slavisa0101
Član
sta je drzava htela da pomogne malinarima konkretno?ne hladnjacama sa podsticajem za razvoj vec poljoprivredniku?sta je bilo sa onim kamenjem u djubrivu?ja sam pravio nesto za svoje potrebe i nisam uspeo da dobijem podsticaj ni zutu paru,mozda ima ako si u stranci.ajde da ti dam broj na pp i da se dogovorimo oko podsticaja imam racun i sve ostalo sto kao treba za te price na tv-u za podsticaj za hladnjacu i ne mogu da uzmem nista,ajde da podelimo.U Srbiji postoje primeri udruzenja gde su se ljudi udruzili i sami izvoze svoje proizvode. Zakon vec postoji, ne mora to da bude zadruga moze da bude akcionarsko drustvo. Vazno je naci resenje a to se posle da prilagoditi nasoj regulativi. Tacno je da cena proizvodnje maline nije toliko visoka koliko neki kazu , ali to se sve radi sa ciljem da se dobije sto veca cena i da se izvrsi pritisak na drzavu da "pomogne proizvodjacima" a napominjem da proizvodjaci malina do sada nijednom nisu iskoristili prilike koje im je drzava ponudila a svaki put im je bio neko drugi kriv.
Cena sveze i zamrznute maline se razlikuju ali princip je isti kao sto sam gore vec napisao. Ali nas covek razmislja, kupi od mene po 1,5 euro a prodaje po 16eura i odmah racuna koliko je hladnjaca zaradila. Nigde nema troskova same hladnjace, nigde nema posrednika pri svemu ovome, nigde nema koliko je novca neko ulozio u posao, koliki rizik prihvata i druge stvari koje su u poslovnom svetu normalne. Nase proizvodjaci se moraju edukovati da bi shvatili kako funkcionise trziste, tek tada shvatice da su za svoje probleme i male cene najvise oni sami krivi.
- - - - - - - - - -
eto poznavalac prilika da mi pomognes da proguramo i da prosirimo pa cak i da se zaradi.ukratko napravio sam imam sve papire ajde okreni te tvoje da mi puste tih 40% koliko kao daju ali samo u onim papirima.da radimo konkretno a ne da pisemo moze- ne moze.toliko si pisao da sa tolikim znanjem mozes da mi zavrsis taj povracaj ulozenih para