MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
moje misljenje je da ove godine deficit maline ce da bude od 15- 30 % u odnosu na proslu godinu , do sada nisam gresio unazad 4 godine ali uvek moze da se omasi , inace moze da bude tu i spekulacije na visokom nivou 56000 t nase plus uvoz iz poljske 30000 t ( po ceni mozda boljoj nego kod nas proizvodjaca, plus neki povracaj pdv " i eto nasih 86000 tona " made in serbia ",
lepo receno cunami,bas tako ete 86000t.sramota je sto su neki registrovali frme u poljskoj,nebi da ovde nikog prozivam licno.tamo kupe malinu pa je izvezu u srbiju i uzmu od EU subvencije za izvoz van EU.pa je ovde prepakuju i prodaju kao srpsku.gde je ovde drzava i taj VUCIC STO LAZE NAROD.VUCICU JEL OVO MOZE U BILO KOJOJ NORMALNOJ DRZAVI????????

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pricaj srpski da te razume ceo svet.

Postovani proizvodjaci....CRNO NAM SE PISE....sto se tice cene maline za ovu godinu.....
Imajuci u vidu proslogodisnji scenarijo cene sa 200 na 150 koju je odigrao sadasnji predsednik udruzenja hladnjacara. (koji ove godine verovatno pretenduje za mesto ministra poljoprivrede).....a evo vidimo mi sada sa 250 na 200 a mozda i nize'''''''''jedino sto je ove godine cela Srbija podrezana na isti arsin....200 Sabac....200 Arilje i Ivanjica.....'svaka prica o 3k i nekakvoj fleksibilnoj i izbalansiranoj saradnji sa hladnjacarima je uzaludna prica.....

mi imamo malo prostora za manevar i resenja

Najdeletvornije resenje za postizanje vece cene bi bilo DRASTICNO SMANJENJE PROIZVODNJE za 30-40% jos 10% uticu vremenske prilike,i problemi u samoj proizvodnji.......pa da pustimo taj uvoznicki lobi neka Srbiju pretvore u Poljsku.....
Drugo resenje radikalizaciju protesta.....prosipanje.... nebranje....Narusavanje nasilno postojeceg kvaliteta-brati u gajbicu 3-3,5kg,nevodjenje racuna o karenci i toksicnosti....itd...itd
I trece resenje samooorganizovanje proizvodjaca po bilo kom osnovu i na bilo koji nacin.........LJUDSKI,PRISTOJNO CIVILIZOVANO....JE OTPRILIKE NEMOGUCE....
Pa ako ove godine malina nemoze 2 E onda nikad nece ni moci....

Dijagramski gledano
prosle sedmice 250
ove 200
sledeca verovatno 150
a cetvrta nedelja berbe pretpostavite sami (100)

Ma kakva ta tri k NISTA OD TOGA......

Neka se sad oglasi Vladan Spasojevic,i poznavalac prilika....

Poslednja izmena:
[QUOTE=tasoo;10274
Pa ako ove godine malina nemoze 2 E onda nikad nece ni moci....

e bas sto ja mnogo znam zato i ne pokusavam da se bavim bas ozbiljnije ovom proizvodjnom kad ove godine drugar pole ( ima 3 kkk i fanstatican prinos ) mora da kuca u digitron i gleda dal se uklapa u cenu sta ce biti za 1,2 godine kad trziste bude obilovalo sa ovom robom ,toliko znanje i trud mora otici u propast zbog ovoga sto nam rade , i to samo ne u malinarstvu vec u svim granama poljoprivrede jer ova grana je jos ostala da se pljacka sve ostalo je prodato

Danas prvo prosipanje 10 gajbi itd...?

Obrana prva berba i jedno podbirivanje ...= 1.19 kg/m/d.

Danas pocela druga berba i jos par dana predavacu po bilo kojoj ceni ...? da namirim ulozeno i + 1 000 000 min potrebnog za narednu sezonu.

Zatim par dana prekidam branje da sto vise uzriiii i sledi makaze i secenje rodnih granana sa zrelim plodovima .... pozvacu neku od tv da snimaaa ......takodje pozvacu i prdstavnike vlasti ,i udruzenja hladnjacara ......da vide moj kompo mozda gresi i da je mi laznu kalkulacijuuu...po kojoj se ja ne uklapam naj bolje....???

Njima je najbitnije da letujemo u Srbiji.... To sto je neko ulozio zivot u malinu i sto ni oni koji bi trebalo da prezive od berackih dnevnica,nemaju bas nista, i treba da zive u Srbiji.........Koga briga!

Pole ja tbi lepo kazem ti neces da slusas. Aman covece napravi hladnjacu kada ti i brat imate toliko maline. Zaledis nakrenes sesirce i prodajes kad ti odgovara. Nemoj da se glupiras i da svoj trud bacas zbog lopova. Uzmi u krajnjem slucaju zaledi malinu usluzno. Ja sam nesto racunao oko 200evra po toni su troskovi da se cuva do nove godine. Jos jednom ti kazem ne glupiraj se nego to sto mislis da bacis sacuvaj za hladnjacu. Ti napravi ja isto i jos par ljudi sa extra kvalitetom i udruzeno nudimo robu. Svako posalje svoje maline na analizu posle ledjenja dobije papirce i posle samo da sacekamo pravog kupca. Ovo je resenje ,a ne da bacas maline u koje si toliko ulozio.

- - - - - - - - - -

VERUJ MI bole njih sto ces ti to da uradis,a i malo se oni tu pitaju kada se raspravlja o ceni. Par velikih igraca zavrsava sav posao vezano za to ostali ih slepo prate

- - - - - - - - - -

U krajnjem slucaju sad kada malo bolje razmislim tebi ne treba niko za udruzivanje koliko maline imas i kakav kvalitet imas jos bi se i otimali da uzmu tvoju ledjenu malinu

Prijepolje.....trenutno stanje....Tomo Petrovic 204 din, Zlatarplast 197 din, Es Agrar 180 akontno.....u pitanju je cena za Vilamet...cena kod Banjica pojma nemam koja je...berba tek krece kod nas u selima....

Mi smo vec dokazani rodoljubi jer letujemo u Srbiji u malini i kupini 100%. Izmedju ostalih konstatacija meni se namece juš nešto... ovi Ariljci i Užičani su baš uticajni ljudi. Tri puta zaseda vlada da se izjednači cena maline i USPEŠE!!!! 200 svima pa se koljite sad. Što se tiče količina maline . Ovih večeri gde god dodješ do otkupnog mesta ili hladnjače gužva od radnika odredjenih za istovar ali ..... maline nema pa nema možda čekaju da stigne iz Poljske.

Izaslo je kod nas Vilamet-200 Miker-230 + neki interni dogovori na relaciji hladnjacar proizvodjac na ime prevoza,kvaliteta kolicine i sl. Prica se uveliko da su dosli Ivanjicki hladnjacari sa kamionima-hladnjacama i oni podigli cenu(hvala im)koja je kod nas bila zakucala na 170. Kako mi se cini ici ce jos gore sa cenom,jer kod nas maline ima cini mi se vise nego ikad a i konkurencija je ozbiljna.
Inace ,ne znam za ostale krajeve ali u okolini Brusa vecina ozbiljnih hladnjacara ima i svoje zasade,kako maline,tako i kupine, i to zasade pristojnih povrsina

Ugovorena cena 265 ... a kad je stiglo na odrediste skinuta cena za 5 rsd ,toboze poneka gajba procurila...ha.ha ...al okej.

Kome ...? oprosti al nije za javnost ....razloge razumes...?

Inace radi se sa hladnjacoma , Lipolist sve pohvalee , Pancevo okej su...?, Loznica i Valjevo .....(ispipavanje...??)

Mada treba biti obazriv prema ....Sabackoj CIVIJI i Valjevskoj PODVALI....???:ppozdrav:

DRAGI POlE
posle naseg jucerasnjeg privatnog razgovora rodila mi se neka suluda ideja (ili sam ja sulud)

Da posle berbe organizujemo zurku....(mada smo mi matori za to) umesto da ja i par mojih bliskih prijatelje ti dodjemo u pp posetu.
Tebe forumasi smatraju DASOM foruma i malinarstva....Jesi sada Macvanin ali si jos uvek zapretan uprtama sarene tkane torbe-KRIVOTORBIC...(Zitelji opstine ljubovija).....:haha::ppozdrav:
OVAKO

Zur na koga bi bili pozvani nasi dragi clanovi..........pomenucu imena a ta imena nek jos dodaju jer nemogu u momentu se setiti svih.....

Prvo...moj prijatelj Boyla,crcnjevo ,ibrikic,cegovac,vilamet,zivanovic,cunami,slavisa ,milos,MARKO987,pa ercovi ,kluazz,kurjak gera,pa radjevci sto imaju organsku proizvodnju,:haha:pa alen priboj ,pa dekibos,pa riba,pa valjevci kupinars....pa nasi vojvodjani.......pa posto sam ja teski jugonastalgicar nasa braca SFRJ...tomazi, mnjak,pa nasa braca i komsije iz BiH,......itd....itd upotpuniteme drage kolege'''''

Pa kad ti svatovi stignu u macvu...gde ne pozvati tvog komsiju xsala I gospodju jelenu,pa komsiju Mila iz lipolista.......
.

Posto nasi dragi (crveni i malinarski dzinovi) nebi imali para...tj zaradu da plate taj kafanski ceh platicemo mi...."bar mi imamo tih veselih para" da ih ugostimo....
Odricemo se Preskupih letovanja na Havajima,tajlandu,karibima,antaliji.tunisu,egiptu,majorci....itd...ionako nase letovanje je u malinjaku....

MOZDA

Iz te sulude ideje nastane nesto i dobro....NEKA SARADNJA I RESENJE....
\
Konfrotacije na relaciji PROIZVODJAC---OTKUPAC,HLADNJACAR,IZVOZNIK ipak nece doneti nikome dobro....

VRH
Pozvati crvenog DZINA....(Zlatka Milutinovica),Stanica,Lipkom,Sirogojna, i slicne.....STRANCIMA STOP....
Predstavnici vlade takodje su sa malom ocenom posto su uvek protiv nas...

Rado vidjeni gosti na toj zurci za mene bi bili Poznavalac PRILIKA ,i Vladan Spasojevic....

DRAGE KOLEGE

NEMOJTE SLUSATI MENE PAMETNOG...BUDITE PAMETNIJI OD MENE'.....

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh