Mehanicke sejalice za kukuruz

Ih , tvoja ima plastične kofice a kod mene metalne...

http://www.olx.ba/artikal/16006637/izbacivac-sjemena-olt-za-mehanicku-sijacicu/
nesto ovako je to novo i cuo sam da je pravo dobro. Ja sam na svojoj ugradio predskidace sjemena napravio od plastike da ne navaljuje na onaj skidac glavni i dosat lijepo sije sad al nije bas ko pneumatska al opet ne sijem puno tako da mi i ne znaci nesto puno ustede na sjemenu u odnosu na pneumatsku. Ja sam svoju farbo i cistio ima 2 godine iznutra za gnojivo premazo bitumenom, kad zavrsim sezonu operem i u garazu spremim i nema jos hrdje nesto posebno :D

Dobro si cuo :osmeh: Korisna stvarcica.Izbacuje po 1 zrno,samo treba izabrati plocice prema kalibrazi.Ali i precnik plocice je bitan,jer na trzistu ima raznih proizvodjaca pa su im plocice sa razlikom u precniku i do 5-6 mm.Plocica mora biti pasent u kucici i feder izbijaca mora biti malo tvrdji(ima i njih razlicitih tvrdoca u ponudi) i ova spravica radi kao sat.

LJudi jel ko sasdio pasulj OLT-ovom dvorednom mehaničkom sejalicom?
Koje zupčanike treba upariti?
Sadio bih na 6-7 cm.

Danas sam zvao da narucim gume za valjke, 200din komad, iskreno malo mi je puno (mada danas je praznik, i cini mi se da sam probudio coveka kad sam ga zvao jutros pa je mozda zato visoka cena :osmeh: ). Dobio sam broj od jednog poznanika on je narucivao i kaze da su bile 50din komad, tako da cu dati tati da zove sutra, mozda bude jeftinije :haha: .

U Somboru danas nije ni jedna prodavnica radila, tako da cu obici sutra ceo grad da vidim da li neko slucajno ima pa cemo videti da li ce to biti resenje problema. Ponovo sam sve u subotu pregledao, rastavljao, nigde nema ni trunka lufta, sve se okrece lako, jedino te gume izgledaju malko losije, nadam se da ce to biti resenje!
Jel si nabavio gume za valjke? Ako jesi kako se sad ponasa sejalica?

Primjer nekog zastoja? preopterecenje ili nesto drugo? recimo na oltu isto ima ali samo u jednom smjeru tj nmgu se tockovi oketat nazad ( tj kontra od smjera kretanja da sijacica radi). Jesi probo navarivat pa obradjivat ? sta je uopste bilo sa ovih tvoji zubaca?

Jel si nabavio gume za valjke? Ako jesi kako se sad ponasa sejalica?

Kolega nisam nasao, nigde u okruzenju nema (Sombor i Subotica), idem sutra jos na jedno mesto, covek je obecao da ce mi pogledati.

Doneo sam zakljucak da su gume problem! Nisam mogao vise cekati, a da nista ne pokusam, pa sam skinuo valjke i navukao preko njih komad unutrasnje gume od motora, koja se bas tesno navlaci. Vratio na sejacicu i lom se smanjio visestruko! Ponekad tek poneko zrno slomi, ali zanemarljivo. Tako da sam jos u potrazi za gumama, ovo sam uradio samo da vidim da li ce pomoci, i stvarno pomoglo je.

Moram jos da je ustelujem da lepo baca, razmak sam stavio na 28cm, problem je u tome sto zrno cim dodje do otvora dole ispadne samo, pre nego sto dodje do onih izbijaca, a kad neko ostane zaglavljeno u ploci pa ga tek izbijac izbije onda se tu poveca razmak, a automatski iduce zrno onda padne blize ovome i tako se gubi sklop. Ali nije toliko strasno, verovatno ce tako u setvu ako neskontam nesto.

Kolega nisam nasao, nigde u okruzenju nema (Sombor i Subotica), idem sutra jos na jedno mesto, covek je obecao da ce mi pogledati.

Doneo sam zakljucak da su gume problem! Nisam mogao vise cekati, a da nista ne pokusam, pa sam skinuo valjke i navukao preko njih komad unutrasnje gume od motora, koja se bas tesno navlaci. Vratio na sejacicu i lom se smanjio visestruko! Ponekad tek poneko zrno slomi, ali zanemarljivo. Tako da sam jos u potrazi za gumama, ovo sam uradio samo da vidim da li ce pomoci, i stvarno pomoglo je.

Moram jos da je ustelujem da lepo baca, razmak sam stavio na 28cm, problem je u tome sto zrno cim dodje do otvora dole ispadne samo, pre nego sto dodje do onih izbijaca, a kad neko ostane zaglavljeno u ploci pa ga tek izbijac izbije onda se tu poveca razmak, a automatski iduce zrno onda padne blize ovome i tako se gubi sklop. Ali nije toliko strasno, verovatno ce tako u setvu ako neskontam nesto.

Pa to je normalna pojava. Ipak nije to pneumatska sejacica. Samo malo mi je mnogo 28. Ja sam sejao na ~26-27, i to je mnogo (t.j. retko). I ako ga nastelujes na 28 (znaci kad na "asfaltu" izbaciva na 2:cool: to znaci da ce samo redje biti (28+, znaci moze i do 30), jer kad se seje ne seje se kao u "laboratoriji", jec mora malo veci gas, jer traktor tone itd. Pa ne znam da ne bi mozda bilo bolje da se nasteluje na - napr. - 24 ili 25?

Ne pucaju zubci vec cev .Ceo deo je od gusa .Najbolje i najeftinije da se kupi samo neznam gde ima?
Primjer nekog zastoja? preopterecenje ili nesto drugo? recimo na oltu isto ima ali samo u jednom smjeru tj nmgu se tockovi oketat nazad ( tj kontra od smjera kretanja da sijacica radi). Jesi probo navarivat pa obradjivat ? sta je uopste bilo sa ovih tvoji zubaca?

Pa to je normalna pojava. Ipak nije to pneumatska sejacica. Samo malo mi je mnogo 28. Ja sam sejao na ~26-27, i to je mnogo (t.j. retko). I ako ga nastelujes na 28 (znaci kad na "asfaltu" izbaciva na 2:cool: to znaci da ce samo redje biti (28+, znaci moze i do 30), jer kad se seje ne seje se kao u "laboratoriji", jec mora malo veci gas, jer traktor tone itd. Pa ne znam da ne bi mozda bilo bolje da se nasteluje na - napr. - 24 ili 25?
Uglavnom sve za branje sejemo na 28cm, oduvek tako radimo. Ni ne ocekujem da seje kao pneumatska, samo pokusavam da namestim da sto ravnomernije seje, imam jednu ideju koju cu sutra probati, pa cemo videti. Hvala svima na pomoci do sada!

Onda ni ja ne brinem da sam malo redje posejao, ako vi - koji imate daleko bolju zemlju od nas... Backa - sejete tako. :bravo: :osmeh: :ppozdrav:
I ja se trudim da postignem sve koliko god moze najbolje, ali to je zanemarljivo kad "zaglavi" seme, pa izbacivac izbaci, i seme malo "kasni".
Cekamo i tu ideju (i efekat), da i mi naucimo kako da usavrsvamo svoje masine. Samo napred :ppozdrav:

Ovde u radnji guma za skidanje semena je 150.din

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Poslednja izmena:
Onda ni ja ne brinem da sam malo redje posejao, ako vi - koji imate daleko bolju zemlju od nas... Backa - sejete tako. :bravo: :osmeh: :ppozdrav:
I ja se trudim da postignem sve koliko god moze najbolje, ali to je zanemarljivo kad "zaglavi" seme, pa izbacivac izbaci, i seme malo "kasni".
Cekamo i tu ideju (i efekat), da i mi naucimo kako da usavrsvamo svoje masine. Samo napred :ppozdrav:

Ustalilo se to sejanje na 28-30cm "tri u meter" kako kod nas zovu, dok se sejao NS 640 (od kad sam rodjen), sada ce biti ipak malo drugacije, icu verovatno gusce malo posto su njive u veoma dobroj kondiciji.

Ideja je bila da se nekako produzi spoljna kosuljica prema izbijacima, pa da svako zrno ispada kod izbijaca tek, ali izrada ce ipak sacekati za iducu sezonu, sada ce ici ovako u setvu pa sta bude.

kod men je dosta dobro sijala olt skpt, mehanička, pioneer zrno veliko okruglo, oznaka VO.....i to točno sjedne u otvor ploče i super posije,ko pneumatska, dok plosnato zrno je druga priča.......

Nazad
Vrh