Maline-berba 2011. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kod mene se malina bere redovno svaki drugi dan i tako mislim da nastavim do kraja beru, samo clanovi porodice sto znaci da nestignem da sve oberem,radnike nemam racun da angazujem, tako da mi opadne najmanje 30% sreca moja da imam samo 15 ari rod koji je trebalo da oberem trebao je biti 2500 kg a nabracu oko 1500 kg dosta im je , tako bi trebalo da radi svako od nas,pa u bliskoj buducnosti nebi imali ovakvih problema cena je stvarno obeshrabrujuca i mislim da je sa nasim malinarstvom kraj razumem losu cenu kad je kisa , kad je trula , a sada extra kvalitet 80 din sramota nesto neverujem da je svetska cena tako niska

Citam pocelo krcenje maline, ne znam koliko je i to pametno, mozda ce opet ovo izaci na bolje. Mi smo takav narod odma se predajemo.

Mi danas ne beremo, juce smo obrali ceo malinjak i nabrali oko 40 kg. Imamo 30 ari, od toga smo 10 ari izdali na berbu na 35%.To nam je tek drugi put da beremo ove sezone. E sad, na ovih 20 ari mi cemo nekako i da se provucemo, a ljudi kojima smo izdali ostatak nece imati nista. Vise im se isplati da su negde brali za dnevnicu. To je opsta tragedija. Zao mi je ljudi koji imaju velike povrsine.
Inace , kod nas trenutno kruzi prica kako je cena na otkupnim mestima morala da se istakne zbog inspekcije. Navodno to nije konacno, i prava cena ce se znati tek u oktobru mesecu. Tako te matiraju i oko naplate jer da smo normalna drzava do tada bi trebalo i da isplate malinu, a ne da formiraju cenu. Bilo kako bilo, prica je neverovatna, tako da ne znam da li je neko i dovoljno blesav da u nju poveruje. A mi svejedno moramo da je beremo jer smo uglavnom pritisnuti kreditima i raznim obavezama.

pitam se dali ima racuna da se bere i dangubi za ovako male pare potrebna nam je radikalizacija da bi smo izborili nesto a po mom misljenju da se ne bere 3-4dana a onda kad vide da smo ujedinjeni eto i cene maline

žalosno je ovo, da se malinjaci uništavaju, koliko je rada i para uloženo da se dočeka rod, treba uzeti kuku i motiku, što reče Milanko, pa u ministarstvo, ništa bez batina, ovi su prevršili svaku meru, ništa ih neinteresuje sem sebe samih, sramota, proćemo gore od Grka

Budak u ruke sinovac i povadi to pa onda nek kupuju od koga znaju za te pare.

resenje braco malinari nasao sam resenje za nasu muku

rekao sam da cu da se ponovo javim ako bude hitno i evo (a ti macva prvo uzmi budak pa prekopaj svoju malinu i posalji nam sliku tvog "posla" drugim malinarima kazem bice ko meni sa kompirom preprosle godine sam bacio a prosle prodo po 100 dinar po kilu i zaradio ko nikad i od para napravio malinjak sa kumom u pozegi jedan hektar)
evo resenja za nas kako da preskocimo hladnjacare i nudimo posle kanadjanima i austirjancima malinu po 17,99 eura po kilu prkopiro sa sajta ministarstva poljprivrede tekst evo dole
Odlukom resornog ministra Dušana Petrovića istovremeno je usvojeno i pet pratećih pravilnika kojima se definiše pravni okvir za početak uključivanja hladnjača u sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode.

"Podnosilac zahteva ima pravo na podsticajna sredstva za skladištenje za period najviše do šest meseci u iznosu od 50 odsto troškova" izjavio je za Tanjug pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, i precizirao da će Ministarstvo poljoprivrede i trgovine snositi 50 odsto troškova skladištenja.

Kao primer je naveo skladištenje četiri kategorije malina - roland, griz, blok i polublok koji će redom biti subvencionisani od 1.200, 1.000, 1.000 i 800 dinara po toni.

Milovanović je naglasio da će ministarstvo na taj način proizvođačima, u trenutku žetve i berbe, kada je ponuda najveća a cene najniže, omogućiti da određene količine robe povuku sa tržišta i pozitivno utiče na cenu tako što će deo troškova preuzeti na sebe."

prekopirao sam dansnju odluku

to su ministri doneli odluku da o trosku drzave cuvaju njihovu malinu, nemojte ljudi biti smesni nikoga od nas te uredbe nece dokaciti verujte mi na rec

to su ministri doneli odluku da o trosku drzave cuvaju njihovu malinu, nemojte ljudi biti smesni nikoga od nas te uredbe nece dokaciti verujte mi na rec
cunami moj kum iz pozege mi je javio on od sutra nosi u ariljsku zadrugu na zamrzavanje i cuvanje svako registrovano domacinstvo ima pravo na subvenciju od oko 1000 dinara po toni javo se odoeljenju ministarstva koje mu je izdalo potvrdu i od sutra nosi i zamrzava za sebe (svako ce imati obelezen deo de ce cuvati svoju robu pod projem imace i cuvari) nece ni da kosi ni da vadi malinjake nego ce da preskoci hladnjacare po ce nuditi zamrznutu robu a ove godine je tako dobra i suva malina 80% rolend kad se bere po malo u gajbicu dva reda budji skoro da uopste nema samo je malo sitnija nego obicno i nabavio je kese i kutije pa ce cim se zamrzne da svoju robu preruci (bicu od iduce srede i ja tamo da mu pomognem u branju i prerucivanju) pa ko zeli vidimo se u arilju dobro doso dule majstore da se upoznamo i neku rakiju zajedno da popijemo (al ne mnogo jer posle mi se pomuti svest) kakvi ministri kakva njihova malina to je nas trud i rad i nasa muka pa daj da je sacuvamo glavu gore niti zrno da se baci ni pokosi nego da se zamrzne i sacuva jel smo posle mi koji imamo robu na ponudu stranim kupcima a ne hladnjacari pa ce doci kod nas na pregovore-jedini je rizik ko meni sa kompirom da jos padne cena jer kako vec rekoh kad pada ono nezna da stane (govorio stole stocar iz mog kraja) a kad raste isto tako (sto se desavalo proslih godina) zato cuvajmo malinjake i budimo tu kad pocne da raste a ne da se posle kajemo

evo ovoga trenutka sela oko Arilja ubi grad velicine oraha i koliko sam uspeo da saznam berba maline u visim predelima Arilja je gotova iako jos nije ni pocela

Katastrofa

Katastrofa[/QUOTE]Ni bog ne moze da gleda ovu nepravdu.... Juce hladnjacar iz Podgorke kaze da je malina jeftina zato sto im ne treba... Zamisli molim te, pa sto je otkupljuju,,,Meni kad nesto ne treba ja to i ne kupujem, pa da je i dinar...

Poslednja izmena od urednika:
eveo prave kise ovo je zlato koje pada a ne kisa ovo ce produziti i ovo moje malo preostale berbe maline a valja mi i za sljivu i jabuku (a evo komsije kod mene koji peva od srece jer treba visnju da bere pa ce mu se ovako sitan plod napuniti odma) u ovoj muci malo lepog veceras kisa kisa kisa opa

Gotovo!!!!!! Obra grad sve, bukvalno je sravnio sa zemljom, polupao crep na kući! Padap je veličine jajeta, mene je zatekao na traktoru, da nisam pobegao pod prikolicu zlo....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh