slavisa0101
Član
Nikako na 240, pre 1mesec je bila malo vise. Zavisi dal je dajes na gazdinstvo ili firmu? 280 tesko ali 250,260 plafon za sad na gazdinstvo
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nikako na 240, pre 1mesec je bila malo vise. Zavisi dal je dajes na gazdinstvo ili firmu? 280 tesko ali 250,260 plafon za sad na gazdinstvo
Znaci i u Cileu i u Poljskoj cena 2 i vise evra,samo kod nas 1,7.
Verovatno imamo najlosiju robu,preveliku proizvodnju kaja prevazilazi svetcku potraznju ili slobodno trziste?
Sta li je u pitanju?
Voleo bih da cujem kako bi ste vi resili problem otkupnih cena, ja sam svoj predlog dao, ne bih se ponavljao sa postovima. Sta je problem kod otkupa, otkupna cena se bazira na slobodnom trzistu izmedju firmi koje se bave otkupom voca za dalju preradu i izvoz. Bilo da je firma veca ili manja svako se bori da otkupi sto vise, odnosno bori se da u toku sezone na osnovu svojih predvidjanja, ugovora, politike firme sprovede u delo plan za datu sezonu. Nazalost takvo trziste i ucesnici na njemu u ovakvom sistemu otkupa ne mogu predvideti sve okolnosti. Npr ne moze se reci, ok traznja ce ove godine biti 10% veca na trzistu, rod Poljske bice 10% manji a Cilea 40% manji, kad se to sve preracuna moze se na cenu dodati jos 30% i tako dobiti krajnja otkupna cena.... NE, NE ovako ne moze i nije realno da se uradi, naveo sam jedan banalan primer, zato je model koji sam ja predvideo puno bolji, da se proizvodjaci udruze i da sami kreiraju svoju sudbinu kroz zadrugu gde bi strucni ljudi upravljali zadrugom a odluke vecinom glasova donosili sami zadrugari tj clanovi.
Ili druga mogucnost da se promeni sistem otkupa, tj da hladnjace plate akontnu cenu a ostatak (podela dobiti) da i hladnjaca i proizvodjac preduzmu rizik na sebe, tj ako cena bude bolja da se preracuna koliko jos da se doplati proizvodjacu ili ako bude losija da se nista ne doplacuje. U sadasnjem sistemu otkupa, kada svi novac zele odmah, kada se zbog toga stvara veliki pritisak na same hladnjace i kada su hladnjace prinudjene da uzimaju skupe kredite desava se to sto se desava da nijedne godine proizvodjaci nisu zadovoljni.
Ja sam ponudio svoja resenja kako moze da se izadje iz zacaranog kruga nezadovoljstva, pitanje je samo koliko su ljudi spremni i voljni da to urade....
Koja hladnjaca je u pitanju?Sada ostaje da vidimo koliko ce da se isprse veliki igraci...mislim da ce sto pre i oni dati konacnu cenu jer bi im to odgovaralo...samo nije mi jasno kako sada rade klasiranje ili je to vec radjeno u otkupu ne bi bilo lepo da nekoga ostete..Kod nas hladnjaca iz Ratine izasla sa konacnom cenom,za I klasu isplacuje 214 din,a extra 220 din....
U teoriji je tako,ali u praksi?Ja novac dobijam po malo do nove godine,i tako svi rade u mom kraju,nema dnevnih cena,znaci da ako robu koju sampredao naplacujem do nove godine valjda nesto ucestvujem u tom riziku,naravno cena je 200 din. i izgleda bez ikakve doplate.Oni ce se braniti izvoznom cenom do isplate a kad nas isplate onda cena skace i bice ali vi ste isplaceni,vise srece iduce godine.E ovako to funkcionise.Popio bih ja vasu pricu da se radi roba na vagu,pare ali nije tako i mi ucestvujemo ali se to ne racuna.
Sami kazete da novac dobijate do nove godine, znaci da niste kompletno ukljuceni u rizik. Sa druge strane pojedinci za svoju malinu novac dobiju odmah, ja znam par njih koji daju novac svako vece na dnevne cene.
Ariljci ima li neke najave za cenu kod nas pricaju nesto o 200 na terenu i 206 ispred hladnjace???