Malina-cena i berba 2013.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Veceras je u Zminjaku bilo sranje na otkupnom mestu te Tamiske,naravno zbog para,koje nisu legle na racun po dogovoru vec nekoliko dana.Cuvaj se ti druze njih,koliko sam cuo oni su (opet) u stecaju,pa taj golub na grani lako moze da odleti,bolje drzi tog vrapca cvrsto u ruci.I nije 200 vec 190,a kod svih ostalih je 185

roland

BERRY roland ti je malina minimalnog precnika akose ne varam 13mm bez ikakvih fizickih i vizuenih nedostataka,ili ti da je svako zrno na mestu. Ja sam do nedavno misli da postoje samo roland i griz ili ti krs (izdrobljena malina) ali u stvari ima roland griz i jos 2 ili 3 podgrupe kvaliteta maline u zavisnosti za sta se koriste i svaka ima svoju cenu. Predpostavljam da CUNAMI odvaja bolju malinu posto daje pakovanu u kutijice za pijacu. U prednodnim postovima sam naveo da procenat rolanda u malini je dosta bitan i da male porodicne hladnjace sa pravilnim procesom ledjenja mogu da doguraju do fantasticnih brojki. Znam coveka koji je dobijao 20%bolju cenu za original od svih drugih jer su procenili da ima preko 80% rolanda u originalu(neprebranoj malini).Takodje neki su mi pricali da ako je rod kvalitetan i ako se postuje pravilan proces ledjenja i malina ledi 3 puta na dan sa podhladom moze da se gura i blizu 90%. Sada tu naravno mora da se pazi u branju kolicini u gajbama ali kada se uporedi cena maline u otkupu i rolanda im se racuna to i raditi.

Veceras je u Zminjaku bilo sranje na otkupnom mestu te Tamiske,naravno zbog para,koje nisu legle na racun po dogovor. u vec nekoliko dana.Cuvaj se ti druze njih,koliko sam cuo oni su (opet) u stecaju,pa taj golub na grani lako moze da odleti,bolje drzi tog vrapca cvrsto u ruci.I nije 200 vec 190,a kod svih ostalih je 185

Citao sam nesto da je neki nemac trebalo da ih kupi ali au ih zeznuli naravno ovi iz bivse vlade inace tamiska radi i imaju ugovore sa nemcima ali su verovatno i oni bili na meti viktorije grup. Inace oni su u stecaju ko zna od kad ali imaju ugovore i rade mada bez dosta novca desava se upravo to sto pricate. Znaci od tog posla nije bilo nista. Kod nas u Ivanjici hladnjaca ledenice se nekako zapalila,znaci zapalila se hladnjaca koja nije radila i kupila je naravno viktorija group ili ti eliksir. Isto su hteli da urade i sa ariljskom zadrugom koja poseduje ogromnu hladnjacu ali nisu stigli sklonili ovi ds sa vlasti. Stanici koji au dugo bili najjaci u Srbiji sad su mukice za ove nove.

I tih 25 razlike su dosta ako ovi nasi zadrze 160 neko vreme. Samo da saznam koja je hladnjaca najbliza iz ovog mog pravca i eto me tamo. Na 500kg cisto 10000 svako vece malo li je. Mada mislim da sam se malo preracunao . prikolica otpada jer bi verovatno posle tako dugog puta od nasih extra puteva od maline ostao samo sok u prikolici. Nadam se da u karavana moze da stane makar 400kg.

Poslednja izmena:
Ne znam za vas ali ja verujem samo članovima foruma koji su tu duže vreme i čije se pisanje može pratiti i koje smo upoznali, kao i njihov način razmišljanja i delatnost kojom se bave. Povremeno se pojavljuju raznorazni stručnjaci učlanjeni na forum par dana koji u rukama drže čudnovate papire sa sastanaka direktno iz ministarstva a toliko su važni da nemaju skener ili fotoaparat da to skeniraju ili slikaju da to mogu da podele sa svima. Lično mislim da su takvi članovi klasični provokatori ili "pipači pulsa" tako da mislim da ne bi trebalo obraćati preterano pažnju na takve članove i njihova pisanija, a izgleda da se i u ovoj temi pojavljuju, datum pristupanja od pre par dana i sve poruke u jednoj temi i pritom pišu o istoj stvari svo vreme :D

Ne znam za vas ali ja verujem samo članovima foruma koji su tu duže vreme i čije se pisanje može pratiti i koje smo upoznali, kao i njihov način razmišljanja i delatnost kojom se bave. Povremeno se pojavljuju raznorazni stručnjaci učlanjeni na forum par dana koji u rukama drže čudnovate papire sa sastanaka direktno iz ministarstva a toliko su važni da nemaju skener ili fotoaparat da to skeniraju ili slikaju da to mogu da podele sa svima. Lično mislim da su takvi članovi klasični provokatori ili "pipači pulsa" tako da mislim da ne bi trebalo obraćati preterano pažnju na takve članove i njihova pisanija, a izgleda da se i u ovoj temi pojavljuju, datum pristupanja od pre par dana i sve poruke u jednoj temi i pritom pišu o istoj stvari svo vreme :D

Ja sam postavio ovde info clana VILAMET2012 koji kaze da ove godina drzava nece uzimati nista.Nasao to u temi RADOVI U MALINJAKU.Zna li neko kada ce ovi Dinkicevi lopovi da izadju sa zvanicnim saopstenjem??? Hvala

Pozdrav od jednog od prvih malinara koji su dosli na ovaj sajt ;) .

Ja sam jos uvek u Beogradu, sutra idem u rodni kraj, ali od mojih sam cuo sramnu informaciju da je obecana cena 120-130 di ara za kilogram crvenog zlata. Jad i beda, inace u mom kraju je svake godine najniza cena u zemlji, jer su hladnjace iz Brusa sa okolinom KATASTROFA.
Ako mi se bude isplatilo, mozda bude bila neka organizacija da vozim malinu za Ivanjicu .

Nikada necemo znati koliko nas zapravo pljackaju, ovo je uzas iz godine u godinu.

Citao sam nesto da je neki nemac trebalo da ih kupi ali au ih zeznuli naravno ovi iz bivse vlade inace tamiska radi i imaju ugovore sa nemcima ali su verovatno i oni bili na meti viktorije grup. Inace oni su u stecaju ko zna od kad ali imaju ugovore i rade mada bez dosta novca desava se upravo to sto pricate. Znaci od tog posla nije bilo nista. Kod nas u Ivanjici hladnjaca ledenice se nekako zapalila,znaci zapalila se hladnjaca koja nije radila i kupila je naravno viktorija group ili ti eliksir. Isto su hteli da urade i sa ariljskom zadrugom koja poseduje ogromnu hladnjacu ali nisu stigli sklonili ovi ds sa vlasti. Stanici koji au dugo bili najjaci u Srbiji sad su mukice za ove nove.

I tih 25 razlike su dosta ako ovi nasi zadrze 160 neko vreme. Samo da saznam koja je hladnjaca najbliza iz ovog mog pravca i eto me tamo. Na 500kg cisto 10000 svako vece malo li je. Mada mislim da sam se malo preracunao . prikolica otpada jer bi verovatno posle tako dugog puta od nasih extra puteva od maline ostao samo sok u prikolici. Nadam se da u karavana moze da stane makar 400kg.

Evo danas u mačvanskom kraju cena ista, 185 dinara. Što se tiče dolaska ovde zbog predaje maline, ja ti to toplo ne preporučujem. "Tamiška" plaća 190 dinara, ali veruj mi da 50% ljudi vrate, navodno malina ne zadovoljava njihove uslove, gajbice nisu čiste itd. Druge hladnjače takođe nisu mnogo bolje. Evo baš danas, na otkupnom mestu hladnjače iz Arilja nema keša, a hladnjača iz Loznice nema ambalažu za branje. Tako da, samo dolazak i troškovi puta su ti sigurni, a da ćeš malinu zaista i naplatiti - ne.

Valjevo i danas 181 vilamet a miker 191 na hladnjaci
.Placaju dan za dan,cena zatvorena

Pozdrav malinari.Mi svake godina sa hladnjacarima na istom, ljudi nas potkradaju bogate se na nas racun a drzava cuti.Sutra je sastanak sa Vucicem videcemo sta ce biti.Kada bise izbori ubili se svi hodajuci po selima a sada ih nigde nema. Da vidimo sta ce i sutra biti.U B Basti 150 sinoc bila malina kako gde razlika u 5 din od hladnjace do hladnjace.

Danas u Prijepolju malina 180 din .U pitanju je valjda hladnjaca FRUKOM iz Arilja koja ima otkupno mesto u Prijepolju...Za one koji ne znaju lokaciju, hladnjaca je kod teretne zeleznicke stanice na Kolovratu....

B Basta nije daleko od arilja tamo je 170 malina valjevo ,prijepolje nemojte davati vas teski rad za dzabe ,pa ako ste u mogucnosti 20 din nije malo udruzite se vas vise pa delite troskove prevoza. LJUDI nece nama pomoci ni vucic ni vlada nego samo mi sami. I to tako sto moramo da se ujedinimo,da sklonimo ove ludake sto traze nerealne uslove u ime svih nas,a znaju da ne mogu to da isteraju. Nasa udeuzenja malinara su smejurija. Umesto da svako udruzenje napravi skup gde ce da pozove svaku glavu kuce i da se lepo vidi kako da se radi,pa ako treba da se ide u blokadu idemo svi a ne neki da sklanjaju blokade da bi njihova malina dosla u hladnjacu kao sto se to desavalo prosle godine. Udruzenja nam vode ili ljudi koji imaju velike posede ili neki nebitni ljudi. I jedni i drugi ne vidim da su nesto preterano zainteresovani za nas male i srednje proizvodjace. Kao i svaka vlada ili predstavnici morate imati podrsku ljudi da bi mogli da dodjete pred nekog i da vas taj gleda s postovanjem jer predstavljate 50 i vise hiljada ljudi. I kada taj neko ili ti neki kazu na put i kada izadje 10000 ljudi e tada se nesto postize,ovako samo mlate praznu slamu.

Poslednja izmena:
Poceli smo oko sestog,sedmog juna.....mozda pet,sest branja,ali jos nije udarno,i gore ne vrhu ima dosta zelene.......ocekujem krajem sedmice da pocnu najveca branja.....

Ja jos nisam ni imao ozbiljnije branje. U najboljem malinjaku tek sam nabrao 5 gajbi a moj cale kod njega vec oko400kg. Ne zri mi jos malina sto je super jer to znaci da jos rastu plodovi hehe. U drugom koji je oko 10ari bilo 13 gajbi ali on je losiji i po tome se i vidi kvalitet zasada losija malina mnogo pre zri od one koja je dobra i branje traje krace.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh