Mehanicke sejalice za kukuruz

Ljudi, imam drugara koji bi mi prodao mehaničku OLT sejalicu dvorednu za kukuruz...stara je negde tridesetak godina u solidnom radnom stanju...Šta mislite koliko bi je trebao platiti? Ili , zna li neko cenu nove dvoredne sejalice?
Neznam cenu nove,a tu polovnu plafon 150 eura ako nije lomljena,varena i ako ima sve što sleduje od delova.

15-og na pijaci u Smederevskoj Palanaci ode jedna takva za 200 eura, nisam je bas zagledao,mada mi je delovala u redu, nije farbana, kupljena od vlasnika, ne od svercera.

Poslednja izmena:
Ta mozda da ja sijam na novi tip ma čudo zna na 5 centi pobacat kurz nekad.
I tu naravno nema kuruze.

Kod mene je noviji tip sa velikim kosem za vestak,plasticne plocice,i seje prilicno precizno,ne bas u milimetar ali santimetar gore dole na zadati razmak.Samo treba odabrati plocice naspram kalibraze semena,a i nisu plocice od svakog proizvodjaca istog precnika,pa treba naci odgovarajuce.Napravio sam i metalne mehanizme izbacivaca.Radi lepo,zadovoljan sam,nije precizna kao kardio vaskularni hirurg ali poseje kukuruz.

Nezz ova nije moja šta posudim ali čudo je tako je bacala i stari tip isto na drugom mjestu.
A nekad i po dva kuruza s tim sam rješio da probam imt sijačicu jer ovo je razočaranje kad nikne.

Sejalica nije drljaca,samo zakaci i pun gas.Cak i drljaci treba odrzavanje(klepavanje klinova ili zamena novim),pa tako i sejalicu treba odrzavati a ne samo teraj,cepaj,nagari.

Ispravne su one ta ne siju tri , četri vrećice godišnje .
Jednostavno ne siju dobro stave se novi izbacivači zrna, sita opet isto.
I sije se 1 brzinom i ne valja opet nije to vidilo nikad pun gas al džaba.

Nisu samo plocice i izbacivaci potrosni materijal na sejalici,pogotovu onoj koja seje celo selo.
Da je idealna nije to sam vec rekao ali da zavrsi posao zavrsi,lepo poseje kukuruz.

Ne sije niko s tim on posije 2 vrećice kuruza , mislio sam da ta na valja pa posudio novi tip.
Koma poso je al ne valja to je daleko od posla za bolje se nema zato ja planiram imt naci i kupiti da probam s njom.

Morat cu jos ove godine posijem s olt pa onda kupit ako ni ta ne valja onda modernizacija .

Mi poslednjih 30 godina sejemo po 3 vrece godisnje sa tom oltovom :osmeh: (plasticni kosevi)msm da je to stari tip.
Desavalo se da se zapusi i da ne ispadaju zrna inace nikakvih lomova nije bilo,kao nova je.
Kod mene u selu mahom imaju oltove za kukuruz a imt zitne......

Ja nemogu nikako da postignem da moja IMT mehanicka ne lomi zrno... Fabricki skidac je po meni veoma lose odradjen, tako da pravim sam nove skidace po uzoru na oltove pa cu videti kako ce raditi, sutra bi trebalo da zavrsim jedan skidac za probu, ako se dobro pokaze pravim i za ostale baterije.

Jesi li probao da stavis vecu plocu? Ja je imam,slican problem sam imao kad je tek kupljena koji je resen kad sam poceo stavljati ploce s vecim rupama. Ona seje kod mene bas dosta i tacna je,pa je necu skoro menjati osim ako se ukaze prilika za neku lepu sejalicu sa 4 reda istu kao moja. I ti skidaci postojeci od cega su pravljeni,kad si ih menjao? Gume na valjku kakve su?

Ploce sam stavljao 10.5, 11.5 i 12.5 i uvek ima loma. Gume su dosta dobre na skidacima. Skidace tek pravim, postavicu slike ako se dobro pokazu.

Nazad
Vrh