Mehanicke sejalice za kukuruz

Metalne ploce su bolje zato sto su tanje od plasticnih. Kod plasticnih ako sejes pljosnato zrno hoce da se spakuju dva zrna jedno iznad drugog pa skidac nemoze da ga skine. Kod metgalnih ploca imas samo problem ako sejes jakom krupno okruglo seme onda hoce skidac da ga vadi. Sejalica sa metalnim plocama je starija i dosta je teza jer su profili deblji. Sa metalnim plocama se lepo cuje kako kuca takom da mozes sa traktora da pratis sta radi. Trpe nesto losiju pripremu od pneumatskih, ali nevole veliku brzinu, kod mog komsije cuje se kao mitraljez. Znaj da nemozes da ukrstas delove sa metalne i plasticne. Ja sam sa metalnom sejao 10 godina radila je lepo dok se nije pojela pa je trebalo para da se sredi ko za pola pneumatske pa se nije isplatilo.Kod mene je jos uvek ali nisam sa njom sejao dve godine.Ako je pristojno namestena nije joj potrebna pratnja, pogledas da li trosi seme podjednakom posle 2do 3 kruga. Naj gore seje kad na cetvororednoj stoji jedan pomocnik.Ako je nekom ovo pomoglo drago mi je.

Za ove mehanizme iz Mladenovca ja garantujem ugradio sam nekoliko u selu.Sa jednom od tih sam prosle godine sejao kukuruz pardon predprosla kad sam i namontirao i utisci su boli glava.Bez greske,jedno zrno a razmak izmedju biljaka moze da varira do max 2

cm blize ili dalje uglavnom sto se izbacivanja zrna tice perfektno uzmite nemajte bojazni.Ipak zrno iz mehanicke sejacice pada samo vuceno zemljinom tezom a ne upucava ga kompresor a i spremljena njiva ako su dzombe zna da zrno posalje haoticno.Sadio mi 30 ari stari majstor sa pneumatskom i dve njive dalje sadio ja sa mehanickom.Prolecna brazda i jedno i drugo.Seme malo kasnije niklo de je mehanicka ali dosta bolje napreduje verovatno dublje otislo.U sustini svi gledamo da ustedimo gorivo pri spremanju njive za setvu bude to dosta krupno tako da bez mehanike nista.Ako bog da uzeo bi jednu do nove godine ako mi isplate zaradjeno.

Da li se ovaj mehanizam moze koristiti i za sijanje suncokreta? Prvo sam pomislio da moze,ali svi pisu samo za kukuruz pa ipak da pitam?

Mozda bi ja prodao moju mehanicku sejalicu,ja isto imam nove mehanizme za sejanje imam koseve za djubrivo i sejalica je olt novog tipa...ko je zainteresovan nek posalje na pp...

Koliko kostaju ovi izbijaci zrna
Ovi sto sam ja ugradjivao sto su isti kao ovi plavi kostaju za cetiri reda oko 6000 i vrede svaku paru toliko ustedis na semenu koje ne rasturi.Evo znaci druga godina seje kao i kad je postavljen mehanizam ako je zemlja imalo sredjena pre sejanja da nisu dzombe seje bolje nego pneumatska.To smem da potpisem iako sejacica nije moja vec od komsije,dobrod druga.Ako sebi uzmem ove godine ima jedna u selu u odlicnom stanju 300 evra mi trazio prosle godine.Ne radi sa njom on usluzno seje ima nodet i meni je sejao sa nodet sejacicom bas zato da vidim ali samo jednu njivu a ja sam drugu sadio sa mehanickom (tom o kojoj pricam) i samo je u nicanju razlika mehanicku gazim i ona ide dublje ali u pronicanju pa do branja vidi se razlika (pricam za brdski teren i zemlje koje su teze za obradu od vojvodjanske).I da dodam da OLT sejacicu smes da teras i u rikverc ako je ispravna nebi smela da polomi izbijace ako radi sistem zastite od kontra smera okretanja.Ako je to pak zapeklo svakako ce da polomi izbijace.Ljudi grese pa podmazuju taj sistem i onda on navuce svakakve prasine i muke i jednostavno ne odradi posao.Bolje ne mazati

- - - - - - - - - -

sta mislite o ovoj http://www.polovniautomobili.com/oglas3917564/olt_sejalica/
bice mi usput kad krenem za silokombajn?
Ma dobra je ali za te pare je to po meni preskupo jednoredna ne vredi u najgorem slucaju po tebe 150 evra a vec 250 evra je cena za 4 reda pa napravi 2 dvoredne.Stavis gredu i teraj prodas jednu ova ti ostane gratis.Kod nas u okolini Krusevca ima jednorednih to niko ne koristi ja sam razmisljao da uzmem dve da napravim cetverorednu a sad imam jednu sa cetiri reda za 300 evra zakaci i teraj.

