Mešaone stočne hrane

i ja isto planiram da kupim mesaonu vise mi je dojadilo da mesam u mesalicu i da meljem u mlinu odjaci isao sam 15 na poloprivredni vasar u smed.palanci i razgledao mesaone ima solidana ponuda cene su 850 za mesaone od 300 kg ali zanimljivo da ni jedan proizvodjac tih mesaona nije znao da mi odgovori koji je odnos ujednacenosti mase prilikom mesanja slucajno sam dosao do broja jednog majstora koji pravi mesaone i on mi je jedini odgovorio na pitanje ostali nemaju pojma sta prave ovaj mi je rekao da je nesto poboljsao mesanje tako da je sada odnos 1:1100 sto je uvecano u odnosu na ranije :ppozdrav:

to znaci da ako stavis 100grama necega izmwsace ga sa 109,9kg uprosteno mlogo lepo izmesaju hrenu(sjedine) najboli odnos ima horizontalna mesaona a najmanji kosanagde oko 1:700 na nasem trzistu ima horizontalne ali samo do 150 kg i one su oko 1400evra

Pitanje je koliko grla stoke bi trošilo hranu iz ove mašine. Da li se radi o kategorijama krupne, sitne, priplodnom materijalu itd... Zato sam Vas izamolio da se predstavite kako bi znali o čemu da pričamo. S obzirom da znamo samo ime i prezime onda možemo komentarisati konstrukciona rešenja na datoj mešaoni.
Moje mišljenje:
Hobi mašinica za (baš) mala gazdinstva. :cao:

sezonski tovim svinje za kucne potrebe 3 komada i tovne pilice 50 komada, imam 30 kokosaka tokom cele godine

Aleks je napisao(la):
Aleksandar Mijatovic iz Nove Pazove, ja bih vas zamollio pogotovo clanove koji vec imaju dugogodisnje iskustvo sa mesaonama da li je ovo dobra mesaona http://www.poljostroj.rs/srp/proizv/07_mesaona.htm

Druze, ja sam dosad drzao svinje na dva mesta, s tim sto sam u jednom objektu imao manji kapacitet i tamo sam uzeo bas takvu poljostroj mesalicu. Moje iskustvo je jako pozitivno. Hranu mesa izuzetno dobro, dok joj po jednom punjenju treba svega dva minuta da izmesa turu. Znaci u praksi ja brze i bolje izmesam 250kg hrane u ovoj mesaoni nego u vertikalnoj od 250kg! Problem nastaje u krunjacu, odnosno, posto se koristi uz odzacki krunjac on nema kapacitet da krupi kao neki ozbiljan mlin. Ali ako ti je takav krunjac-krupac dovoljan onda je ova mesaona stvorena za tebe. Postoje i neki nedostaci, prvi je taj sto je dosta tesko pogoditi da centriras krunjac i mesaonu, odnosno da podesis remenice tako da bude tacno u osi, jer ako malko zeznes, zna se desiti da na punoj mesaoni spirala, proklizava i stane. Ja moju punim s 40kg i tako radi savrseno.
Inace pre nekih godinu dana ovakva mesaona je kostala oko 9000din!

Pozdrav

Attila@
sad izvinite ovo ne spada u ovu temu a nisam našao ništa koji bi odgovaralo jel bi mogo neko nešto da kaže o extruderima za soju gde može da se kupi i koja cena
Moj sam uzeo pre 3-4 godine za 1600evra trenutnu cenu neznam.Inače radi 9okg na sat.Ako nekoga interesuje može na PP

sviki je napisao(la):
Druze, ja sam dosad drzao svinje na dva mesta, s tim sto sam u jednom objektu imao manji kapacitet i tamo sam uzeo bas takvu poljostroj mesalicu. Moje iskustvo je jako pozitivno. Hranu mesa izuzetno dobro, dok joj po jednom punjenju treba svega dva minuta da izmesa turu. Znaci u praksi ja brze i bolje izmesam 250kg hrane u ovoj mesaoni nego u vertikalnoj od 250kg! Problem nastaje u krunjacu, odnosno, posto se koristi uz odzacki krunjac on nema kapacitet da krupi kao neki ozbiljan mlin. Ali ako ti je takav krunjac-krupac dovoljan onda je ova mesaona stvorena za tebe. Postoje i neki nedostaci, prvi je taj sto je dosta tesko pogoditi da centriras krunjac i mesaonu, odnosno da podesis remenice tako da bude tacno u osi, jer ako malko zeznes, zna se desiti da na punoj mesaoni spirala, proklizava i stane. Ja moju punim s 40kg i tako radi savrseno.
Inace pre nekih godinu dana ovakva mesaona je kostala oko 9000din!
Pozdrav
ako sam dobro razumeo,ta mesaona nema svoj motor nego dobija pogon sa krunjaca/krupaca jel?
jel se kupuje odvojeno ili mora i krupac?

Da, ta mesaona dobija pogon od krunjaca! Moze da se kupi posebno, naravno. Kao sto rekoh ja sam moju platio 9000din. Uz mesaonu se dobija jedna velika remenica i crtez kako se montira.

Aleks je napisao(la):
Hvala sviki da te pitam jesi sipo 50kg ili samo 40 da li moze vise od 50 kg?

Sipao sam i oko 50kg, a vise od toga nema sanse, pogotovo ako se koristi recimo stocno brasno koje je lagano, sto znaci da ga zapreminski puno ima!
Ja sad planiram da nabavim ozbiljan mlin, a mesaonu ne planiram da menjam. Ako 50kg mesa dva minuta, i neka ti treba da je napunis i ispraznis jos dva minuta, dobijes da za 40min lagano uradis 500kg, meni brze, jace ili bolje ne treba. Ako nabavim mlin kakav planiram, vertikalnu mesaonu cu prodati, a sa ovom cu da mesam, iz prostog razloga sto daleko bolje mesa masu.

i ja cu uzeti malo kasnije na prolece zamo sto cu pogon da namestim nezavisno od mlina oni kazu da moze,a kako se prazni.

Nikola ja sam resio pogon preko krunjaca, odzackog standardnog! Mesaona pase na sve modele tog njihovog krunjaca nebitno koja je god. proizvodnje!
Uz mesaonu se dobija jos jedna remenica i kais, tako da za pogon koristite dva kaisa a sve ide preko istog motora. Mogu sutra da slikam pa da vidite. Vrlo je jednostavno, ali treba se potruditi da sve bude u osi i utegnuto. Moze da radi i na nezavisan pogon, samo onda treba i neki reduktor pored elektro motora, jer je brzina okretanja spirale bitna, pa najbolje da se pita u samoj fabrici koliko obrtaja treba da bude spirala. Ulje nisam probao da dodajem.

Nazad
Vrh