Malina-cena i berba 2013.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mačvanski kraj, okolina Šapca - cena 185 dinara u većini hladnjača, sem "Tamiške" koja plaća više, čini mi se oko 200 dinara/kg. Inače, početna cena je bila 160 pa je skočila na 171, a poslednje dve berbe su plaćene 185 dinara. Plaćanje 92% keš, a 8% ( ili PDV) ide na račun, pretpostavljam da ovo već znate. Interesantno je da su ova dva "dizanja" cene na 171 i 185 dinara, bila u hladnim, tmurnim i pomalo kišnim danima, kada su obično do sada obarali cenu. E sad, prognoza kaže, toplo, sunčano, do 35 stepeni. Nadam se da će sa rastom temperature rasti i cena maline, pa da vidimo i tu cenu od 200 dinara, o kojoj se priča već duže vreme.

kolika je dnevnica berača,jel malo 2500 dnevno?

Kod mene u prilikama mislim da nece preci 1800+stan+hrana. Mi placamo koliko plate i svi ostali ali mislim da je 2500 mnogo. Jedino ako ti taj bere preko 70 kg na dan onda ne zali pare dobar radnik nikad nije skup

- - - - - - - - - -

Mačvanski kraj, okolina Šapca - cena 185 dinara u većini hladnjača, sem "Tamiške" koja plaća više, čini mi se oko 200 dinara/kg. Inače, početna cena je bila 160 pa je skočila na 171, a poslednje dve berbe su plaćene 185 dinara. Plaćanje 92% keš, a 8% ( ili PDV) ide na račun, pretpostavljam da ovo već znate. Interesantno je da su ova dva "dizanja" cene na 171 i 185 dinara, bila u hladnim, tmurnim i pomalo kišnim danima, kada su obično do sada obarali cenu. E sad, prognoza kaže, toplo, sunčano, do 35 stepeni. Nadam se da će sa rastom temperature rasti i cena maline, pa da vidimo i tu cenu od 200 dinara, o kojoj se priča već duže vreme.

Moze li neko da dostavi broj od ove hladnjace tamiska,da vidimo da li su zainteresovani da dodju u ivanjicu ja cu za dzabe da im dam moj magacin za otkupno mesto

kako mnogo 2500,vi priličani ste poznati kao škrtice,radniku bi kožu sa ledja skinuli a vama nikada dosta.

e druze oladi nemam nameru da se raspravljam a ni da vredjam nikoga ovde.Rekoh da placam kao i svi dole tako da ....Ti ako hoces daj im i 5000 tvoja stvar i ako mozes ne obracaj mi se vise molim te odakle god da si

vi umesto kupus da sadite vi prešli na maline,zbog toga je i Ivanjički kraj najnerazvijeniji jer ste svuda zasadili malinjake,a radnici vam crkavaju u malinjaku za male pare,

Sta je dnevnica za vas? kod mene u selu obicno se placaju po satu:
-zene 150-180rsd/h
-muskarci koji rade u berbi utovar,istovar,pretovar 200 rsd
Podrazumevaju se dva obroka i osvezenje,oni koji to ne obezbedjuju plate malo vise po dogovoru

- - - - - - - - - -

Mislim normalno radno vreme je od 07-17h

e to je pitanje,šta je dnevnica,podrazumeva se 8 sati je dnevnica,medjutim ovde to nije slučaj,već se često dešava i rad od 14 sati.od 5 ujutro do 2oh sa kraćim prekidima za dorucak i ručak

Mislim to je izrabljivanje pod jedan a pod dva pojavice se pre ili kasnije ljudi koji ce ralnije to raditi pa ce kvalitetniji radnici preci kod njih da rade a robovlasnici ce se zadovoljavati sa ovim restom koji nema izbora.
Takav odnos nam je jednom doneo komunizam a "gazde"koje zele da proletarijat ponovo sprovede nacionalizaciju su stetne za drustvo u celini ali bar jedna dobra stvar oko/proklete/EU je da ce se to morati zakonski definisati.

vi umesto kupus da sadite vi prešli na maline,zbog toga je i Ivanjički kraj najnerazvijeniji jer ste svuda zasadili malinjake,a radnici vam crkavaju u malinjaku za male pare,

Nerazvijeni smo zbog takvih kao ti ni manje naroda,ni vece zavisti i nesloge u toj glupavoj opstini. Na temu o radnicima necu ni da komentarisem posto sa takvim ljudima kao sto si ti ne vredi ni pricati. Dok je takvih ljudi ta opstina nikada se nece ni razviti pored svih mogucnosti koje ima jer se ljudi gore nikada nece sloziti. Umesto da razmenjujemo iskustva iskustva pricamo o ceni i problemima ti mene napadas zato sto sam iz nekog tamo mesta i tvrdis ovde da smo mi neki moderni robovlasnicia,a niti me poznajes i jos smo i zwmljaci koji bi prvi trebali da se pomazu. Ja vec godinama zivim i radim u Beogradu i naucio sam da na te PRIMITIVNE SEOSKE provokacije ne reagujem. Tako da cu da te zamolim da ako mozemo normalno da razgovaramo ovde ili cu jednoatavno da kuliram pa ti radi kako god hoces. U svakom slucaju pozdrav zemljak

E,tu je najveci problem u poljoprivredi,sto ljudi zive po gradovima,rade,pa sad bih malo i poljoprivrede.Svedoci smo,da krenemo od politicara prvo,da su se svi uvukli u agrar,neki proizvodjaci,neki otkupljivaci,neki preradjivaci a neki sve to zajedno.A onaj sitni seljak uvek poturi grbacu i izvuce zemlju iz krize,kao sto ce i sada biti.

Ne razumem zasto je to problem.Bez odzira da li je neko u gradu ili na selu dosta ljudi radi i bavi se poljoprivredom. Moji se u ivanjici bave poljoprivredom samo pa im nesto i ne ide najbolje ja im pomazem koliko mogu. Svi se trude da makar imaju jednu platu u kuci i to je sasvim u redu. Mora ovaj narod da nauci da zivi svoj zivot i pusti druge da rade to isto. Najbitnije je da se mi slozimo osnujemo zadruge sami pravimo (zajednicke)hladnjace jer se cena vecih hladnjaca znatno smanjuje po toni od malih. E kada to budemo uspeli kada sami budemo nastupali na trzistu to ce nam biti dobri dani za nasu malinu. Veliki problem je sto su ljudi ne iskreni i sto ima dosta njih koji bi gazili preko bilo koga da ostvare svoje interese i onda ne znas skim i mozes da ides u tako ozbiljan posao.Jer da se razumemo to su poslovi od nekoliko desetina hiljada evra. Evo vam primera. Ja sam pre par godina dobio ponudu za hlanjacu od 10tona na 8200evra,a hladnjaca od 30 tona kosta oko 17-18hiljada. Dvojica da se udruze dobiju za istu cenu po 15tona za skladistenje.

Vidim da se dosta pricalo o porezu a i dnevnicama.Sto se poreza tice videcemo u utorak tako mi rece moj hladnjacar da su mu iz firme za koju otkupljuje malinu rekli.A dnevnice nikada nigde nisu bile iste sve zavisi kako se ko dogovori,ali cinjenica je da nisu velike do 2000 se krecu maksimalno a to je rad od 12 do 14 h uz minimalno pauza.Velika je ponuda radne snage a maline ima manje tako da mnogi nece ni placati radnike sto ovima sto placaju daje mogucnost za jeftinijom radnom snagom.Sta se moze kada je tako jer zivimo tu gde zivimo i uredbe i zakoni se donose preko noci da narod nema vremena ni da se snadje a oni to vec progurali. Sve to rade u sezoni velikih radova da narod i ne primeti od obaveza sta se desava.Ici ce cena maline gore ceka se ovo oko poreza ai i da krenu svi da beru jer po visim krajevima nije krenula berba.

u Valjevu 181din.u hladnjaci na rampi cena za vilamet,pare sutradan.moye da dovozi ko hoce nebitno,svima isto i seljacima i nakupcima...Nece ici cena ni gore ni dole tako je od pocetka pa ce biti do kraja...

Kako se ko odnosi prema radnicima to ide njima na cast. Kod mene radnici rade isto koliko i mi iz kuce. Kada idemo u malinu idemo svi zajedno. Tako isto i kada pravimo pauze. Pauza za dorucak je oko 1h za rucak od 2 do 3 zavisno koliko je vruce. Na svakih sat i po je pauza za kafu ili jednoatavno da se sklonimo sa sunca. Radnici spavaju u istoj kuci kao i mi jedu sa nama jednostavno kako mi tako i oni. Ako mi ne mozemo da izdrzumo na suncu pa i oni su ljudi. Naravno cenu rada mi ne odredjujemo posto malina krece ranije u arilju i latvici obicno cujemo koliko oni placaju pa placamo i mi isto uglavnom je svuda ista cena. A sto se tice ovih boraca za ljudska prava ovde ja sam u beogradu kada sam studirao radio 8h u beogradu preko omladinskih sa pola sata pauze bez obroka i prevoza za 1200 i niko
me nije pitao mogu li i to teske poslove. Tako da da se radi mora i nikako ne zelim da vidim u mom malinjaku nekoga da se vuce ili lose bere posle svog rada koji sam tamo ulozio. Treba na kraju ostati covek i domacin i potruditi se da radnici odu kuci zadovoljni ali isto tako i radnici moraju da budu svesni koliko to nije lak posao i gde dolaze.
.

- - - - - - - - - -

većeg sela nema og toga Beograda,udaviše ga nefurani seljaci, šta ćeš ti tamo kada je Prilike tvoja prilika i šansa;sve seljačine u Bg,a zemlju obradjuju stari roditelji,i tako može samo još koju godinu...otišli kao da studiraju ili nešto rade radujući se splavovovima i koncertima Ace Lukasa,Cece,Ane Bekute...

Ma druze ako ces svoje komplekse da lecis preko mene samo izvoli,ne opterecujem se ja sa tim. Kazes seljak pa ja se ne stidim sto sam sa sela. Svi u mojoj okolini znaju da sam sa sela i da na odmor idem u malinu a ne na more. Ako ti nesto znaci tu muziku ne slusam na splavove ne idem,a tamo gde ja radim ti ne bi mogao ni da udjes. Ovim zavrsavam ovu glupu raspravu prijavio sam ovo adminima pa se nadam da ce ovo da prestane i da se vratimo ozbiljnim temama. Inace u hladnjaci gde predajem malinu 156din sinoc. Nadamo se boljem. Po arilju 160 za kes

ma ok je je sve samo cisto da se ne dovodi narod u zabludu evo opet sam proverio sve maline sorto osim mikera su placene 1000 cilaeanski pezosa, a miker je isao i do 1300 e sad kazu kazu cena rolenda 4,5 do 5 eura ali to je cist rolend , i ja rolend prodajem po 230 din
Nisam znala da se rolend odvaja, sad malo izguglah i videh da to nije isto kao ova nasa, pa jel ti odvajas to posebno ili kako, ja pojma nisam imala:).

- - - - - - - - - -

Kod mene u prilikama mislim da nece preci 1800+stan+hrana. Mi placamo koliko plate i svi ostali ali mislim da je 2500 mnogo. Jedino ako ti taj bere preko 70 kg na dan onda ne zali pare dobar radnik nikad nije skup

- - - - - - - - - -

Moze li neko da dostavi broj od ove hladnjace tamiska,da vidimo da li su zainteresovani da dodju u ivanjicu ja cu za dzabe da im dam moj magacin za otkupno mesto

I ja:).....................

- - - - - - - - - -

Veceras istakli cenu 160 u Ivanjici svuda, pare odmah.

Ja sam primetila da su pricali cena 250-300 kad je trebala malina da se obradjuje i narod se polakomio, pa ulagali u malinu, stajnjak, freziranje, prskanje, mrezica, navodnjavanje, haos. Ko niko malinu do sad nije radio ove godine iz nje nije izlazio, koliko je prosle godine bilo napustenih malinjaka ove godine svi isfrezirani, ma sve u fulu.
E sad kad je doslo branje, cvrc.

Meni je sestra studirala u sapcu zastitu bilja i treba da se raspita kod kolega koja je cena tamo u toj tamiski 100% sigurna. Ako je stvarno 200 ja kacim prikolicu za kola punim kola i peikolicu sa 500kg i odoh svako vece za sabac. Isplati mi se vise nego da dajem ovim lopuzama. Mada kod nas tek pocinje malina sledeca nedelja ce biti kljucna. Ako pocnu da dizu cene bice ok ako ne eliksir nam dosao glave. U svakom slucaju obavesticu vas sta se desava.

Sutra cu jos i da zovnem tamisku u centralu u pancevo da pokusam da ih dovedem u IC. Jbg ne kosta me nista da pokusam. Bilo bi lepo i da se jave ljudi iz arilja kakva je cena dole i koliko nektar placa. Hvala

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh