Mehanicke sejalice za kukuruz

Moze li mi neko reci koju sijacicu bi bilo bolje da uzmem sa plasticnim ili metalnim plocama.

Pa to je ova tema. Procito sam sve ali niko nije konkretno napiso koje su prednosti i nedostaci. Pa bih volio ako me neko moze posavetovat koja je bolja.

Ja imam sa plasticnim i ugradio sam mehanizme na sve cetiri baterije da ne bi prolazila po dva zrna ili da ne glavi i solidno radi, a kazu da sa metalnim plocama jako lepo rade i precizno seju.
Ja ne znam tacno kakav je mehanizam kod ovih sa metalnim plocama pa ne mogu nista ni da ti objasnim dodatno.

- - - - - - - - - -

Pogledaj malo i ovu temu jer je to ranije bila tema sejalice za kukuruz, pa je pisano i o mehanickim olt sejalicama http://poljoinfo.com/showthread.php?145-Pneumatske-sejalice-za-kukuruz

da li je moguce da ako ja kupim ovu mehanicku dvorednu sejalicu a pojma o njoj nemam da nesto zeznem pa da ja ,,sejem" a ona ne izbacuje zrno? glupo pitanje ali sta da radim :haha:

da li je moguce da ako ja kupim ovu mehanicku dvorednu sejalicu a pojma o njoj nemam da nesto zeznem pa da ja ,,sejem" a ona ne izbacuje zrno? glupo pitanje ali sta da radim :haha:

Ti kad je kupis prvo malo prostudiras rad sejalice pa onda krenes sa radom, i mi smo nekad nesto pocinjali da radimo, a bilo nam je strano pa se nekako snalazili, tu je i pomoc prijatelja, komsije

Za sve koji traže savet o mehaničkoj sejalici za kukuruz: bolje sačekajte sa kupovinom dok ne skupite dovoljno novca za pneumatsku, ili ako imate malo zemlje platite nekom da vam uslužno poseje pneumatskom. To vam govorim iz ličnog iskustva!

Sejao sam godinama sa OLT mehaničkom sejalicom, i tek kad sam počeo da plaćam setvu sa pneumatskom sejalicom video sam koja je razlika u sklopu i da se svakako isplati platiti nekom uslužnu setvu pneumatskom sejalicom.

- - - - - - - - - -

Ta sejalica ima pozadi platformu za pratioca koji gleda da li sejalica izbacuje zrna... :osmeh:

Ma nebi ja imao da sadim malo a ovde svi sade po malo i rade njih nekoliko usluzno, svi dvoredne mehanicke jer nema mesta za 4 reda a seju 1e-1ar , a znajuci njih sigurno mi niko od njih nebi objasnio oko nje nesto

Cistac

Danas stigli mehanizmi, e sad videcemo kako ce da funkcionise:

1365800033115.jpg
1365800021843.jpg
1365800009807.jpg
Za ove mehanizme iz Mladenovca ja garantujem ugradio sam nekoliko u selu.Sa jednom od tih sam prosle godine sejao kukuruz pardon predprosla kad sam i namontirao i utisci su boli glava.Bez greske,jedno zrno a razmak izmedju biljaka moze da varira do max 2

cm blize ili dalje uglavnom sto se izbacivanja zrna tice perfektno uzmite nemajte bojazni.Ipak zrno iz mehanicke sejacice pada samo vuceno zemljinom tezom a ne upucava ga kompresor a i spremljena njiva ako su dzombe zna da zrno posalje haoticno.Sadio mi 30 ari stari majstor sa pneumatskom i dve njive dalje sadio ja sa mehanickom.Prolecna brazda i jedno i drugo.Seme malo kasnije niklo de je mehanicka ali dosta bolje napreduje verovatno dublje otislo.U sustini svi gledamo da ustedimo gorivo pri spremanju njive za setvu bude to dosta krupno tako da bez mehanike nista.Ako bog da uzeo bi jednu do nove godine ako mi isplate zaradjeno.

Jedini slučaj da nešto zezneš je da s spuštenim točkovima ideš u rikverc, tada češ polomiti čistače zrna, sijače ploče i umetač zrna.

Za ove mehanizme iz Mladenovca ja garantujem ugradio sam nekoliko u selu.Sa jednom od tih sam prosle godine sejao kukuruz pardon predprosla kad sam i namontirao i utisci su boli glava.Bez greske,jedno zrno a razmak izmedju biljaka moze da varira do max 2

cm blize ili dalje uglavnom sto se izbacivanja zrna tice perfektno uzmite nemajte bojazni.Ipak zrno iz mehanicke sejacice pada samo vuceno zemljinom tezom a ne upucava ga kompresor a i spremljena njiva ako su dzombe zna da zrno posalje haoticno.Sadio mi 30 ari stari majstor sa pneumatskom i dve njive dalje sadio ja sa mehanickom.Prolecna brazda i jedno i drugo.Seme malo kasnije niklo de je mehanicka ali dosta bolje napreduje verovatno dublje otislo.U sustini svi gledamo da ustedimo gorivo pri spremanju njive za setvu bude to dosta krupno tako da bez mehanike nista.Ako bog da uzeo bi jednu do nove godine ako mi isplate zaradjeno.

Koliko kostaju ovi izbijaci zrna

sta mislite o ovoj http://www.polovniautomobili.com/oglas3917564/olt_sejalica/
bice mi usput kad krenem za silokombajn?

Ovakvu imam i zadovoljan sam sa njom,moj otac je kupio novu,radimo samo svoje i od kad je kupljena imamo kukuruza,dok su likovi sejali usluzno bilo zalost za sta je dat novac za uslugu.Radi kao sat,ove sezone sam napravio metalne izbijace i rade odlicno,po jedno zrno izlazi.Ako je pazaris skini lanac sto pogoni osovinu za djubrivo iz velikog kosa.To ume teze da se okrece,zapekne ili sta vec,kad se to raskaci vrti se malom prstom.
Plocice su joj od 50 do 100 dinara komad zavisi od trgovca,plasticni uciste izbijaca kompletno oko 200 dinara a sami izbijaci i cistaci oko 50 dinara komad,oprugice 20-50 din komad.Metalno kuciste izbijaca (ovo sto izbacuje po jedno zrno) je oko 10 evra.
Kad imas svoju masinu sejes kad hoces, i kako hoces. ;)

Nije problem urediti mehaničku sejalicu da dobro seje. Problem je što više nema dobro kalibrisanog semena, koje bi bilo ujednačeno i za koje se bira odgovarajuća ploča. Zbog toga je moj savet bio da se plati setva pneumatskom sejalicom.

Neki su nagrabusili koji su platili setvu pneumatskom,pa posle presevali svojom mehanickom.Sve zavisi ko ti seje i kakva mu je masina.Za setvu vecih povrsina pneumatska slazem se ali za setvu manjih povrsina zavrsava posao i mehanicka jer ako se zeznes zeznuo si se sam,izbacila je malo vise semena a ne da ti je usluzno neki dripac posejao na 3 cm dubine,proleteo kroz njivu a posteno si mu platio.

Nazad
Vrh