MALINA-berba i cena 2016

Slazem se sa Riba1990,hladnjaca-komora je jedino resenje za proizvodjaca...

Mislim da ce cena ici gore i da su ovo oborili zato sto su neki pretplatili-u stvari realno platili- pocetak prosle godine a kasnije prodali losije nego sto su se nadali pa nece da ponove istu gresku.

Ispod 200 je zaista smesno.
pa ozb ja kad bi imao 2-3h maline prva stavka bi mi bila pravljenje hladnjace od 50-60t, ispod 200 je smesno ove godine jer je rod dosta podbacio a i malinjaci se suse, a da je dobra godina i dobar rod cena od 200 din je dobra. kod nas je prosle godine bilo 200 vilamet 220 miker, na jednom mestu je bilo 220 vilamet i 240 miker, svi su pricali da ce ove godine malina biti oko 300 din ali ja mislim da je to samo nasa masta :) tj masta proizvodjaca, nije cilj samo proizvodnja maline treba nekad i pogledati siru sliku.

Videcete cenu dogodine kad pocne da se bere malina posadjena zadnje dve godine u juznim krajevima, Nis, Leskovac i sl... plus Vojvodina, centralna Srbija, cak se prica i po istocnoj da ce da se sadi (tj vec se ponegde sadi). Bice zanimljivo kako ce da ide sve to...

E pa onda cemo mozda i imati 110k tona a ne da uvozimo iz Poljske i Cilea pa da pakujemo kao nasu i izvozimo pa se ono nase govedo na sastanku hvali da smo velsila u malini. Mogli su kreteni malo da urede trziste i dozvole zdravu konkurenciju a ne samo mlate. Majstorw ti mi licis na hladnjacara ili bota. Da baratas ozbiljnim podacima znao bi da od realnih 80k tona max srpake maline arilje i ivanjica daju 80% valjevo sabac loznica 10% i svi ostali preostalih 10%. Znas li ti koliko je tesko napraviti recimo 10k tona maline??? A kako ce da ide pa evo ima tako da kenjaju kao ti udavice nas sa tim koliko se maline posadilo,a znas li ti koliko se maline posusilo ove godine i koji ce prinosi biti na tim novim malinjacima kad uzme malinu da radi onaj sto je video samo na slici. Rade ljudi kod mene malinu po 15ak godina pa jedva naberu 15t/ha .Idi gricni sendvic i predji na drugi forum.

Pravimo udruzenje malinara -HOKLICA!
Pa to treba da bude veliki plus za Srbiju. Narod se vraća na selo,dovode decu u malinjake,rade,uče ih pravim vrednostima a i sebe uče. Pa ja ne bih svoj malinjak zamenio ni za jedan lokal u gradu,ne bi onu moju hoklicu što sedim dok plevim ni za jednu stolicu u bašti kafića,ni moj panj koji sam za mene posebno stavio (da se zapanjim) dok odmaram ispod jabuke koja je stara preko 60 god. Ja sam početnik, ali dosta čitam dosta učim. Sertifikovani sadni materijal koji je moj drug kupio u Čačku mu je prve godine uništen (rak korena)-pola malinjaka. Ja sam svoj kupio od Milomira Stojića. I mogu da se pohvalim njime. I ne mora da zaradim,meni je lepo na mom ranču. Ne radim samo malinu imam i 30 stabala jabuka, imam trave za košenje na izvoz.... Sve je to izazov za mene zato i volim to. I u Banji je bilo zasada maline (baš na placu rođaka do mene pre 30 god.) kada nije bilo nikakvih hladnjača itd. Nosilo se u zadruge i remilo se za drugu robu. Znači nisu samo ti krajevi bili pod malinom. Bilo je i to dosta u ovim krajevima,pod Gočom,Kopaonikom, Roćevići,Vrdila itd......Ja znam jer sam brao malinu.
I ja tvrdim da koliko god se maline sadilo i sadiće se ako Bog da , i sve nađe svoga kupca tako će i ona.

E pa onda cemo mozda i imati 110k tona a ne da uvozimo iz Poljske i Cilea pa da pakujemo kao nasu i izvozimo pa se ono nase govedo na sastanku hvali da smo velsila u malini. Mogli su kreteni malo da urede trziste i dozvole zdravu konkurenciju a ne samo mlate. Majstorw ti mi licis na hladnjacara ili bota. Da baratas ozbiljnim podacima znao bi da od realnih 80k tona max srpake maline arilje i ivanjica daju 80% valjevo sabac loznica 10% i svi ostali preostalih 10%. Znas li ti koliko je tesko napraviti recimo 10k tona maline??? A kako ce da ide pa evo ima tako da kenjaju kao ti udavice nas sa tim koliko se maline posadilo,a znas li ti koliko se maline posusilo ove godine i koji ce prinosi biti na tim novim malinjacima kad uzme malinu da radi onaj sto je video samo na slici. Rade ljudi kod mene malinu po 15ak godina pa jedva naberu 15t/ha .Idi gricni sendvic i predji na drugi forum.

E, nisam bot ni hladnjacar, ja sam samo stomatolog koji se bavi poljoprivredom rekreativno, a ne treba mi sendvich, samo grickam semenke i gledam sta cete da prikukate oko cene sad. Inace, ove godine sam posadio i mini-malinjak (jedan vec imam), a kada sam pitao ovde na forumu na kom razmaku da posadim tulameen, a na kom meeker niko nije nasao za shodno da mi odgovori, tri dana sam obilazio temu kao slepac i na kraju posadio kako sam izgooglao pa sta mi bog da. Bitno da ne izbijate sa tema o ceni i skacete na svaki komentar, a kad pocetniku treba pomoc niko da se nadje. A to sto sam rekao da ce u Srbiji da bude mnogo veca povrsina pod malinom to i vi sami znate. Znate i da ce komercijalnije super-rodne sorte prilagodjene ravnicarskim uslovima da naprave opasnu konkurenciju sa kolicinom (ako vec nece sa kvalitetom). Sve to znate, i opet se cudite sto pada cena... To isto ce da bude i sa mojim visnjama, jer je u juznoj i istocnoj Srbiji u zadnje 3 godine posadjeno jako mnogo oblacinke, i sve ce to da udje u berbu za 2 godine.

I sta si hteo da kazes? Da si izmislio sam medjuredni razmak? Mozda ljudi ne rade miker a taman posla tulamen da neko ko se bavi malinom 20,30god. Za polke,polane,tulamen,... blek sten,tri krune,cester i ostale retke sorte da pitas nove ili kolege zubare. Jer to je prilicno novo kod nas pa jos nije usavrseno kao vilamet,miker,čačanka,tonfri. Ostalo je u probi ako ne vidis

- - - - - - - - - -

Sledeca godina ide puna kolicina bugari,bosanci,vojvodina,c gora malo... ali nece niko da ceka te polke u novembru ako ima vilamet,miker na lageru. Jer su cudne god da se cekaju te zimske maline. Kao doktor to mozete sami da zakljucite.moze da se desi 150 i sito trziste pa zatim vojvodina stize 80din. Naravno brzo dolazi do vadjenja

MI u Vojvodini smo lenji ako ne moze sa masinom da se radi onda se nece ni raditi.... I da ovde su njive dosta vece ... 20-30 ari nam su samo placevi... njive retko ko da ima manje njive od 50-60 ari ko se ozbiljno bavi poljoprivredom.... Znaci ako Vovjodina udje u pricu sa malinom a koliko cujem polako ulazi onda cena ce ici mnogo na dole em zbog kolicina em zbog masinske obrade.... I opet se dolazi do igre velikih brojeva gde sitni proizvodjaci sa 20-30 ari maline nemaju sta da traze .... Jbg

Naprotiv,mislim da gresis, po meni ako dodje do toga da cena padne ispod granice rentabilnosti, koja je po meni 140 din. za nase sorte,prvo ce ,, veliki'' koji su lenji,da pobegnu,treba malinu okopavati i pleviti,redovno zalivati i bukvalno spavati na njivi. E tu cetvoroclana porodica sa par rodjaka na tih ,, malih'' 30 ari jedina moze da ima prihod i oni ce zadnji odustati, a velikih sa 5-6 ha nece biti nigde. Da je tako ne bi sadili ogromne plantaze jabuka po Vojvodini.

Poslednja izmena:
MI u Vojvodini smo lenji ako ne moze sa masinom da se radi onda se nece ni raditi.... I da ovde su njive dosta vece ... 20-30 ari nam su samo placevi... njive retko ko da ima manje njive od 50-60 ari ko se ozbiljno bavi poljoprivredom.... Znaci ako Vovjodina udje u pricu sa malinom a koliko cujem polako ulazi onda cena ce ici mnogo na dole em zbog kolicina em zbog masinske obrade.... I opet se dolazi do igre velikih brojeva gde sitni proizvodjaci sa 20-30 ari maline nemaju sta da traze .... Jbg
A sta ti zemljace mislis... kao mnogo si pametan pa ces ti masinama da nama uzmes posao. Pa zar mislis da smo toliko glupi da se nismo setili masine, ili smo mazohisti pa volimo da kopamo, plevimo, cupamo, zalamamo rucno???
Jednostano, masinska obrada u malinjaku nije moguca... bar ne u tom smislu u kom ti mislis da je primenjujes.

Znaci,ovde su samo nagadjanja i ama bas nista vise. Cak ni cenu maline ne znate,a predali ste je(zao mi je sto tako mora i sto to morate da prezivljavate),a znate koliko je maline gde posadjeno... Da li je neko od vas isao da premerava povrsine ili tako nesto? A sta je sa ovim losim vremenskim prilikama?
Ja ne verujem nikakvoj statistici nasoj nam drzavi,ako se tako moze nazvati,jer drzava je po definiciji uredjeno drustvo. Ne znamo ni sta ce biti sutra,za mesec... A za naredne godine tek,nema svrhe ni pominjati...

Sent from my K013 using Tapatalk

Ljudi,

manite se prepirke, organizujte se i povežite se prvo između sebe pa sa komšijama pa sa selom pa opštinom pa među opštinama i gradovima.... izađite i napravite cenu... kakva vam odgovara... pojedinac je lak plen....

To isto ce da bude i sa mojim visnjama,
Ne verujem.
Prvo, cena višnje je uvek drastično varirala, od preskupe do bagatelne, pa proizvođači uglavnom ni ne očekuju neki kontinuitet nerealno visoke cene.
Naviklo se.
Druga stvar je što se višnje najvećim delom preradi u Srbiji, a proizvodi od nje imaju prilično ustaljenu cenu.
Kad je malina u pitanju, e tu je već sve moguće.

Zanimnjiv razgovor može da se vodi na tu temu, ali ne ode, ovde ljude uglavnom ne zanimaju fakti, zanima ih samo visoka cena.

Nek mi izracunaju racunicu i proizvodjaci i hladnjacari kako mogu da se uklope sa 160 DIN.......bas bih voleo da vidim .....molim.
Samo u racunici da ne uzmu predpostavku da cu da radim djabe........

Da malo razbijemo ove silne oblake od cene. Kod mene 200 din Organika znači kontrolisano prskanje. Čuo sam da je u Velikom Selu kod Loznice 220 din.

U Prnjavoru 165 u Sapcu Jeevremovac 170 .... nadam se i kod mene sutra 170....? pocelo jeee...? probijanje leda..?

Sve je to :haha: daleko od trzisne i realne cene ... ovo je neka dogovorna ,monopolska .politicka cena...???/ videce se na kraju ...??

O jos jedan kolega Ariljac veliki pozdrav 970

- - - - - - - - - -

Cena je jos nepoznata moze da bude u ovom trenutku i 150 dinara na hladnjaci ako nastave nepogode i lose vreme ( pogotovu u poljskoj) cena za prvu klasu moze da poraste i da bude i preko 200 dinara. Medjutim ukoliko vreme posluzi i nas i poljake u poljskoj se ocekuje 150 hiljada tona a u srbiji 110 hiljada ( o bosni i bugarskoj sam'vec posao) u tom slucaju otkupna cena maline moze biti i niza 150 dinara (kao rod 2011)

Jos samo ova poruka i napustam i ovu temu jer ovo je za mene previse. Pa kamenko nemoj brate vise tuci glavom o kamen. Hahhahaha da li si ti normalan u kojoj dimenziji ti zivis. Tek sad nabasah na ovu poruku ne znam kako mi ovakva glupost promace. Nasa proizvodnja prosle gosine je 85k tona a to sto vi hladnjacari(ovaj je hladnjacar ili neko ko radi za njih oni drugi su hobi lelemudi) uvozite 30-45k tona godisnje da smiksate sa nasom ili uvalite kao nasu je vas problem. Pa uzeli bi je za dzabe da mozete koliko ste pohlepni. I sta kazes Poljska 150k tona???? Odakle izvukose 30k tona za tri godinekad im je rekord 120k. Brate pa nemoj bas toliko da lazes u redu je da laguckate hahahahha. Ljudi bice cene maline nema ako isteramo 60k tona ove godine super ali tesko i toliko. Doci ce do 200 sigurno kad vide da je nema pa pocnu sa otimanjem. Zivi bili dosta od mene.

Nazad
Vrh