Mešaone stočne hrane

Pozdrav svim ucesnicima foruma,vidim da vodite korisnu diskusiju,pa rekoh malo da se prilkjucim.pored ovcarstva moja porodica se malo bavi i svinjarstvom,pa me zanima izgradnja sopstvene vertikalne mesaone kapaciteta 150-200kg.danas na vasaru u Zablju Dubroja iz temerina za mesaonu od 200kg trazi 380evra,a neki majstor iz Klenja isto vertikalnu od 200kg sa prekrupacem trazi 750 evra.
Kod mene u okolini je radio jedan majstor,njemu se odnese motor,sklopka i kabel i 200eura,i on uradi vertikalnu mesaonu od 200kg,tako da su ljudi iskoristili stare motore od hidrofora i prilicno povoljno prosli.
da li neko ima kojim slucajem sliku vertikalne mesaone iznutra,s obzirom da su one uglavnom sve zatvorene da se vidi sam princip rada i konstrukcija spirale i sl.za nas koji bi se upustili u samogradnju??:ppozdrav:

Dali neko zna koji mlin je najbolji za mlevevenje kukuruza u klipu. Pošto sam se do sada susreo sa tri tipa. Jedan ima običan četvorokraki nož i celo sito, drugi isto ima celo sito i čekiće i treći ima čekiće i pola sita(slovenski sistem). U čemu je razlika mislim koji je najbolji zna li neko

Dali neko zna koji mlin je najbolji za mlevevenje kukuruza u klipu. Pošto sam se do sada susreo sa tri tipa. Jedan ima običan četvorokraki nož i celo sito, drugi isto ima celo sito i čekiće i treći ima čekiće i pola sita(slovenski sistem). U čemu je razlika mislim koji je najbolji zna li neko

prvi model je spor i krupnija je prekrupa u odnosu na one s cekicima na istom promjeru sita, drugi i treci su isti sto se tice granulacije prekrupe jedino je treci model sporiji.

BTW da li je tko sto rijesio sa MSH-50 od poljostroja ja sam ima slao mail na par adresa ali uvijek mi se vrati da se nemoze poslati. Meni bi ona sluzila sa mijesanje predstartera i startera za odojke posto mi to trebaju manje kolicine i rijetko kad radim vise od 50 kg. a odžaci mi nisu tako daleko (po google map 240 km). ako je ona cijena koju ste napisali ja je nemogu napraviti za te novce, jer mi je samo materijal cca 7700 plus usluge da mi netko napravi onaj polukrug i spiralu pa lezajevi. jedino me jos zanima koja je visina jer ovo 50x70 cm je vjerojatno duzina i sirina. pa ako je tko ima molio bih ga da mi jer izmjeri ako nije problem.

Poslednja izmena od urednika:
nisam,hteo sam da odem po nju i dan pre mi dodje drug i ja mu kazem za to a on meni kaze da trazi neku vecu pa kad kupi prodace mi njegovu od 200kg(bice povoljno) tako da nisam isao za odzake mada ako ovaj ne resi da kupi do sajma mozda je uzmem za sajam racunam na neki popust

I ja nesto razmisljam nju da uzmem,ali bih napravio poseban pogon.Nemam taj tip prekrupaca.A opet,moze da se nadje od 200kg za male pare.bas se lomim sta da radim.

Ja sam našao čoveka da mi napravi za 700e kosu mešaonu od 350kg sa mlinom 5.5kw. Mislim da je to povoljno?

I ja nesto razmisljam nju da uzmem,ali bih napravio poseban pogon.Nemam taj tip prekrupaca.A opet,moze da se nadje od 200kg za male pare.bas se lomim sta da radim.
mislim da se moze staviti motor od ves masine ispod spojiti kaisem i teraj. mene bi nerviralo sto kad radi preko krunjaca mnogo tandrce a ako neko pravi dosta hrane dnevno puno mu vremena ode na premeravanje sastojaka a opet mnogo brze mesa tako da si vremenski na istom a ova poljostroj bolje izmesa (svaka stvar u zivotu ima svoje prednosti i mane i sta god uradio uvek mislis kako je moglo bolje) ta od 200kg je mogla da se kupi i na ovom forumu(u oglasima) za 200e zajedno sa motorom(mislim)

Nisam video taj oglas,inace bih je uzeo garant.To je bas dzabe.
Mislis da moze od ves masine motor?Morao bi da se programira na broj obrtaja.

nisam bas siguran da bi je motor od ves masine vrtio jer stari (kavezni) su snage oko 250 wata a ovi noviji (kolektorski) su jaci ali se prebrzo vrte na punoj snazi a i teze ih se nabavlja rabljene dok su novi preskupi.

Jedino naci neki monofazni sa reduktorom,ili praviti remenice pa smanjivati broj obrtaja.

najjednostavnije je nabaviti neki elektromotor s reduktorom ili sam reduktor (od neke stare transportne trake npr.) jer s remenicama bi izgledalo kao space shutle , ako se ne varam netko je spomenuo da je broj okretaja na kojem radi 50/min dok se vecina elektromotora vrti ~2880 ili 1440 (ima i 720 ali su teze dobavljivi) , pa bi prenos trebao biti 1 : 28.8 za 1440 motor.

Poslednja izmena od urednika:
ja sam uzo monofazni motor 1.5 kw 1430 obrtaja polovan i namestio ispod remenice i nije mogao da okrece ni 30 kilastim da je broj ogretanja masine po racunici bio oko 212 obrtaja moram smanjiti broj obrtaja i staviti prenos jos preko jedne remenice valjda ce tada da okrece?

remenica na mesaoni MH-50 je 49.5cm a na motoru je 7cm kada se podele precnici remenice puta broj obrtaja dobio sam oko 202obrtaja.

trebaju ti jos dvije jedna manja i jedna veca spojene , zato sam i napisao ono prije da bi to sve izgledalo kao space shutle,

2vrzptu.jpg

samo je ovo vjerojatno prijenos s 2800 okretaja pa je remenica jos veca.

trebaju ti jos dvije jedna manja i jedna veca spojene , zato sam i napisao ono prije da bi to sve izgledalo kao space shutle,

2vrzptu.jpg

samo je ovo vjerojatno prijenos s 2800 okretaja pa je remenica jos veca.

Na slici je moja mesaona, samo da dodam da je bilo malo muka dok se sve nije dovelo u osu, odnosno sve centriralo kako treba. U pocetku nije mogla da okrece spiralu kad je dupke puna, da bi sad mogla da mesa i krupi u isto vreme! Razllika je bila u par milimetara...

Nazad
Vrh