Mehanicke sejalice za kukuruz

Imaju plasticne ploce bas za soju sa velikiiiim rupama.Ima ih i na pijacu da se kupe,50 do 100 din komad ,kako koga zalome :)
Jedna od kombinacija za setvu soje je ploca 9 plava sa izvadjenim cistacem i izbijacem,uz dupliranje redova.Upareni su najmanji lancanici,na setvenoj i pogonskoj osovini.

Poslednja izmena:
Ja sam postavljao slike ploče za soju. Ništa se ne dira u setvenom mehanizmu, samo se stave ploče za soju, zupčanici se stave na 27cm i najlepše seje kad voziš 8-9km/h

- - - - - - - - - -

wwgsyg.jpg

Neskida se cak ni onaj mehanizam koji sam kupio da neprodju po dva zrna Kukuruza??? :sta:

Znaci da je podesim da seje na 27cm (preko zupcanika) i da stavim tu plocu kolega Mityoo???

- - - - - - - - - -

I samo mi reci da li si je suzio na 50cm???

Ja imam u planu da kupim jos jednu sejalicu sa plasticnim plocama (jednu imam) i da ot tih dve napravim jednu sa 6 redi na 50cm... A da bacim koseve za vestak da bude sto laksa da je moze nositi 539..

ili da uradim nekako da Soju seje iz velikih tih koseva za vestak Soju??? Da nekako sprovedem do ploca i tako sejem.... Vise stane u tim velikim nego u orginalnim moracu stalno da sipam Soju....

Kupis 4-redni IMT spartac i onda imas 8- rednu sejalicu...

Treba vuci tu sejalicu sa 8 redi.... Iako je sve ravno 539 nije kadar da vuce to... jedino da je nosim sa rakovicom ali za to nema potrebe...

Videcu do sledece sezone da je namestim samo za soju i to na 50cm... I to da mi 3 reda idu u sredini traktora a 2 spolja tako da necu morati da sirim traktor na 2m..

Ove godine sam Soju sejao na 70cm ali nije to dobro pa bi izbacio to za sledecu godinu... A da se ne maltretiram sa Pneumatskom suzavaj prosiruj ovu cu ostaviti samo za Soju jer u Soji precizna setva i neigra neku ulogu...

Kakva je za sejanje dvoredna IMT mehanicka,treba mi za malog ursusa,putevi uski losi pa mora dva reda.Vidim ima po oglasima ali ne razumem bas sistem a ima i neko kaze da mnogi prodaju presecenu napola cetvororednu i da to posle nije isto kao orginal dvoredna zbog stelovanja.

Mehanicku ako hoces uzmi samo OLT mnogo je bolja od IMT-a... Imas ih za smesne pare a zavrse posao sa kukuruzom... Sve ostalo joj je problem...
Mada cujem da i Soju seje odlicno ali to cu da proverim uskoro...

Kakva je za sejanje dvoredna IMT mehanicka,treba mi za malog ursusa,putevi uski losi pa mora dva reda.Vidim ima po oglasima ali ne razumem bas sistem a ima i neko kaze da mnogi prodaju presecenu napola cetvororednu i da to posle nije isto kao orginal dvoredna zbog stelovanja.
ja sam pre sejao sa IMT sejala je sasvim lepo....

Pa ja mislim da zbog prinosa..... Neznam svi mi o tome govore da nesejem vise na 70cm neznam stvarno... zato bi onda bilo po pravilima da se Soja seje na 50cm????

Nisam sijao nikad sa IMT ali sam imao priliku da je detaljno pogledam i najveća prednost OLT je u tome što je ekstremno jednostavna - prostije od toga stvano ne ide. Zbog toga je održavanje lako, svaki problem može da se riješi sa dvije-tri alatke od kojih je jedna čekić a samim tim je i jeftino. Od kako sam na svojoj dogradio one male metalne nožiće koji sprečavaju da zrna ulaze kako hoće nikakvih problema u sjetvi više nemam. Već treću godinu nisam skinuo ni ploče ni izbijače ni ravnjače, sve radi savršeno.

Evo to je ta modifikacija koja zlata vrijedi.

http://poljoinfo.com/showthread.php...ice-za-kukuruz&p=514316&viewfull=1#post514316

Nema ama baš nikakve razlike u prinosu. To su reči ljudi sa instituta u Novom Sadu gde sam kupovao seme soje.
Treba da se bira sorta koja se više grana.
A za međurednu obradu, ako je radiš, nije ti potreban pilot na špartaču.

Uostalom pogledaj temu o soji, pa ćeš se iznenaditi koliko ljudi seje na međuredni razmak od 70cm.

Hvala golega... Nov sam u ovom poslu pa skupljam informacije i znanja... Jos jednom hvala... :ppozdrav:

U mom kraju svi siju soju na 70cm, istim sijačicama kojima siju i kukuruz (pneumatskim, soju inače sije samo nekoliko jačih gazdi) i svi je špartaju običnim IMT dvorednim špartačima, kod nas nije moguće koristiti veće špartače zbog malih parcela koje su obično nepravilnog oblika.

Ćiro,tvoja sejalica,tvoja njiva,probas da sejes i na 70, i da dupliras redove.Jedan deo parcele na jedan nacin drugi deo na drugi nacin i u zetvi uporedis.:ppozdrav:

Videcu jos sta cu uraditi... Sledece godine cu probati istu njivu pola na 70 pola na 50 pa videti sta je bolje... Ako je isto onda ce Pneumatska raditi i Soju na 70cm i nema zafrkavanja a ako je bolje na 50 prepravicu ovu OLT na 50cm jer nije toliko bitna preciznost u Soji...

Eh, a ja se ubih poslednjih par dana da resim problem oko rasipanja semena na mojoj mehanickoj olt sejalici, stavljao komade plasticnog creva da mi vrse funkciju cistaca da bi seme koliko toliko iszlazilo ujednaceno. Na 110 ari mi je otislo oko 50 000 semenki( dva dzaka NS 640), sto se tice rasporeda videcemo kad bude niklo, mada mi svi kazu da je otislo jako malo obzirom da je sadjeno mehanickom sejalicom. Posto pocela kisa mogu sutra da probam da uradim ispravku sa klincicima, bar da je pripremim za sledecu godinu posto sam za ovu godinu zavrsio sa setvom.

Nazad
Vrh