vilamet2012
Član
VILAMETE NAPISAO SI : "Lično sam predavao hladnjači koja je sad u rukama Francuza "Ova hladnjača radi po jednom od standarda sa praćenjem maline od njive do trpeze. Naravno da sam ih napustio. Da bih ispoštovao sve što traže ne mogu imati predvidjenu količinu a oni neće to dodatno da plate da ne bi iskočili sa cenom u odnosu na ostale" KAKVA GRESKA, tako kako oni rade tako se radi da bi roba imala svoju sledljivost, gde se postuje program zastite itd .. u svakom slucaju malinarstvo srbije ce se ili prilagoditi trazenim normama o prskanju ili ce malina "svicovana kad joj vreme nije" sigurno biti zabranjena za uvoz uzemlje EU, to je pitanje vremena...kao sto je ove godine malina sa pyrimetanilom bila zabranjena za uvoz u SAD i druge prekookeanske zemlje....uostalom strane hladnjace ce u sezoni 2015 kontrolisati u berbi (4-5 puta uzorke) kako kaze tasoo a o tome i ja imam informacije roba sa viskom pesticida imace za ovakve kupce vrednos 0 eura, (nju ce kupavati slobodni strelci kojima ce kasnije roba biti vracanja u srbiju posle reklamacija (a takvi nece biti u stanju da istu plate proizvodjacima) zato vilamete ostani sa najboljim igracima iako "igraju" tesku igru koja se zove "poznavati prilike na trzistu EU) i koji ce sigurno platiti mukotrpan rad.... oni koji misle da ce "linijom manjeg otpora" u buducnosti napredovati grdno se varaju.... uostalom i moji kupci traze samo "sigurnu i neprskanu malinu bez tragova pyrimetanila i ostalih u prethodnim postovima ispisanih pesticida" ... sto se mene tice stvari su jasne ....
Nismo se dovoljno razumeli. Francuz koi otkupljuje ovde kod nas mislim da prodaje svoju robu za preradu za hranu za bebe ili slično. Naravno da ću i dalje nastaviti proizvoditi malinu koju mogu jesti moja deca i na početku i na kraju berbe, ali postoje različiti standardi u zavisnosti od zahteva tržišta. Na sastanku održanom u januaru u pomenutoj firmi gde je bio prisutan vlasnik Rodger Deskur, pominjano je i klasiranje maline. Tom prilikom je neko od prisutnih rekao ,,može ali da prva klasa bude plaćena recimo 300din" i tom prilikom insistirao da se to prevede Francuzu. Dobio je umesto odgovora samo nerazumno klimanje glavom. Naravno da i ja mogu da ponudim ako treba i organsku malinu ali uz realnu cenu. Zastrašivanje po pitanju ostataka na plodu se dešavaju već duži niz godina ali su zabeleženi samo pijedinačni slučajevi vraćenih hladnjača. Malina iz Srbije uglavnom ili odgovorno tvrdim 99% prolazi dozvoljene parametre koje traži EU u suprotnom se ne bi prodavala. Učinjeno je niz koraka u smislu zaštite uglavnom lica koja nisu upućena u preparate koji se ne smeju koristiti a izmedju ostalog je i dat nalog lokalnim samoupravama da se ti preparati ne nadju u prodaji. Ovde u Arilju jeste srce proizvodnje po količini i imamo gomilu stručnjaka koi su plaćeni od strane države ili pojedini od strane kompanije koja ima interes radi prodaje svoih proizvoda ovde a sada sve više imamo i stručnjake koi su plaćeni od strane hladnjačara da idu od kuće do kuće u savetodavnom smislu tako da smo maksimalno spremni na sve izazove po pitanju raznih standarda koi nam slede. Ali da napomenem , meni uvek ispred svega stoi finansijski interes, tako moram birati manje zahtevan standard dok god je cena ista.