MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miker je vecinom bio 220 i 10 prevoz. Isao je i do 30 din preko vilameta i do 15 za vucu.tako da te cene svi znaju. Extra klasu mikera samo 1 covek hoce dobro da plati. S.P

- - - - - - - - - -

Kad si vec toliko zadovoljan sa njima jel kupuju kupinu cacanku?ribizlu,sljivu... ne kupuju da se ne mucis. A svrati u drugu hladnjacu u ratini

Nije zlonamerno.Sad se diktira cena u Arilju.Ostali su beznacajni na trzistu kako kazete.A samo pre godinu dana se diktirala van Arilja.Kako to objasniti.Po meni netrzisno.Samo smo oko toga nepotrebno raspravljali.

Svako objasnjenje koje ja napisem pojavi se njih 5 koje misli drugacije i koje nece moje misljenje da prihvati, suludo je vise neke stvari objasnjavati i ponavljati...
Nasem narodu niko nikad nije uspeo da ugodi, uvek svima nesto smeta i uvek su svi pametniji od drugih.

Serbia’s raspberry harvest up 7% this year

Preliminary estimates of Serbia's raspberry and cherry harvest for the current season have already been published.

According to this data, Serbia's raspberry harvest this year will grow by more than 7 percent. As announced by the Serbian Statistical Office, this year approximately 66.2 thousand tonnes of the fruit will be harvested. The average yield stands at about 5.99 kilos per hectare, and the total area planted with raspberries in Serbia has been estimated at 11.04 thousand hectares.

As for cherries, the harvest in 2015 is expected to be 2.3 percent greater, reaching 91.8 thousand tonnes. The total acreage stands at 13.99 thousand hectares, from which a yield of 6.56 kilos per hectare will be obtained.

Overall, this year's fruit harvest in Serbia will be positive, with the exception of apricots, and the total cultivated acreage for all fruits in the country has been estimated at 163 thousand hectares, including 77 thousand hectares of ​​plums, 18 thousand hectares of apples and the already mentioned 11 thousand hectares of raspberries.

Source: fresh-market.pl
ja samo da dodam da smo 2011 godine imali 15500 hektara pod malinom i rod od 75000 tona tj 4,8 t po hektaru
a sto je najbitnije u Poljskoj haos
Ceny Maliny

[TABLE="class: pelna_tabela, width: 100%"]
[TR]
[TH="bgcolor: #EEEEEE"]Data[/TH]
[TH="class: center, width: 40, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Jedn.[/TH]
[TH="class: center, width: 70, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Min[/TH]
[TH="class: center, width: 70, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Max[/TH]
[TH="class: center, width: 70, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Zmiana[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-25[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]kg[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]8.5 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]11 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]-2.5%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-24[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]kg[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]9 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]11 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]+11.1%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-21[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]8 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]10 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]0.0%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-20[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]8 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]10 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]0.0%[/TD]
[/TR]
[TR="class: sel"]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-19[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-18[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-17[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]-25.0%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-14[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]14 zł[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-13[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]14 zł[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
i sad ce neko da se najde pametan i da kaze da je cena od 210 dinara odlicna, po meni ova cena je ponizavajuca

Odlicno, super, ako vas ta ponizavajuca cena natera da se ukljucite u trziste da napravite hladnjacu, da krenete u otkup i izvoz a novac ce doci, posto vidim da se u sve razumete i za vas nece biti nikakvih prepreka. Molim vas nemojte samo da pocnete sa pricama kako trebaju izvozne dozvole, kako ce vas neko blokirati i slicno, to ne postoji to je izgovor ljudi koji ne zele da se pokrenu i nesto ozbiljno da rade. Za svaki vid pomoci stojim vam na raspolaganju.

Cena od 210 dinara je po meni vise nego dobra za prave i realne proizvodjace, oni sto zele vise, neka prave hladnjace , neka rizikuju malo ili neka se ukljuce i proizvodnju maline koja se prodaje u svezem stanju. I trece resenje je da se proizvodjaci udruze kao sto sam ja predlozio....

