Evo sada dolazimo i do onoga glavnog, po kojoj ceni se prodaje srpska malina? Da li je to 10eura, 20eura, ili mozda vise. Po misljenju vecine proizvodjaca hladnjace zaradjuju po 2 eura po kg najmanje.. Da li je to zaista tako? Ja tvrdim da nije i da prodaja zavisi pre svega od umesnosti menadzera koji to radi, njegovih kontakata a sve to zavisi od marketing plana koji redovno mora da se sprovodi. Nase hladnjace u Srbiji uglavnom robu prodaju preko posrednika ili direktno fabrikama koji dalje tu robu preradjuju u finalne proizvode. Posrednici su trgovci a ponekad cak i firme koje imaju eksluzivno pravo na snadbevanje odredjenih fabrika (oni najcesce na ovaj nacin plasiraju svoj kapital). Trgovaca ima raznih, boljih , losijih, postenih, nepostenih a ima cak i nasih ljudi koji su dugo na zapadu i koji su u ovome videli i svoju sansu da zarade. Oni svoje kontakte, znanja i vestine koriste kako bi robu prodavali nasim ljudima.
Pojedine velike firme koje su godinama kupovale robu iz Srbije sada su direktno otvorili pogone u Srbiji i direktno rade izvoz iz Srbije a ne kao sto je to ranije bilo preko nasih ljudi koji su radili za njih na procenat.
Postoji nekoliko kanala prodaje, jedan je industrija (roba najlosijeg kvaliteta koja se direktno koristi za industrijsku preradu, bilo da ce praviti baza za sok, vocno punjene, vocni jogurt, hrana za bebe i sl) - ovde su generalno cene najnize jer se radi na velike kolicine ali je zato naplata sigurna i brza jer se veliki deo industrijske robe isporucuje u cisternama (pothladjeno voce) a to se tretira kao sveza roba i zato brzo i prelazi carinu i sve druge formalnosti.
drugi kanal prodaje je maloprodaja, tj veliki trgovinski lanci, ovde se postizu puno bolje cene ali se zato rade i puno manje kolicine. Roba mora biti vrhinskog kvaliteta kao i pakovanje bilo da je u pitanju kesa kupca ili 250gr kutija. Prave se godisnji ugovori i ako negde hladnjace uzmu pare to su upravo ova pakovanja. Godinama se tu pojavljuje par velikih igraca koji opet rade sa jos par drugih velikih igraca ovde kod nas i tu se krug zatvara, mi nismo na vreme bili spremni da se upustimo u borbu sa njima i sada su oni preuzeli i trziste i diktiraju NAMA uslove sa NASOM robom.
I treci kanal prodaje, koji ja licno najvise volim je HoRECA kanal. Ovde se roba direktno isporucuje kaficima, restoranima, hotelima i ostalim klijentima iz sektora ugostiteljstva. Ovo su po meni i najzahtevniji klijenti koji hoce najvise da plate za voce ali zele da imaju tacno odredjene specifikacije kada je kvalitet u pitanju, jedna greska znaci da ste tu vrata zauvek zatvorili. Recimo francuzi zele kalibrisanu robu, nemci traze cesto dodatne dorade po pitanju izgleda samog voca (npr sljiva cetvrtinka), razna nestandardna pakovanja (poskupljuju i povecaju troskove same prerade). Ovo voce koriste profesionalci u 90% slucajeva profesionalni kuvari, poslasticari i sl, i oni cim otvore kutiju oni znaju da li je roba dobra ili ne, jer svaki gram robe predje preko njihovih ruku. Naravno ovde se najteze ulazi u posao a cene su najvece a kolicine jako male (male u odnosu na poredjenje sa drugim kanalima prodaje)
U prilogu pogledajte jedan zvanican cenovnik iz 2014 godine, ovo su cene koje bi platili za 1kg robe isporuceno u vas restoran, kafic, hotel ili neki drugi objekat na teritoriji Nemacke.
Naravno cene jesu visoke, ali su ovo cene iz "trece ruke". Svako u ovom lancu je zaracunao svoju zaradu, nazalost nase firme su prve u lancu a ostalo rade strane firme, a postom iznad sam hteo da pokazem da smo ovo trebali mi da radimo a ne neko drugi.
Namerno sam zasencio odredjene delove jer ipak ne moze se svo znanje bas besplatno podeliti, neke stvari se naplacuju jer su i mene puno kostale u zivotu da bih dosao do njih. A vama samo zelim da ukratko predstavim sliku kako se odvija prodaja nase robe, naravno moglo bi se o ovome pisati jos puno, nekom drugom priliko mozda bude jos.
- - - - - - - - - -
http://postimg.org/image/ekmmb98d7/4d499363/
Evo linka, sve je objasnjeno sto sam prostije mogao u postu iznad bez teorija zavere i drugih stvari koje ljudi koriste kada ne znaju kako drugacije da opravdaju svoje nepoznavanje materije ili nezadovoljstvo zato sto cena nije onakva kakvu oni ocekuju.