MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikako na 240, pre 1mesec je bila malo vise. Zavisi dal je dajes na gazdinstvo ili firmu? 280 tesko ali 250,260 plafon za sad na gazdinstvo

Nikako na 240, pre 1mesec je bila malo vise. Zavisi dal je dajes na gazdinstvo ili firmu? 280 tesko ali 250,260 plafon za sad na gazdinstvo

Dajem na firmu,a sa prodajom se ne zurim.Inace ponuda 240+PDV je bila,a na gazdinstvo su mi nudili 250.Prodaju ne planiram pre oktobra,osim ako ne dobijem ekstra cenu,pa odmah da prodajem :)

Znaci i u Cileu i u Poljskoj cena 2 i vise evra,samo kod nas 1,7.

Verovatno imamo najlosiju robu,preveliku proizvodnju kaja prevazilazi svetcku potraznju ili slobodno trziste?

Sta li je u pitanju?

izgleda da sve ovo sto pisu stranci nije tacno ili nas prevodilac nema pojma ili mozda ovaj konverter valuta nesto brka, nek nam neko " pismeniji " malo pojasni sta ovde ne valja ?

Znaci i u Cileu i u Poljskoj cena 2 i vise evra,samo kod nas 1,7.

Verovatno imamo najlosiju robu,preveliku proizvodnju kaja prevazilazi svetcku potraznju ili slobodno trziste?

Sta li je u pitanju?

Voleo bih da cujem kako bi ste vi resili problem otkupnih cena, ja sam svoj predlog dao, ne bih se ponavljao sa postovima. Sta je problem kod otkupa, otkupna cena se bazira na slobodnom trzistu izmedju firmi koje se bave otkupom voca za dalju preradu i izvoz. Bilo da je firma veca ili manja svako se bori da otkupi sto vise, odnosno bori se da u toku sezone na osnovu svojih predvidjanja, ugovora, politike firme sprovede u delo plan za datu sezonu. Nazalost takvo trziste i ucesnici na njemu u ovakvom sistemu otkupa ne mogu predvideti sve okolnosti. Npr ne moze se reci, ok traznja ce ove godine biti 10% veca na trzistu, rod Poljske bice 10% manji a Cilea 40% manji, kad se to sve preracuna moze se na cenu dodati jos 30% i tako dobiti krajnja otkupna cena.... NE, NE ovako ne moze i nije realno da se uradi, naveo sam jedan banalan primer, zato je model koji sam ja predvideo puno bolji, da se proizvodjaci udruze i da sami kreiraju svoju sudbinu kroz zadrugu gde bi strucni ljudi upravljali zadrugom a odluke vecinom glasova donosili sami zadrugari tj clanovi.

Ili druga mogucnost da se promeni sistem otkupa, tj da hladnjace plate akontnu cenu a ostatak (podela dobiti) da i hladnjaca i proizvodjac preduzmu rizik na sebe, tj ako cena bude bolja da se preracuna koliko jos da se doplati proizvodjacu ili ako bude losija da se nista ne doplacuje. U sadasnjem sistemu otkupa, kada svi novac zele odmah, kada se zbog toga stvara veliki pritisak na same hladnjace i kada su hladnjace prinudjene da uzimaju skupe kredite desava se to sto se desava da nijedne godine proizvodjaci nisu zadovoljni.

Ja sam ponudio svoja resenja kako moze da se izadje iz zacaranog kruga nezadovoljstva, pitanje je samo koliko su ljudi spremni i voljni da to urade....

Voleo bih da cujem kako bi ste vi resili problem otkupnih cena, ja sam svoj predlog dao, ne bih se ponavljao sa postovima. Sta je problem kod otkupa, otkupna cena se bazira na slobodnom trzistu izmedju firmi koje se bave otkupom voca za dalju preradu i izvoz. Bilo da je firma veca ili manja svako se bori da otkupi sto vise, odnosno bori se da u toku sezone na osnovu svojih predvidjanja, ugovora, politike firme sprovede u delo plan za datu sezonu. Nazalost takvo trziste i ucesnici na njemu u ovakvom sistemu otkupa ne mogu predvideti sve okolnosti. Npr ne moze se reci, ok traznja ce ove godine biti 10% veca na trzistu, rod Poljske bice 10% manji a Cilea 40% manji, kad se to sve preracuna moze se na cenu dodati jos 30% i tako dobiti krajnja otkupna cena.... NE, NE ovako ne moze i nije realno da se uradi, naveo sam jedan banalan primer, zato je model koji sam ja predvideo puno bolji, da se proizvodjaci udruze i da sami kreiraju svoju sudbinu kroz zadrugu gde bi strucni ljudi upravljali zadrugom a odluke vecinom glasova donosili sami zadrugari tj clanovi.

Ili druga mogucnost da se promeni sistem otkupa, tj da hladnjace plate akontnu cenu a ostatak (podela dobiti) da i hladnjaca i proizvodjac preduzmu rizik na sebe, tj ako cena bude bolja da se preracuna koliko jos da se doplati proizvodjacu ili ako bude losija da se nista ne doplacuje. U sadasnjem sistemu otkupa, kada svi novac zele odmah, kada se zbog toga stvara veliki pritisak na same hladnjace i kada su hladnjace prinudjene da uzimaju skupe kredite desava se to sto se desava da nijedne godine proizvodjaci nisu zadovoljni.

Ja sam ponudio svoja resenja kako moze da se izadje iz zacaranog kruga nezadovoljstva, pitanje je samo koliko su ljudi spremni i voljni da to urade....

