Koliko sam uspio da shvatim kazes da salta sinhrone brzine bez problema(na slikama sa prijasnje strane su 4 brzine sa sinhronima) a problem nastaje kod dijela mijenjaca gdje nema sinhrone. Pretpostavka je da je lezaj dobio lufta bilo kotrljajuci ili neka bronzana caura , mozda je dobila i osovina , cim se to desi na zupcaniku postoje oni sitni zubi gdje dolazi caura koja ima unutrasnje ozubljenje , kako se zupcanik "klima" postepeno te sitne zube sa strane trosi(sa kojima se ukljucuje) ali nepravilno u konus , poslije odredjenog vremena pocne zbog toga da gura viljusku i trosi i nju i kanal u kojem je viljuska , kad se potrosi lezaj plus napravi dovoljan konus na tim zubima i potrosi i viljusku i kanal, izbaci iz brzine , jos trosenja i nemoze viljuska vise ni ubaciti , a kod ubacivanja otvorenog mjenjaca gurne se rukom vise tako da upadne mozda na jos malo na dio gdje su zubi manje osteceni pa traktor i krene neopterecen ali u opterecenju bi izbacio.
Pa sad sracunaj minimalno jedan zupcanik plus osovina i viljuska eventualno lezaj , najbolje nadji katalog i trazi tocnu poziciju gdje nece da ubaci i gledaj koliko je elemenata u igri pa zovi za cijene , ali ako bi opravka kostala samo 3000E , kupuj.
Ti traktori imaju problema i sa prednjim trapom , pogledaj i to a i semering curi na prednjim kotacima , pojedena lezista, plus i kardan prednje vuce pogledaj, najbolje dizi na dizalicu i 2 klimaju, ako kolijevka ima lufta potencijalni problem sa prednjom vucom.
Istrazivanjem po internetu sam pronasao da je to mjenjac s 32 brzine. dakle na glavnoj palici je lijevo kornjaca/zec i 1234. Ta rucka se salta kao auto, nema ni zapinjanja ni zvukova nit promjene zvuka motora, glavna rucka radi fantasticno.
Na drugoj rucki je s lijeve strane B grupa i dolje prva rikverc grupa a desno A grupa i ispod nje druga rikverc grupa. (mehanicki reverzar i ujedno birac radna/transportna grupa. Na ovoj rucki se B i prva rukverc grupa ispod B saltaju super i ide traktor i ima snage kao lud, niti dimi niti se pati, sve super, ista stvar u rikvercu. Kad se ta rucka gurne desno (prema prozoru) i usalta u "A" grupu cim se pusti kvacilo, nema nikakvih zvukova, samo se rucka izbaci u ler, nema mrdana nikud. Ista stvar s drugom rikverc grupom. Dok se rucka drzi rukom traktor kao da hoce krenuti al jednostavno se rucka izbaci i to je to. Nisu nista htjeli silovati. Vozili su ga u radnim grupama i opterecivali ga i rikverc i naprijed, nema greske.
Opet kazem, serviser skine dekl na kojem su rucke, ubaci rukom i funkcionira i "A" grupa i vozi se u njoj u sve 4 brzine bez brige ali sve dok ju ne izbacis, onda opet ima samo "B" grupu i to je to. Covjek je tako radio s traktorom ali nista previse, bio mu je previse spor u transportu i vise nema novaca da ga popravlja.
Druga stvar je power kad se powwer ukljuci motor se krene gasiti, dodje u opterecenje. Cim se power iskljuci sve super...
Prednji kraj pregledan detaljno posto obojica od ovih koji su ga gledali imaju/imali su MF traktore i znaju za taj problem. prednji trap nema lufta ni malo cak ni kad se volan mota u mjestu nista ne bjezi.
Ja sam 90% kupac za traktor samo po onom sto sam cuo od kolega, malo je problem prevoz posto mi bas i nije blizu kuce, a slep sluzbe ne znaju koliko da traze ali ako do toga dodje, nesto ce se izmudrovati vec. Cekam da mi sjedne poticaj (kao i svi seljaci u dzavi) pa cemo onda s parama u dzepu ici sve jos jednom pregledati i to je to. Da imam pare u dzepu, isao bih ja po to vec ali treba i prezimiti s necim, ne smijem ostati bez tekucih sredstava radi neispravnog traktora, ako cemo biti realni.
Ako se i proda, sta mu ja mogu... Iz vana je u takvom stanju da odbija kupce ali meni vanjska ljepota ne znaci nista sve dok on radi i zaradjuje.