Maline-berba 2011. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh da smo slozni kao sto nismo pa da se po 5-10 malinara udruze i naprave mini hladnjace, onda bi se i veliki malo zamislili!!!!!!!! Mislim da nisu svi malinari u tolikoj buli da posto poto moraju da predaju i naplate svu malinu!!!!

kod nas u podrinju stvarno jew vec pocela jaka sezona..danas vec bila ozbiljna berba..u macvvi i dalje 110, mada sam cuo neke glasine da ide na 120 sledeca berba. to je prekosutra pa cemo videti..samo da bude malo kise i nista vise ne treba..

Ako su tacni podaci da se na pojedinim mestima pojavljuju otkupljivaci koji nude visu cenu ,a koje inspekcija i policija teraju ,pod hitno zahtevati da se uredba o otkupu voca stavi van snage.Mislim da je najpogodniji nacin da udruzenje Vilamet iz Arilja pokrene inicijativu.Ovo je nova uredba ,doneta negde u maju otprilike,i u direktnoj suprotnosti je sa interesima proizvodjaca.Inace posto je vladin akt jednostavna je procedura za stavljanje van snage.Molim clanove foruma iz Arilja da kontaktiraju udruzenje Vilamet i upoznaju ih sa datim predlogom.

nas kraj je na pola berbe kise nece biti 7 dana minimum, tako da ce se berba maline zavrsiti za 10 tak dana, i nista od tog povecanja cena , to nas nece zakaciti a i ja napominjem da sam prosle godine imao prosecnu cenu od 112 din

moj kum iz pozege kaze da su svuda u tamosnjim hladnjacama cene 75+5 za prvu 60+5 za drugu vilamet i da je miker prva klasa 15 dinara vise i niko ne daje pare odmah katastrofa

uh,što je danas vrelo,samo pomislim kako je brati malinu ceo dan na ovako visokoj temperaturi za male pare 1200-15oo dinara.

meni danas platili 400 kg po 80 din ko ih j.be vise je ne dajem ,berba mi je pocela odavno nism siguran koliko jos ima,ali sto se mene tice ja sam zavrsio.

razumem ljude koji bi malinu predali i za 50 din jer je prosek plate u mojoj opstini najmanji u Srbiji,na vlasti su naravno i kod mene Tadicevi pajtasi .

BANDO LOPOVSKA SKINITE NAM SE !!!

Zao mi je ako se nekome nebudu svidele moje reci,i misli drugacije, ali i psovanje,parade itd su osnovi nase demokratije

Poslednja izmena od urednika:
pre tri dana stigoh u Pozegu i pored lose cene maline dobih informaciju da su dvojica Ariljskih rekordera malinjara dobili po 50000e kao bespovratni kredit.Prema tome nemojte se cuditi sto veliki cute,a malima je "zauvar" i 80 dindzi.Jos jedna informacija za danas je da nam stize ministar poljoprivrede za vikend u Arilje pa "gucka"i o blokadi hladnjaca za petak.

nema sumnje da su se hladnjacari ( to su oni sto sede u hladu) dogovorili oko cene, pitam se samo ima li tu posla za ANTIMONOPOLSKU komisiju

Zolovac
Znate kako kazu "Ko se topi hvata se za slamku".Znam da je pre par godina Udruzenje Vilamet,mislim da je to predvodio Terzic,organizovalo blokadu puteva i sl.Ali verovatno se sve to promenilo.Nisam informisan.U ovom haosu niko ne moze biti pametan.Licno mislim da tu nema resenja.Jednostavno u ovoj drzavi sve je zasnovano na nekim pogresnim vrednostima.Da je ovo samo pitanje maline resenje bi se naslo.Ali .kako neko rece postoje samo posteni neposteni.Ovi drugi su prevladali.Znaci nepostenje je vladajuci nacin ponasanja.Jednostavno poremecen sistem vrednosti.Citiracu jedan stih M.Beckovic "Sve su nase price ispricane
nikakvoga produzetka nema
nit se moze nov pocetak naci"
Verujem da ovo malo odudara od opste atmosfere i muke koja nas je snasla .Ja sam u prethodnim postovima pisao neposrednije i sa ogorcenjem kao osecanjem koje je prevladalo kod svih nas,ali mi se cini da ovde izlaza nema.Bicu srecan ako gresim.

sta si bre klonuo duhom ibrkicu samo pre petanest dana sam predlozio da nasa delegacija o nasem trosku ide i prodaje malinu u kanadu i ausriju za 17.99 eura po kilu kako rece jedan o nasih malinara da je cena tamo sada pricamo o 0.75 centi po kilu i kukamo glavu gore kad pogledas sta su pricali u januaru dule majstor i cunami i miker i ostali svi su rekli da ce cena biti i veca od proslih godina pa ja zasadi sa kumom u pozegi jos hektar maline to su uradili slusajucei bajke o ceni maline kako to mora da bude velika cena i ostali su poslusali pa sade hektar na hektar pa opet hektar i sada cena mala plasim se da ce cena iduce godine biti jos manja jer je mlogo zasada i za iducu sezonu spremno..... hteli smo mlogo dobili malo sto rece neki ekonomista poznati hiper produkcija...... ko ja pre dve godine sa kompirom cena pade pa bejah uporan pa zasadih i prosle ono stotak dinara po kilu zaradih lovu kad krenes srbijom od valjeva do arilja i ivanjice do brusa bre svuda malina pa to kugla zemaljska nemoze da pojede nije malina jedino jelo na svetu ko da smo poludeli samo sadimo a posle kukamo zato glavu gore i borba za cenu ove sezone pa kom opanci kom obojci

nista od toga da ce rod biti veci bice manji otprilike za 15% a to nisu male kolicine bicemo na forumu i dogodine pa cemo citati relevantne informacije, docice vreme da nas oni pitaju posto cemo da mi njima prodamo malinu kao sto je i normalno u trgovini svaka roba ima svoju cenu nego izgleda da se ceka Poljska cena maline a oni cekaju nasu i bice propasti ove godine

Danas su moji prvi put brali, večeras sam oterao imao sam 92 kg a cena 75 dinara i to sa tendencijom opadanja....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh