Malina-cena i berba 2013.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako je, izmedju ostalog tako je
Jer svako je od nas platio porez na Imovinu, pa samim tim i na parcelu na kojoj je zasadio malinu
Ali niko nije platio porez na promet t. PDV ( dakle proizvodjac ga nije platio, do ove godine on je bio stimulisan time sto mu je ostajao taj PDV - drzava mu je kao tu izlazila u susret )
I svaka normalna drzava to radi u najmanju ruku, jer u pitanju je poljoprivredna proizvodnja, u pitanju je hrana
Sad ce druze da ti uzmu taj PDV , a platices jos i tzv Porez na Malinu u kamufliranoj formi Poreza na dohodak i Doprinosa za Penzijsko i ivalidsko osiguranje.
Jer Drzava kaze, ko si ti da imas jedan posao, a hoces da imas i malinu, hoces da prodas malinu, a neces nista da nam platis.
Neverovatno je to, svaka normalna drzava gleda da to stimulise jos vise kroz razne podsticaje, subvencije,nagrade, pa je tako recimo u drzavama srednje i zapadne Evrope poljoprivrednik je gospodin covek, ali ovde je obrnuto.

Ja ponovo kazem da to nema sanse da se dogodi. Sta je sa onim ljudima gde se domacinstvo vodi na roditelja koji jedini pri tom ima i zaposleneje. A njegova zena i deca rade maline npr. Sta, takvi ljudi treba jor i pdv da placaju. To je po meni nemoguce jer bi to bila ona kapisla koja je i potrebna ovoj zemlji
.

u tom slucaju, mora prevesti imovinu na zenu, jer ona nije zaposlena
Inace posledja informacija je sledeca, upravo je drzim u ruci
Porez obracunavaju Hladnjacari, odbija se pdv od 8 % , porez na dohodak 20 % ako su ne zaposleni i nisu penzioneri
a ako su zaposleni ili penzioneri, odbija im se na ovo jos plus 24 % , zbog dodatne delatnosti
To konkretno znaci da po ovim cenama maline, prosecni proizvodjac nece dobiti ni 100 dinara po kg

Poslednja izmena:
A preko kog iznosa ce obracunavati pdv. Odakle ti dokument? Mozes li da ga skeniras.

Mrzi me a i trenutno nemam vremena ALI......
Taj porez od24% se placa kada gazdinstvo prebaci limit od OSAM MILIONA.E sad ko predaje malinu i sve drugo u vrednosti od 70 000 evra po meni i treba da plati porez.

ne mogu da skeniram dokument, nemam aparat, jedina uteha mi je to sto ovde pise da se radi o nezvanicnom tumacenju sa sastanka odrzanog juce popodne u ministarstvu finansija
inace
niste me dobro razumeli
Dakle
samo ono poljoprivredno gazdinstvo koje ima PIB i upisano je u APR, uziva sve privilegije osim PDV-a, dakle to je onaj covek domacin kome je poloprivreda osnovna delatnost, koji se upisao u registar kod nadleznih drzavnih organa
Nema to veze vise sa limitom, imao ti 100 kg ili 10.000 kg, apsolutno je svejedno
e Sad , svi ostali, bili oni gazdinstva ili ne bili, moraju placati porez na dohodak od 20 %, a jos crnje je ako su zaposleni slucajno negde ili su penzioneri, onda, moraju plati jos 24 % na ime doprinosa, zbog obavljanja dodatne delatnosti.
Ovu informaciju za dan dva znace sve Hladnjace u Srbiji.A onda ce biti velikih problema

@ BrunoX
Ako ne možeš skenirati dokumenta, onda reci gde je tačno održan sastanak i ko je prisustvo sastanku i ko je sastavi to nezvanično tumačenje.

Bez direktnih podataka, te svoje informacije zadrži za sebe. Razlog za ovoliku moju brigu za tvoje podatke jeste informacija koju iznosiš od 20% poreza na dohodak, a koliko je meni poznato ne postoji tolika stopa poreza na dohodak.

malo ti bolje proveri stopu poreza na dohodak gradjana.Ja nemam nameru nikog da uznemirim, ja samo zelim da iznesem objektivne cinjenice i nista vise.Sastanak je odrzan u ministarstvu finansija,a sastanku su prisustvovali ljudi iz Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede.
Uostalom, sve ce ti biti jasno, za dan dva,nemam ja nameru nista tebi da dokazujem.
Ja sam krajnje dobronameran, a ako ti ne cenis ovo sto sam izneo, to je tvoj problem

Mislim da mesate porez na "ostvarenu dobit" i "porez na dohodak". Po novom, porez na ostvarenu dobit je povecan na 15% a ovaj na dohodak ne znam.

Da, postoji više poreza i kod nekih je problem u tome što nije do kraja definisano pa se na lokalu neki delovi tumače. I činjenica jeste da je pojačana kontrola od strane države u većini poljoprivrednih delatnosti sa ciljem naplate poreza.

Kako je blizu berba maline i situacija je teška oko dogovora, na poljoinfo forumu se trebaju iznositi proverene i sigurne činjenice.

Porez na dobit jeste jedna sasvim druga kategorija koju netreba mesati sa ovim.
Porez na dohodak , placa se na prihode od svih izvora.
Ja govorim o porezu na dohodak, i vrlo dobro znam o cemu pricam.
Znaci, ako imas srece da nisi nigde zaposlen ili penzioner, a imas registrovano gazdinstvo ( govorim o nekomercijalnom gazdinstvu, a takvih je kod nas 99% ) platices samo porez na dohodak.
Ali roki , ako si zaposlen ili primas penziju po nekom osnovu,onda si donji.
Vlada Rep.Srbije tumaci tu tvoju aktivnost u vezi malina kao hobi ( dakle ti na + 40 stepeni ides iz hobija u malinjak ), t.j dodatu delatnost, pa si samim tim duzan da osim poreza na dohodak,platis i doprinos, zbog obavljanja dodatne delatnosti,

Tako je, izmedju ostalog tako je
Jer svako je od nas platio porez na Imovinu, pa samim tim i na parcelu na kojoj je zasadio malinu
Ali niko nije platio porez na promet t. PDV ( dakle proizvodjac ga nije platio, do ove godine on je bio stimulisan time sto mu je ostajao taj PDV - drzava mu je kao tu izlazila u susret )
I svaka normalna drzava to radi u najmanju ruku, jer u pitanju je poljoprivredna proizvodnja, u pitanju je hrana
Sad ce druze da ti uzmu taj PDV , a platices jos i tzv Porez na Malinu u kamufliranoj formi Poreza na dohodak i Doprinosa za Penzijsko i ivalidsko osiguranje.
Jer Drzava kaze, ko si ti da imas jedan posao, a hoces da imas i malinu, hoces da prodas malinu, a neces nista da nam platis.
Neverovatno je to, svaka normalna drzava gleda da to stimulise jos vise kroz razne podsticaje, subvencije,nagrade, pa je tako recimo u drzavama srednje i zapadne Evrope poljoprivrednik je gospodin covek, ali ovde je obrnuto.
ti si veoma smesan:haha:

A da ti lepo nadjes neko strucno lice koje se bavi knjigovodstvom i da ti on lepo to zvanicno objasni.Nemoj da te niko zavlaci bez ikakvog razloga,a ti posle siris tu istu zabunu.

Pozdrav svima. Ja kao novajlija da se predstavim,ja sam Marko iz Ivanjice i naravno imam ovu nesretnu malinu. Kod nas gore 155 din jadna cena za onakvu malinu.
Zamolio bi ljude iz kotraze guce arilja pozege da se jave sa cenama kod njih jer ako ima gde veca cena do predajem tamo.
Ja sam ove godine dosta ulozio u malinu od jarinih djubriva do izraelskih haifa prihrana i toliko sam se razocarao kada sam cuo cenu.Da je makar 200 pa neka je i ne povecavaju. Ne vredi malina ce za koju godinu da pukne Eliksir koji je u vlasnistvu Viktorije group preuzima primat u srbiji a kod nas u ivanjici imaju i u hladnjacama proslogodisnjeg roda tako da nisam siguran koliko ce dizati cenu,a hvala bogu svi mali hladnjacar jedva docekali "mi cemo placati kao elixir".Zato gospodo malinari Ruzica i Vlahovic sa po jos nekim iz ove sadasnje garniture ce da nam odredjuju cenu
Video sam gore da ljudi pricaju o prinosima i povrsini. Mi povrsinu racunamo tako sto je 50 duznih metara maline 1ar.
Sto se prinosa tice moji su brali i po 3tone na 10 ari,ali to je bilo nekad sa mnogo stajskog djubriva jer bez toga sve ostalo je lose. Sada posto moj cale nesto i ne voli malinu da radi imamo oko 1.2 do 1.5 tona na 10 ari. Ja sam pre dve godine poceo sa proizvodnjom i trenutno imam oko 25ari(moj cale oko 50),a na prolece cu da idem sadnju da naravnim na 50. Inace moj cilj je da naguram do 2tone na 10 ari sto je za vece povrsine dobar prinos.
Jos mi nije jasno ko je poslao one ludake da pregovaraju u ime svih nas???250 dinara sva malina da se isplati po zadnjoj ceni,pa sto odmah ne rekose 800. Da su makar rekli 200 pa dalje sta bude mozda bi neko i razmislio ovako kada meni kao proizvodjacu deluje nerealno oni au ili ludi ili na vanilinom seceru ili placeni da tako nesto iznesu. Sama smisao pregovora je da svi dobiju po neato,a ovako su nam samo gore napravili
JOS JEDNOM MOLIM LJUDE IZ KOTRAZE GUCE ARILJA POZEGE DA PISU O CENAMA DA AKO NEGDE IMA BOLJA CENA PREDAJEMO TAMO. HVALA

Valjevo 180 din iz prve ruke covek koji otkupljuje za neku hladnjacu iz okoline Ljubovije a bio sam prekljuce u B.Basti tamo kao 130. Bog ce samo znati sta ova drzava i ovi mesetari rade nama.

Dobro drugari, nemam nameru vise da vam pricam o ovome. Verujte u carsijske price o ceni maline od 250 dinara, kako rece jedan zvanicnik na televiziji,.
Ja sam vam rekao, da se pripremite na vreme
Veceras kod mene cena je 155 Vilamet, 155 Tjulamin, 170 Miker
Cene su sa tendencijom pada, a vi razmislite zbog cega
dovoljno sam vam rekao.

Meni malina tek pocinje pa cu da vidim. Realno ima se racuna kupiti u b.basti i terati za valjevo.Meni je na zalost valjevo daleko i trebala bi mi velika kolicina koju ja trenutno nemam . Ja sam malinu ove godine dobro prihranio sa kalcijumom i magneziumom pa ocekujem izuzetno krupan rod. Videcemo vec sve sam to radio po pevi put po preporuci jednog prijatelja koji dobro poznaje tu materiju.

Izvinite na greskama u kucanju pisem na telefonu,a iskreno mrzi me da ispravljam poneko slovo koje pogresim

Poslednja izmena:
:haha: Sto odosde sa teeemmee....: Meni ovo lici na ....ajde da kukamo na drzavuuu....Ma ona je kao i sudbina ..kakva god da je ....al ona je MOOOJAAA.

A sto se tice realne cene .... U god. kao ova je realno 220-250 din ....A da je godina bila bez mraza i podbacaja do 30-ak % ....bila bi super cena i 180 din.

U stresnim godin.... ma biljkama treba vise nege ,hrane .zastite.iiii da bi se dobio kakav takav bolji rod i oporavak plantaze... Sto znaci vise ulaganja ..a manji prinos = visa cenaaa

Danas sam imao prvo branje 300 kg miker dao po 190. Zaista vise bi voleo da je grad obrao ....A 0.5 eu /kg kosta branje...! Sta mislite koliko kosta do branja....? A sta mislite koliko kosta nabavka mehanizacije za obradu 0.5 ha ili 1 ha i vise. za lagodniju proizvodnju. I tek koliko kosta PG -mreza da bih se odrzao kontinuitet ...? Pa na sve to ...jos i amortizacija plantaze i mehanizacije....!!!???

Mnogi a posebno neki mUDR..... i poltroni to ne umeju da izracunaju......
Evo moj kompo izracuna ukratko ....da treba se baviti Malinom ceo radni vek da bih se zaradilo dovoljno ::novac:: za podizanje plantaze od 1 ha ,nabavke adekvatne mehanizacije i PG mreze po evropskim standardima .....A za prezivljavanje ..baviti se dodatnim poslovima POZDRAV

Slike kassnije ...

ove slike su komsije Marinog otkupljuje za Tomu Arilje.... Nafilovao je EURO FERTILOM,SULFAMO,i KSC III 15-5-35 ....dobio je zavidnu krupnocuuu...

Ako ne bude imao posledica sledece god. ....i ja cu isto primenuti ...zaista daje rezultate

Pol.. ????

Evo i novog zasada ....dodje mi da ga istanjiram pa da zasadim ..bostan ili kupus....mozda bidne a mozda i ne bidneee....?

Pticja perspektiva

Danas je to ovako pocelo...???!

Poslednja izmena:
Moram jos samo da dodam da mi se povraca kada cujem hladnjacare kada tvrde za koliko je otisao proslogodisnji rod. Ma ne da lazu nego ...... Licno znam ljude koji su prosle godine malinu davali po 2.5 evra(za roland). Onda je doslo do pada cene pa sada pred berbu je opet skocila na tu cifru.Kada sam na tv-u cuo kako kukaju da im je prosecna cena na 1.5 evra i kako nisu zaradili znam kolike su to lazovcine. To su oni koji su cekali bolju cenu jer im zaboge 2.5 evra malo pa se zeznuli. Inace najveci problem hladnjacara kod nas je los sistem otkupa i to sto zbog loseg transporta i kasnog stavljanja maline u podhladu imaju los procenat rolanda. Neka prosecna vrednost se krece oko 65%,dok kod malih porodicnih hladnjaca moze da ide i preko 85% i tu malinu mozete prodati bilo kome po ekstra ceni jer je mesaju sa njihovom i popravljaju kvalitet originala(ili ti neprebrane maline u kutijama)jer je najlakse i najjednostavnije prodati dobar original. Nema troskova za radnu snagu u preradi i smanjuje se mogucnost dodanog smanjenja udela rolanda kroz prebiranje maline.

- - - - - - - -
Konacno smo dobili zvanicnu informaciju da OVE godine drzava nece uzimati nikakav porez na malinu . Uzgred , cene koje prekupci placaju su 150 , 155 , 160 u Arilju kes odmah . Hladnjace jos nisu istakle cenu , trebalo bi sutra . Gledam pojedina obavestenja na TV vezana za malinu i samo se nerviram . Kaze jedan hladnjacar da kostanje po kg maline u proizvodnji na njivi kosta 60 do 70 din , kakva glupost . Ulazemo velike pare u obradi i ogroman rad i kad je rodna godina a isto tako i kad su klimatski uslovi takvi da nam donose slab rod . Da pojasnim , isto ulazemo i kad je rod bio 90 000 tona i ove godine kad se ocekuje nesto preko 30 000 tona (cak ove godine kostanje je vece), pa kako onda izracunati cenu kostanja po kg maline koja ce vaziti za sve godine ??? Kazu placaju malinu skupo a prodaju je po 1,3 eur kg u izvozu ???Svasta , svasta . Inace cenu u Srbiji najvise koci Rade Ljubojevic koi svake godine ostane na najnizoj ceni , a uzgred on je i plasirao onu pricu o oporezivanju maline .

Da zahvalim i opstinskom rukovodstvu cijom zaslugom je i dosao veliki broj prekupaca sa strane u Arilje te veliki deo robe odlazi na stranu sto je i bila namera . Gledam i nemogu da verujem , na svakih 50 metara stoi tabla sa cenom , samo u jednom naselju ih ima desetak . Odlican nacin za razbijanje monopola . Malo mi je Slobodnistrelac bio sumnjicav te je postavljao pomalo neumesan komentar ( evo i ja cu da kupujem malinu ) ali mislim da je ideja dala rezultate .

ZAHVALITE VILAMET2012 NA INFO

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh