme u ovakvim kutijama na Rumskom vasaru prodaju neki ganci.Ako se dobro secam cena je bila 600 din komad sa sve sarenom kutijom.Mehanizam je plav,ima nalepncu OLT i izbacivaci su beli.Imaju posebno izbacivace,kostaju 30 dinzi i kraci su za pola cm od crnih koji se mogu uzeti na drugim tezgama.

Ja uzeo na sajmu u NS u pola cjene... Doduse, crvene su boje ali rade fantasticno... Dok je otac sijao, vozio sam se na masini par krugova i gledao kako sjemena ispadaju i onda je izgledalo "na oko" dobro i dosta ujednaceno... Kad niknu sve ce se vidjeti. Pola njiva je sijano standardnim mehanizmima a pola s ovim "novim".

Ja imam iste ovakve plave i dosta je ujednaceno posejano sa njima.uzeo preko oglasa od nekog lika iz svilajnca.
Za par dana cu da idem da pogledam njivu cim mogu da prodjem putem jer pa cu onda slikam

Bez obzira na to koliko godina imamo, uvek nam je potreban razlog da ujutru ustanemo iz kreveta

Nazad
Vrh