Ovi sto sam ja ugradjivao sto su isti kao ovi plavi kostaju za cetiri reda oko 6000 i vrede svaku paru toliko ustedis na semenu koje ne rasturi.Evo znaci druga godina seje kao i kad je postavljen mehanizam ako je zemlja imalo sredjena pre sejanja da nisu dzombe seje bolje nego pneumatska.To smem da potpisem iako sejacica nije moja vec od komsije,dobrod druga.Ako sebi uzmem ove godine ima jedna u selu u odlicnom stanju 300 evra mi trazio prosle godine.Ne radi sa njom on usluzno seje ima nodet i meni je sejao sa nodet sejacicom bas zato da vidim ali samo jednu njivu a ja sam drugu sadio sa mehanickom (tom o kojoj pricam) i samo je u nicanju razlika mehanicku gazim i ona ide dublje ali u pronicanju pa do branja vidi se razlika (pricam za brdski teren i zemlje koje su teze za obradu od vojvodjanske).I da dodam da OLT sejacicu smes da teras i u rikverc ako je ispravna nebi smela da polomi izbijace ako radi sistem zastite od kontra smera okretanja.Ako je to pak zapeklo svakako ce da polomi izbijace.Ljudi grese pa podmazuju taj sistem i onda on navuce svakakve prasine i muke i jednostavno ne odradi posao.Bolje ne mazati

- - - - - - - - - -

Ma dobra je ali za te pare je to po meni preskupo jednoredna ne vredi u najgorem slucaju po tebe 150 evra a vec 250 evra je cena za 4 reda pa napravi 2 dvoredne.Stavis gredu i teraj prodas jednu ova ti ostane gratis.Kod nas u okolini Krusevca ima jednorednih to niko ne koristi ja sam razmisljao da uzmem dve da napravim cetverorednu a sad imam jednu sa cetiri reda za 300 evra zakaci i teraj.

Znaci da vrijede ti modifikovani izbijaci,kod mene su bili 10€ po komadu,to cu najvjerovatnije uzeti pa da vidim kako ce da sije sa njima,jer na ove plasticne dosta nejednako sije,.

Kako da sam busim,rupe nisu okrugle vec elipsaste ,a osim toga preskupi su,ja bi da kupim polovne ako neko zna ko ima za prodaju.

Posto planiram kupit olt mehanicku sijacicu,raspitivo sam se koja je kakva. Ako sam sve dobro shvatio sijacica s metalnim plocama je preciznija sto se tice jednolikog izbacivanja zrna,ali na sijacicu s plasticnim plocama mogu se ugraditi "mehanizmi" i tada siju podjednako. Plasticne ploce su lako dostupne i relativno jeftine,a metalne se mogu naci polovne ili kupiti ploce koje nemaju rupa i onda sami busiti velicinu i oblik rupe.Jedino mi niko nije potvrdio dali se s onim mehanizmima moze sijat suncokret,po nekoj logici bi trebalo ali nisam siguran. Jos samo cuo da novije sijacice imaju slabiju izradu pa znaju pucat one "žbice" na tockovima,ali to ne treba biti presudno jer se mogu naci stariji(jaci)tockovi jeftino i lako se menjaju. Ako neko ima nesto za dodati ili me ispraviti svi komentari su dobrodosli.

kupio danas mehanizme po 700 din komad imalo na vasaru koliko hoces,a tu istu sejalicu sam kupio prosle god.u junu mesecu za 200eu u perfektnom stanju bar tako izgleda sve u prvoj boji.a videcemo kako ce se pokazati mehanizmi,moj ujak ih ima i fali do neba!

I meni stigli mehanizmi pre nekoliko dana ali nikako da postavim slike.... Ja sam zadovoljan kako leze na svoje mesto i zrne nema sanse da se provuce pored ovog cistaca!!!!!!

p2102141935.jpg

- - - - - - - - - -

Ovom prilikom bi se puno zahvalio dejan_americ koji je omogucio kupovinu mehanizama a i poslao ih je meni... :ppozdrav:

Sve je to zbog toga sto malo sejem kukuruza i sve vise i vise sam smanjivao kukuruz jer nisam imao stoku a sad ce prica da se okrene i nadam se da cim legnu prve ::novac:: da cu odmah da potrazim da kupim neku Pneumatsku... videcu dal novu domace proizvodnje ili nesto polovno iz uvoza... Ove godine je bilo vec da kupim pneumatsku i iskrsne jedna njiva pored moje tako da sam morao da je kupim i pare odose na njivu,nadam se da nece ponovo tako ensto i na leto da se desi...

Sad cu nesto ja da posejem sa ovom mojom mehanickom a uzimam pneumatsku od rodjaka tako da nije problem za to ali nemozes doveka zajmiti... A nemozes nista ni preko reda kupiti.... Jbg... :ppozdrav:

Na tom mehanizmu stanji prednju stranu cevi gde ulazi brisač . Da oboriš ivicu da nema "zid" , ali da ne bude oštra . Tu hoće da nagura seme i da krene da kruni .
Isprobano . Mi smo na jednu staru baterju stvilli elekro motor od brisača i ekperimentisali . I kod nas je trebalo korigovati povšinu brisača tj. ugao , ali ovde čini mi se da je to OK. To je jedini nedostak . Inače sa ovim mehanizmom nebi se osramotila ni ispred jedne pneumatske . Još da dodam treba izabrati pravu veličinu ploče to je jako bitno . Mi prvo stavljmo manju pa posle par krugova veću , ako seme nije dobro iskalibrirano .

Gde mogu da nabavim markire tanjiraste ili lagere za njih, za oltovu mehanicku? inace sa ovim dodatkom radi bez greske, kupovina pneumatske po meni je nepotrebna jer razlike su male.

Mogu da se nabave nije problem imam i ja ali nisu od sejalice za kukuruz vec zitne ali mogu da se preprave....

pozdrav svima, imam oltovu cetvororednu sejalicu (mehanicku)sa 2 metalne velike kutije za djubre ,ali su mi se pokidali lanci koji okrecu osovinu koja sluzi za ispustanje vestackog djubiva bio bih zahvalan ako neko moze da mi kaze gde mogu da kupim te lance... Unapred hvala

Nazad
Vrh