Odlicno, super, ako vas ta ponizavajuca cena natera da se ukljucite u trziste da napravite hladnjacu, da krenete u otkup i izvoz a novac ce doci, posto vidim da se u sve razumete i za vas nece biti nikakvih prepreka. Molim vas nemojte samo da pocnete sa pricama kako trebaju izvozne dozvole, kako ce vas neko blokirati i slicno, to ne postoji to je izgovor ljudi koji ne zele da se pokrenu i nesto ozbiljno da rade. Za svaki vid pomoci stojim vam na raspolaganju.

Cena od 210 dinara je po meni vise nego dobra za prave i realne proizvodjace, oni sto zele vise, neka prave hladnjace , neka rizikuju malo ili neka se ukljuce i proizvodnju maline koja se prodaje u svezem stanju. I trece resenje je da se proizvodjaci udruze kao sto sam ja predlozio....
ako su proizvodjaci bili zadovoljni zasto su povrsine pod malinom smanjene sa 15500 na 11000 hektara, ok ove godine je izuzetno pristojna cena 210 mnogi proizvodjaci su zadovoljni, ali moje misljnje je da bi bili jos zadovoljniji da im je placeno po 280 dinara ,a siguran sam da je i ta cena mogla da prodje mada to kazem tek sada,kad vidim ove poljske cene, nikada u istoriji poljskog malinarstva nisu bile ovako visoke cene, zato mi ovaj tvoj podatak da ce rod u poljskoj podbaciti 10% ne pije vodu jos malo ce sumiranje rezultata pa cemo videti ko zna znanje
samo da dodam jedan podatak da je 2011 god kod nas bila cena 0.90 eura a kod poljaka 0,60 zakljucak izvucite sami

Povrsine se stalno smanjuju i povecavaju kod nas to nije nista novo. Po meni mislim da ce se u narednom periodu samo povecavati dok jedne godine ne rodi Poljska dobro i mi i onda kada nastupi obaranje cena i gubljenje novaca sve ce poceti iz pocetka i tako u krug. Znate tek sada kada vidite neke stvari i vi ste onda pametni, a sto niste bili pametni pre toga??? Lako je kada neki podatak izadje da se posle svi kitimo time, znam i ja sada kakva je situacija u Poljskoj, ali u poslu mora puno pre da se reaguje a to spada u poslovni rizik. Ako ste spremni poslovno da rizikujete i ako umete 100% uvek da pogodite situaciju oko roda kod nas i u Poljskoj ja vas pozivam da udjete u posao, zaradicete veliki novac....

Ti koji rizikuju su ulozili velike novce u hladnjace i sebi ne sme da dozvole da taj novac izbude , zasto bi? Vi imate njivu i ulozite svoj rad, pa jedne godine i da nista ne rodi vi cete se izvuci a oni ako naprave pogresnu procenu sve odlazi na dobos, vi i ostali proizvodjaci to im necete oprostiti. Vidite u tome je razlika izmedju onih koji prihvataju poslovni rizik i sa njim zive i ovih drugih koji ne bi nista da prihvate nego bi samo da uzmu ako mogu a koliko god da se plati to im je malo, cast izuzecima koji su realni i koji normalno razmisljaju.

- - - - - - - - - -

Juce pricam sa zenom ima par hekatara malina, kupuje stan u BGu i to bira lokaciju kaze, "Necu da mi deca zive u svakakvom kraju". Toliko o tome da je cena losa... Sad ide na letovanje u Tursku 20 dana. Kaze mi jos da i auto mora da menja...

Juce pricam sa zenom ima par hekatara malina, kupuje stan u BGu i to bira lokaciju kaze, "Necu da mi deca zive u svakakvom kraju". Toliko o tome da je cena losa... Sad ide na letovanje u Tursku 20 dana. Kaze mi jos da i auto mora da menja...[/QUOTE]
zalosno je sto si u pravu i ti ljudi se prema radnicima odnose kao prema robovima.
necu dase hvalim koliko je priljteljstava i drugarstva i lepih trenutaka...
drago mi je kada odem kod pola i pustimi zajednicko krajne druzenje..
mada vladimire izvini al ti samo zene :)

Poznavalac
Pozurila.Cena nekretninama ide dole.Da je malo sacekala mogla je da kupi i dva.A i kola nikad jevtinija.!!!!
Nepotrebno ste sa ovim pokvarili dobar tekst koji ste napisali .Mozda ste hteli malo i da se nasalite.Ja tako razumem ovaj deo teksta .

Poslednja izmena:
Tudje sladje

Kako bih rado cestitao toj ZENI koja je investirala par desetina hiljada evra u zasad maline,ima veca .... od bilo koga hladnjacara i od mene licno,samo ne znam zasto ne saceka jos 2god pa ne kupi celu zgradu...240din realno bi bilo a za naredne godine videcemo.POZDRAV

Ceny Maliny

[TABLE="class: pelna_tabela, width: 100%"]
[TR]
[TH="bgcolor: #EEEEEE"]Data[/TH]
[TH="class: center, width: 40, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Jedn.[/TH]
[TH="class: center, width: 70, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Min[/TH]
[TH="class: center, width: 70, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Max[/TH]
[TH="class: center, width: 70, bgcolor: #EEEEEE, align: center"]Zmiana[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-25[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]8.5 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]11 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]-2.5%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-24[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]9 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]11 zł[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]+11.1%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-21[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-20[/TD]
[/TR]
[TR="class: sel"]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-19[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-18[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-17[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]-25.0%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EEEEEE"]2015-08-14[/TD]
[TD="bgcolor: #EEEEEE, align: right"]14 zł[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #FAFAFA"]2015-08-13[/TD]
[TD="bgcolor: #FAFAFA, align: right"]14 zł[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
i sad ce neko da se najde pametan i da kaze da je cena od 210 dinara odlicna, po meni ova cena je ponizavajuca

Ovo je cena rolenda ili sveze????

Edit. Sveza je nema potrebe da mi odgovaras na pitanje :D

Poslednja izmena:
Vi ste na osnovu moga posta zakljucili da zena koja je zaradila novac prema radnicima verovatno nije dobra? Da li to generalizujete stvari ili? Mi smo ja mislim jedino drustvo na svetu gde je izgleda zabranjeno biti uspesan, imucan i svoj posteno steceni novac trositi na stvari koje vi procenite da su potrebne...
To dovoljno govori samo u kojoj se mi provaliji kao drustvo nalazimo... Ja ne pricam o poslu od 20 ili 30 ari, ja pricam o par hektara i o ozbiljnoj proizvodnji koja nije nastala od juce nego postoji zadnjih 15 godina. Uz takva ozbiljna i dugorocna ulaganja nista nije nedostizno i ja u tome ne vidim nista loze ali nemojte molim vas o losoj ceni, sto bi slavisa rekao, kome se ne svidja moze da vadi malinu....

Ne ulazim u to da li je momenat sada kupiti nekretninu ili ne, to je neka druga prica kojoj nije po meni mesto na ovom forumu. Ja samo hocu da pokazem da proizvodnjom malina moze novac i to ozbiljan da se zaradi ali ko se tome poslu ozbiljno posveti. Nista ne moze i nece preko noci da dodje u to budite sigurni.

Ipak vasa prica o zeni i par hektara deluje smesno_Ona meni vise lici na pokusaj da se kontrira proizvodjacima kada govore o parama koje hladnjacari zaradjuju.A shvatiti to kao ilustraciju stanja u proizvodnji maline je u najmanju ruku besmisleno.

- - - - - - - - - -

Juce pricam sa zenom ima par hekatara malina, kupuje stan u BGu i to bira lokaciju kaze, "Necu da mi deca zive u svakakvom kraju". Toliko o tome da je cena losa... Sad ide na letovanje u Tursku 20 dana. Kaze mi jos da i auto mora da menja...

Do ovog momenta sam te smatrao delimicno ozbiljnim covekom, al od ovog sto kazu moje kume "to je samo baka" ...

Nikome ja ne kontriram samo pisem onako kako jeste, to sto istina pojedincima smeta to nije moj problem. Svi bi sve hteli ali niko ne bi da radi. Svi govore kako je cena mala a zasadi se podizu....Sta se onda tu desava....?

To da li je baka ili ne potpuno je nebitno.

I sa jedne i sa druge strane ima uspesnih i proizvodjaca i hladnjacara, poznajem par i jednih i drugih. Probajte malo da se ugledate na njih, pokusajte da se stavite nekad u njihovu kozu...

Ali morate da radite, puno vise da radite a puno manje da se zalite, jer tvrdim, ne postoji proizvod koji daje vise u relaciji, ulozeno-dobijeno....

Neke svoje ideje sam izneo, ali vi umesto da idete u smeru da te ideje realizujete nastavljate sa pricom da li je realna cena ili nije realna, da li ce ko dati doplatu ili ne??? Razmisljate sta ce sutra biti, nemate viziju, ja imam viziju koju vi necete da sledite... Jeste lakse kukati, jeste lakse siriti defetizam, ali ja tako nisam naucio, ja uvek idem napred i dajem sve od sebe da budem bolji u stvarima koje me interesuju....

Nisam video ni jednu tvoju ideju ovde, samo nesto tipa izjave napravite hladnjacu, a ne vidim da si nista novo naucio odkada si na forumu osim da se ponavljas....

2ha maline prinos iznad proseka 60t x 2eur = 120000 = stan u bg, letovanje 20 dana, nova kola, ulaganje za sledecu godinu, prosecni troskovi porodice od godinu dana = jedna sezona = to je samo baka

Laku noc deco....

ne sme se dozvoliti proizvodjacima maline u Srbiji da imaju viska sredstava koja bi iskoristili za skladistenje maline to je poenta cele price,

Ma ne otima se niko oko maline ni sad. 2-3 coveka kupuju od ostalih a oni od ovih jos sitnijih. Zamrznuta oko 2e to je sad cena. Kupina je pitanje takodje i sljiva.dali da se zamrzava ili ne.bolje krupan proizvodjac nego sitan hladnjacar. Zeznuta situacija vec par god. Zamrznes i dobijes 20 din preko srednje ili zadnje cene. Nije kao u teoriji,svi ga zag...

Slavisa, vas uvek rado citam jer vasi postovi su realni. Oprastam to sto nekad znate malo protiv mene da pisete, u zaru "forumske borbe" sve je dozvoljeno.
Kupuje se malina na sve strane, ne previse ali se kupuje, jos je uvek rano govoriti o bilo cemu ali nekih naznaka ima da ce da ide roba. Kupina trenutno stoji, ni tamo ni ovamo, po meni tendencija pada jer se ispostavilo da je ima puno vise nego sto se ocekivalo ali i tu treba sacekati ko zna sta ce biti u narednom periodu. Sljiva standardno, na sljivi nikad veliki novac nije ni mogao da se zaradi.

Sto se tice vase konstatacije da je bolje biti veliki proizvodjac nego mali hladnjacar, ne bih se bas slozio sa vama. Ima primera gde neke male hladnjace odlicno rade, izvoze, stalno pune i uvek rade vise roba. Opet sa druge strane ima primera gde veliki proizvodjaci nista ne urade, jer povrsinu treba i spremiti , nije dovoljno samo imati veliku povrsinu pogotovu kod maline.

- - - - - - - - - -

Nisam video ni jednu tvoju ideju ovde, samo nesto tipa izjave napravite hladnjacu, a ne vidim da si nista novo naucio odkada si na forumu osim da se ponavljas....

2ha maline prinos iznad proseka 60t x 2eur = 120000 = stan u bg, letovanje 20 dana, nova kola, ulaganje za sledecu godinu, prosecni troskovi porodice od godinu dana = jedna sezona = to je samo baka

Laku noc deco....

Morate citati od pocetka da bi ste videli moje ideje, ideje su dobre i realno mogu da sprovedu, potrebno je samo truda, volje i rada....

Sto se tice bake, dok vi pravite segu medjusobom ljudi rade i zaradjuju, zasto to ne biste bili i vi?

Ne znam koliko proizvodjaca ozbiljnih znate, verujte Pole je samo jedan od njih a ima ih ozbiljnih malo vise nego sto mislite...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh