MALINA-berba i cena 2016

Cemu zurba?cena se skoro pa zna.jos da se saceka da krene svuda berba i da se vidi kolicina,kvalitet,reakcija na cenu. Bilo koja cena je mala kad je god. Takva da jedva spasavamo malinjake. Ovo je 2014 prepisana god. Realno je 200+ ispod toga je malo jer je klima losa. Cene su bile i nize od tih 200 tj 1,65e. I na to se posadilo x2 ali manji prinos ali vece povrsine. Ova ce nekako i da prodje.sledeca sto manje ulaganja i rada koji mora da se plati da ne bude -

- - - - - - - - - -

I na zalost 150,voleo bih da gresim ali tesko.ceka se da svi udju u branje pa onda cena jer tad nema vremena da se nesto vise uradi sto se tice nekih strajkova,blokada... niko nece da ne bere ni na 150 ,mozda manju kolicinu za 5% jer nece svako da plati berace da jure svaku malinu vec samo vidnije

Evo da razjasnimo za stanica. Neko klinac sto radi kod njega uzeo karton i okacio 240din zamalo ga ne okacise na hladnjacu. Skinuli mu 20% od plate a Stanic se ubi objasnjavajuci da nije ta cena vec da se ovu budala zezala. Cim sam cuo za 240 znao sam da tu nesto smrdi,jos Stanic da da tu cenu aj bilo ko drugi ali on je suvise velik da krece sa tolikom cenom

Ma klinac je lobista sto posto....:osmeh::ppozdrav:
Izgleda da je Pole .... ?????? .... bio u pravu,bice 290.... ???? ali za 2 kg....jos ako se ostvari vremenska prognoza,tj. kisa narednih sedam dana....????? kompo kaze drugaciju racunicu....????

Ova cena koja se sada plasira je posledica slabe trenutne traznje za nasom robom i obaranja cena na ino trzistu u februaru i martu mesecu kada su mnogi malinu prodavali po 250-270 din umesto oktobarskih 320-340 din. Inace ranijih par godina najbolje cene su postizane upravo u februaru i martu pa je ove godine dosao hladan tus. Moje licno misljenje je da ce cena biti slicna proalogodisnjoj jer je to cena na kojoj proizvodjaci ne ujedaju,a hladnjacari opet imaju mesta da lepo zarade. Videcemo u svakom slucaju uskoro kako se predstava odvija.

Marko mozda je i ovako doslo do cene. Ja posadim 1ha maline ulog 15 000e malinjak u fulu,ti napravis hladnjacu za taj 1ha osrednjeg kvaliteta i kupujes,prodajes. Pa dodje da smo ortaci.isti ulog,rizik... videces uskoro koji je posao laksi

Evo da razjasnimo za stanica. Neko klinac sto radi kod njega uzeo karton i okacio 240din zamalo ga ne okacise na hladnjacu. Skinuli mu 20% od plate a Stanic se ubi objasnjavajuci da nije ta cena vec da se ovu budala zezala. Cim sam cuo za 240 znao sam da tu nesto smrdi,jos Stanic da da tu cenu aj bilo ko drugi ali on je suvise velik da krece sa tolikom cenom

Ne znam za klinca.. juce sam od jedne zene licno cuo da joj je na cedulji pisalo 243 dinara.. kod Stanica. Druga je rekla kako predaje Bozovicima po ceni od 214 din. Ko laze?

Kupis lepo na pijaci po 200,odvezes,prodas po 290 i postanes ekstra profiter.
Cudan smo mi narod,ako napises istinu i pouzdanu informaciju o ceni,odmah si lobista,nisi proizvodjac,zelis sto manju cenu i slicno.
Ako napises bice 300 dinara,ljudi se odusevljavaju tvojim postom,dizu te u nebesa,opsta histerija i ludilo.
Nebitno sto to nema veze sa realnoscu.
Blago nasim politicarima kakav naros vode,posao im je veoma lak.
Jos onaj jedan napisa kako je drzava stala iza nas proizvodjaca i ne da hladnjacarima da rade sa nama sta pozele.
Budi Bog sa nama.
Ovde u nizim predelima krecu polako prve berbe,cene zvanicne jos uvek nema,a nezvanicna je ona koju sam napisao pre neki dan 150 dinara.
I evo da kazem da postoji razlog zasto je bas ova cena,koja za ovu godinu nikako nije realna,ali to nije odnos ponuda-pottraznja,niti rod u Poljskoj i Cileu,vec nesto sasvim drugo.
Ko pogodi,ima odmor sedam dana kod mene u vikendici,pun pansion,odmah pored mog malinjaka.

Kupis lepo na pijaci po 200,odvezes,prodas po 290 i postanes ekstra profiter.
Cudan smo mi narod,ako napises istinu i pouzdanu informaciju o ceni,odmah si lobista,nisi proizvodjac,zelis sto manju cenu i slicno.
Ako napises bice 300 dinara,ljudi se odusevljavaju tvojim postom,dizu te u nebesa,opsta histerija i ludilo.
Nebitno sto to nema veze sa realnoscu.
Blago nasim politicarima kakav naros vode,posao im je veoma lak.
Jos onaj jedan napisa kako je drzava stala iza nas proizvodjaca i ne da hladnjacarima da rade sa nama sta pozele.
Budi Bog sa nama.
Ovde u nizim predelima krecu polako prve berbe,cene zvanicne jos uvek nema,a nezvanicna je ona koju sam napisao pre neki dan 150 dinara.
I evo da kazem da postoji razlog zasto je bas ova cena,koja za ovu godinu nikako nije realna,ali to nije odnos ponuda-pottraznja,niti rod u Poljskoj i Cileu,vec nesto sasvim drugo.
Ko pogodi,ima odmor sedam dana kod mene u vikendici,pun pansion,odmah pored mog malinjaka.
masovno se sire malinjaci svi prelaze na malinu zato je i realno da se obori cena jer mora da ima neki balans u proizvodnji :p

riba 1990 Dobar pokusaj,ali to ce uticati na cenu tek sledece godine.
Ove godine je nesto sasvim drugo u pitanju.
Ne bih ponudio tako dobro nagradu da je jednostavno pogoditi:osmeh:
Ajmo poznavaoci i ostali,recite nam razlog ove otkupne cene?

Pa cena još uvek nije formirana još uvek su velike oscilacije u otkupu - onoliko koliko sam ja propratio. A to što se šire malinjaci ne utiče na cenu jer koliko god da je ima toliko će da se izveze. Zbog ovog vremena malina neće da dobije na kvalitetu ima i toga. Ako pažljivo pročitate u temi berba i cena 2015 videćete ista pisanja kao što su i sada. Uvek se mi "brucoši" trzamo a "apsolventi" mudro ćute i čitaju ovo. Negde od 65 strane počinje da se diskutuje o ceni kako je mala i kako nigde nije istaknuta. Već negde oko 75 strane tačnije od 20. juna 2015 situacija kreće u drugom pravcu. Počinju da se istačinju cene i da se šire osmesi. Od početne 109.00 do neke od 270.00 din.

Poslednja izmena:
Cena je jos nepoznata moze da bude u ovom trenutku i 150 dinara na hladnjaci ako nastave nepogode i lose vreme ( pogotovu u poljskoj) cena za prvu klasu moze da poraste i da bude i preko 200 dinara. Medjutim ukoliko vreme posluzi i nas i poljake u poljskoj se ocekuje 150 hiljada tona a u srbiji 110 hiljada ( o bosni i bugarskoj sam'vec posao) u tom slucaju otkupna cena maline moze biti i niza 150 dinara (kao rod 2011)

Cena je jos nepoznata moze da bude u ovom trenutku i 150 dinara na hladnjaci ako nastave nepogode i lose vreme ( pogotovu u poljskoj) cena za prvu klasu moze da poraste i da bude i preko 200 dinara. Medjutim ukoliko vreme posluzi i nas i poljake u poljskoj se ocekuje 150 hiljada tona a u srbiji 110 hiljada ( o bosni i bugarskoj sam'vec posao) u tom slucaju otkupna cena maline moze biti i niza 150 dinara (kao rod 2011)

Kojih bre 110000 tona??? Vidis li ti kakvi su malinjaci po Srbiji... na sve strane samo zutilo, grinja, didimela, fitoftora itd... lasatari 10-30cm i po 8-10 plodova na lasataru!!! sve preko 60 hiljada je premija, pa i to je mnogo kako je grad poceo da bere redom. Daj Boze da ja gresim, ali tesko...

Nazad
Vrh