MALINA-berba i cena 2016

Apsolutno se slazem :)

Apsolutno se ne slazeeeeeeem ....malo je 250 ...??? ......ovo nisu moje zelje vec je stvarnost prema ulogu i ostalim parametrima ..... i preciznoj evedenciji svih aktivnosti oko maline ....adekvatna cena bi trebala da bude MINIM. 290 RSD

Mozes li da nam izneses racunicu kako si dosao do cene? Ja sam tek u zamahu sa svom ovom pricom,pa me zanima cemu da se nadam :)

Sent from my K013 using Tapatalk

Apsolutno se ne slazeeeeeeem ....malo je 250 ...??? ......ovo nisu moje zelje vec je stvarnost prema ulogu i ostalim parametrima ..... i preciznoj evedenciji svih aktivnosti oko maline ....adekvatna cena bi trebala da bude MINIM. 290 RSD
mnogo je kume ja bih voleo i da je 500 ali sve preko 200 ima solidnu racunicu naravno sa 200 manje mnogo vise sa 290 ali mislim da preterujes.

200 din svake god je full cena a 250 je premija :)

Mozda za vikend malinare ali ne i za one o kojima Pole govori, o ljudima koji ulazu sve u kvalitet proizvoda. Koliko se secam, pre se malina klasifikovala po kvalitetu, danas pak je svejedno i sve po istoj ceni se otkupljuje, bez obzira na kvalitet (ne racunam ovde proizvodjace pod ugovorom i posebnim cenama), sto polako dovodi do toga da ljudi polako odustaju od borbe za kvalitet i pocinju da se vode logikom, sto bih ja sad da se trudim i gruvam sve i svasta kad onaj tamo udje tri puta u malinjak i preda graske dok ja orah dajem po istoj ceni, ta logika na duze staze dovodi do neminovnog pada kvaliteta koji se lako moze odraziti i na sam izvoz gde zbog loseg kvaliteta necemo biti interesantni kupcima. Mora se svest podici na visi nivo zarad duzih staza i nekakav red se mora uvesti ili ode sve sto su generacije pre nas gradile i koje su nas postavile na mapu lidera u proizvodnji.

Mozda za vikend malinare ali ne i za one o kojima Pole govori, o ljudima koji ulazu sve u kvalitet proizvoda. Koliko se secam, pre se malina klasifikovala po kvalitetu, danas pak je svejedno i sve po istoj ceni se otkupljuje, bez obzira na kvalitet (ne racunam ovde proizvodjace pod ugovorom i posebnim cenama), sto polako dovodi do toga da ljudi polako odustaju od borbe za kvalitet i pocinju da se vode logikom, sto bih ja sad da se trudim i gruvam sve i svasta kad onaj tamo udje tri puta u malinjak i preda graske dok ja orah dajem po istoj ceni, ta logika na duze staze dovodi do neminovnog pada kvaliteta koji se lako moze odraziti i na sam izvoz gde zbog loseg kvaliteta necemo biti interesantni kupcima. Mora se svest podici na visi nivo zarad duzih staza i nekakav red se mora uvesti ili ode sve sto su generacije pre nas gradile i koje su nas postavile na mapu lidera u proizvodnji.
ja sam mislio za cenu prve klase maline, nisam vikend malinar od toga zivim, za kvalitet i kupce si upravu ali ovo za grasak orah nisi :) tvoj orah je tezi i sigurno dobijas vise na tezini od ovih sto predaju grasak :D ako npr od 50 ari taj s graskom ubere 5-6 tona ti ces 10 sa orahom :p

To je bilo cisto poredjenje kako ljudi sa psiholoske strane gledaju, naravno da ces sa "velicinom" nadomestiti razliku u kilazi al' cena je i njemu i tebi ista a kvalitet je sigurno razlicit a tamo neko ce sigurno bolje proci u krajnjoj prodaji sa vecim udelom rolenda koji je placen po ceni graska ako me razumes sta zelim reci. Nisam se susreo u zadnje vreme da se malina klasira a ako vec to negde postoji onda cena za prvu klasu ne moze biti nikako ispod onoga sto Pole rece.

mnogo je kume ja bih voleo i da je 500 ali sve preko 200 ima solidnu racunicu naravno sa 200 manje mnogo vise sa 290 ali mislim da preterujes.

:haha::haha: Ne radi se o ZELJAMA.. Vec o preciznim evedencijama ULOZENO - VRACENO i sve aktivnosti oko maline + amortizacija + akumulacija ...ako to upste i razumes...? napr. mom komsi ove god. ni cena od 10 eur ga ne vadi... a do ove god bio mu je malinjak od boljih...?

Naj bolje je da ne citam vise sve i svasta na ovoj temi....?

Ako neki ozbiljni ( ako su ozbiljni ) malinari sicno pisu o ceni maline STO NAS CUDI sto lobisti pisu svakojake morbulozeee.:ppozdrav::off_topic:

Ako nemas adekvatnu zaradu zasto jos uvek gajis malinu, s obzirom da cena kolko ja znam nije bila ni blizu nijednom tih 290 dinara zadnjih godina? Sto lepo ne batalite malinu i sadite sljivu kao sav normalan svet, ako nema dobru cenu ispecete rakiju i mirna glava...

Ja precizno vodim evidenciju po stavkama svaki dan i svaki mesec.Imam 20.tak stavki,hranarina,potrosni materijal,gorivo za alate,za prevoz,plate radnicima isl...

Znam prilicno i oko hemije,djubriva isl...

Znam i kad je malina bila 100tinak dinara i SVI su brali....SVI.

Ja se na 250 uklapam i imam neku zaradu za moj rad.Sve zavisi koliko ko ulaze i cime je zadovoljan.Mogu i ja sad svaka 2-3 dana ici SLAVOL,DELFAN,JARY,BASF FOLIAR COMBI STIP,FITOFERT,HAIFU isl. i normalno da cu podici ulaganje a smanjiti dobit...Sve zavisi ko kako racuna...

Ako bude 290 ja cu da pevam:ppozdrav:,danas sam imao prvu berbu par gajbica,cena ce se znati za par dana...

I ko su lobisti na forumu i sta to znaci,ja ih ne prepoznajem,pomozite mi...

Poslednja izmena:
Vidim porede se krupnoća ploda i ima raznih argumenata a kako to sve izgleda sa potrošačke strane . Pitam se recimo šta je bezbolnije pojesti od svega toga a evidentno je proizvodimo hranu za ljudsku upotrebu.

Pod lobistima se misli valjda na one koji konstantno pišu o tome "zašto cena maline ne može biti tolka i tolka nego manja". Ali onda su lobisti i oni koji pišu zašto mora biti veća...:osmeh:
Što zanči da smo svi lobisti.
A kada bi otkupljivači i proizvođači zamenili mesta, opet bi se lobiralo, smo u kontra smeru. :haha:. Mogu misliti kakve rebuse u glavi doživljava neko ako je i proizvođač maline i hladnjačar. Teško njemu. Taj sigurno ide i priča sam sa sobom.

A sad i nešto ozbiljnije: mislim da sve više idu vremena kada od jednog hektara nečega, pa bila to i malina, neće moći živeti lepo 4-člana porodica. Jer u poljoprivredi treba uzimati barem petogodišnji prosek.
Ove godine zbog očiglednih razloga što na svetskom tržištu, što zbog nekih loših uticaja na naše malinjake, cena neće podbaciti. Srećan početak berbe i što bolju cenu vam želim.

I da, Pole je spomenuo akumulaciju. Ko dobro zaradi ove godine, ja mislim da treba malo i da ostavi sa strane novaca. Kad se ima tad se štedi, kad se nema onda se ovo ušteđeno troši. Ne mora da znači da sledeća godina bude povoljna za nas.

Potpisujem! Neko bi da zivi od pola hektara celu godinu,a to je sve teze,tj.postace nemoguce...pa je problem...
A sta i ko moze ovde da izlobira? Desetak ljudi na forumu moze da utice na nesto? Ko tako razmislja u problemu je...

Sent from my K013 using Tapatalk

Imamo li informacija sa terena,ima li gde istaknute cene.Sta se dogadja u Sapcu,ima li cene????

Nazad
Vrh