Mehanicke sejalice za kukuruz

Nemam sad ni jednu sliku kako je kod mene. Negde nesto ne stima. Ja sejalicu isteravam tek sredinom sledece nedelje,sad je zatrpana koje cime u garazi i ne mogu da je otrpam. Ja posejem oko 30-ak hektara,i obavezno sve gume,gumice i sta ima menjam i stavljam novo. Jel su zvezde kod tebe za skidace? Mada ne znam ni sta bi drugo moglo biti osim njih.

Ja nemam problem sa imt sejalicom sto se sejanja tice seje lepo ne lomi.Imam skidace kao zvezde tj.petokraka plasticna.
Gde uzimate delove rezervne za imt sejalice sto se tice metalnih stvari posto mi treba jedan deo kao lamela vec sam zamolio za pomoc na prethodnoj strani ima i slika.Unapred hvala svima na pomoci

U Rumi ili na Ubu na vaseru nalazim sta mi treba,u jednoj radnji u Valjevu nekad ima delova za te sejalice. I moja dobro seje,al da probamo da resimo problem kolegi s njegovom sejalicom.

Mozda ste me pogresno shvatili, meni drobi odma gore kod brisaca/skidaca (valjak sa gumom), nemam problema sa plasticnim zvezdama, a i nove su. Jednostavno gore uhvati i neskine visak zrna nego ga samelje. Imam utisak kao da bi se taj brisac trebao brze okretati nego sto se okrece da bi radio posao.

Koje cilindre imate, duboke ili plitke? Neznam kako se taj deo tacno zove, ispod cilindra sa rupama za seme, one se isto mogu menjati, drze se iznutra sa dva sarafa kljuc 8... Sutra cu sve uslikati, kako je kod mene

Sa kojim plocama sejete kukuruz?

Na to sam mislio. Ja sam pokusao i sa jednom i sa drugom kosuljicom, i razne kombinacije i opet uhvati zrno i kraj. Seme je zp 606, dosta krupno 8-11mm frakcija. Koju kombinaciju vi najcesce koristite?

Onaj drugar traži 250 evra za dvorednu OLT mehaničku sejalicu...Rekao sam mu da može, jebiga , ali dobiće pare na rate, do jeseni...

Na to sam mislio. Ja sam pokusao i sa jednom i sa drugom kosuljicom, i razne kombinacije i opet uhvati zrno i kraj. Seme je zp 606, dosta krupno 8-11mm frakcija. Koju kombinaciju vi najcesce koristite?
Moracu da pogledam sutra ako uspem da rascistim oko nje jer ne znam napamet koja je meni kosuljica unutra,mada mislim da je sa manjom rupom na kosuljici,a recimo ZP 666 sejem sa 13 plocom i nemam loma niti duplih zrna,svako seje na 24 cm,tako sam podesio. Ubaci tipa 50-ak zrna u kos i okreci tocak,pa prati sta se desava kad okrece plocu i hvata skidac. Da ne prolazi dva,pa lomi. Ili je ta guma dotrajala. Ne bi znao na pamet.

Porucicu u ponedeljak nove gume za valjke pa cu probati.
Tako sam i radio, naspem seme i okrecem tocak i posmatram. Uglavnom ili ga zdrobi valjak, ili propusti po dva semena i odma na ulasku u ona dva kanala ga osteti. Hvala na pomoci, sutra cu ponovo pokusati sve kombinacije.

Ja imam imt sejalicu preko 30 godina kupio sam je novu uz nju sam dobio sita od 8mm do 14 mm i imam nove kosuljice kao gore na slici . Sita stavljam u zavisnosti koliko su krupna zrna najkrupnije zrno izvadim iz vrece i prema njemu odredjujem sito tako da zrno tesno upada u otvor valjak se okrece u kontra smeru u odnosu na sito tako da skida visak zrna jedino lomi kad prpadne guma na valjku ili je labava pa se zrna zavlce ispod gume idolazi do loma zrna inace iznad valjka ima lim pricvrscen sa dva vijka m6 i lim se nasteluje do same gume valjka mozda i tu navlaci zrna i melje ih. Inace sejalica je super mnogo precizno sadi kad se lepo odrzava kad se otkaci lanac od sekcije i okrenes lancanik rukom mora lako da se okrce ako se tesko pokrece treba ceo mehanizam rasklopiti podmazati da se lako okrece inace zbog toga krivi i osvine i pucaju lanci.:ppozdrav:

Ima kod nas u mestu na prodaju jedna četvororedna ako nekog inetresuje mogu se raspitati za cenu.

U ponedeljak zovem da narucim gume, mehanizam je u perfektnom stanju na svim baterijama, okrece se jako lako, sve je podmazano, nema nigde ni najmanje lufta. Iskreno se nadam da ce gume resiti problem. Da li neko zna gde mogu naručiti gume za valjke, ili neko od vas ima nove na prodaju?

Moja pokrpana,pofarbana i spremna :osmeh:

11152710_866606403385851_5814640160551361460_n.jpg

11149553_866606390052519_514885001496322064_n.jpg

11130118_867117936668031_3012016183866520158_n.jpg

11136679_867117896668035_7614967258960649494_n.jpg

11133934_867117860001372_2279626849926350484_n.jpg

Danas sam zvao da narucim gume za valjke, 200din komad, iskreno malo mi je puno (mada danas je praznik, i cini mi se da sam probudio coveka kad sam ga zvao jutros pa je mozda zato visoka cena :osmeh: ). Dobio sam broj od jednog poznanika on je narucivao i kaze da su bile 50din komad, tako da cu dati tati da zove sutra, mozda bude jeftinije :haha: .

U Somboru danas nije ni jedna prodavnica radila, tako da cu obici sutra ceo grad da vidim da li neko slucajno ima pa cemo videti da li ce to biti resenje problema. Ponovo sam sve u subotu pregledao, rastavljao, nigde nema ni trunka lufta, sve se okrece lako, jedino te gume izgledaju malko losije, nadam se da ce to biti resenje!

Tino@, istu takvu sam danas doterao i počeo da je čistim , doterujem ,podmazujem. Nemam je vremena farbati...A gde su ti kofice? Jel su metalne, kao moje? Nisam kolegu pitao, kad je kupio i koliko je tačno stara...a baš me interesuje... Inače ja sam sa njom radio zadnjih par godina i solidno sadi...doduše jedna lula sadi lepo a druga oće pokatkad da zeza...rezredi , pa bacu na mali razmak tri-četiri, pa ide lepo dva metra pa opet razredi i tako...Još pretprošle godine sve sam rasturao...svi zupčanici i ploče su maltene novi...još ima na njima , kad se operu i očiste, original farbe i nigde nisu oštećeni...i menjao sam ih sa leva na desno i opet ona leva zeza....Prošle godine smo ugradili one dodatke ispred vrapca...malo bolje, moram reći, ona desna baca kao pneumatska, a ona leva bolje , ali opet zezne kad kad , ali ređe nego ranije...Sad čujem da ima opet nešto novo da se ugradi...umesto vrapca...no to još nisam video i ne znam gde bih mogao da nabavim...

Nazad
Vrh