U teoriji je tako,ali u praksi?Ja novac dobijam po malo do nove godine,i tako svi rade u mom kraju,nema dnevnih cena,znaci da ako robu koju sampredao naplacujem do nove godine valjda nesto ucestvujem u tom riziku,naravno cena je 200 din. i izgleda bez ikakve doplate.Oni ce se braniti izvoznom cenom do isplate a kad nas isplate onda cena skace i bice ali vi ste isplaceni,vise srece iduce godine.E ovako to funkcionise.Popio bih ja vasu pricu da se radi roba na vagu,pare ali nije tako i mi ucestvujemo ali se to ne racuna.

Kod nas hladnjaca iz Ratine izasla sa konacnom cenom,za I klasu isplacuje 214 din,a extra 220 din....
Koja hladnjaca je u pitanju?Sada ostaje da vidimo koliko ce da se isprse veliki igraci...mislim da ce sto pre i oni dati konacnu cenu jer bi im to odgovaralo...samo nije mi jasno kako sada rade klasiranje ili je to vec radjeno u otkupu ne bi bilo lepo da nekoga ostete..

U teoriji je tako,ali u praksi?Ja novac dobijam po malo do nove godine,i tako svi rade u mom kraju,nema dnevnih cena,znaci da ako robu koju sampredao naplacujem do nove godine valjda nesto ucestvujem u tom riziku,naravno cena je 200 din. i izgleda bez ikakve doplate.Oni ce se braniti izvoznom cenom do isplate a kad nas isplate onda cena skace i bice ali vi ste isplaceni,vise srece iduce godine.E ovako to funkcionise.Popio bih ja vasu pricu da se radi roba na vagu,pare ali nije tako i mi ucestvujemo ali se to ne racuna.

Sami kazete da novac dobijate do nove godine, znaci da niste kompletno ukljuceni u rizik. Sa druge strane pojedinci za svoju malinu novac dobiju odmah, ja znam par njih koji daju novac svako vece na dnevne cene.

sta krijete koja hladnjaca, iz ratine je verovartno sikoberi,ko zeli sa njima da saradjuje imam par sitnica na pp da mu kazem da se pazi

- - - - - - - - - -

prozivajte slobodno i dobro i lose, ja za koje znam ne cutim ko ih j... kad lose rade ne trebaju mi ima dosta hladnjaca,inace bezite od te iz ratine ako je ova sto sam napisao,tu mozete samo miker da prodate po dobroj ceni,kes na kraju i to ako nemaju da nadju jeftiniju robu iz neke hladnjace. sta mlatnete cenu 214-220 a ne kazete hladnjacu, to su prazne price bolje da ne pisete nego tako mlatite cenu,ceata za pare do kraja berbe,berete po 1,8kg, vozite i mozda dobijete i tih 220 ali prve god dok vam ne zavucu

- - - - - - - - - -

kakav rizik poznavalac, pa sta da se rizikuje? zaista mislis da ce neko da ukozi vise stotina hiljada evra u hladnjacu i da nesto deli sa nekim,pa nije to drustveno, ovo je privatno ili karteli,tajkuni, ima cena i kome se svidja proda kome ne taj ne bere ili zamrzne kod nekog pa nesto ceka i dogovorena cena za otkup zamrznute kao i za svezu, nije ovo slobodno trziste vec se zna, sveza + 20 do 40 din po kg za mrznjenja pa se racunajte o podeli dobiti, sta se natezete oko te podele, ni ja ne delim sa radnicima,sta su ulozili? ruke da beru?

- - - - - - - - - -

mlatarate neke nebuloze, ovo je u sustini realna god svuda oko 200din pa kome se ne svidja plug i vadi

Slavisa 0101 nije mlacenje,svima u Rascanskom kraju ,Josanickoj Banji,Uscu,Studenici je isplaceno po 214 I klasa a po 220 extra,to je sto se tice vilameta.... Jeste u pitanju hladnjaca Sikoberi i ona je u zadnjih par godina na nasem podnevlju uvek najbolje placala u odnsu na sve dosad hladnjace sto su otkupljivale.... klasa se odredjivala u toku berbe....za prevoz ko je vozio imao je 18 din/kg...to je sto se tice ovok kraja....Recimo hladnjaca u raski je platila ljudima po 200-205 + 10 ko je vozio....neznam kakvih si ti problrma imao sa ovom hladnjacom ,ali u mom kraju jos uvek nisam cuo da je neko imamo bilo kakav problem u zadnje 3-4 god koliko oni otkupljuju na ovim terenima....

Za cenu mozete i da proverite,jednostavno okrenite i pitajte....

i prosle godine su vrsili doplatu jos po 10 din/kg.....

Nisu ispostovali dogovor 2011i 2012. Cim ima bolja roba ne postuju dogovor.napisacu i okacicu ti priznanicu kad je bila 93din a dogovor cena + 10+10 vuca i sto se bere .1,8 kg.a cena bila 80 i placeno 13 preko a ne 20. Ima i 1 dobra god kad sam imao najmanju kolicinu doplaceno cak 50 din

Ariljci ima li neke najave za cenu kod nas pricaju nesto o 200 na terenu i 206 ispred hladnjace???

Vi u Arilju diktirate cenu, svi ostali naspram vas sa malinom (su bez da se drugi uvrede) ali beznacajni na trzistu, srce proizvodnje je Arilje i taj deo sa Ivanjicom i Pozegom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh