MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde u Arilju na svakih 500m neko otkupno mesto a cena takva da moze iz aviona da se primeti. 200 din.za kesh. Ko je to pustio cenu maline? Cini se da su svi cekali samo neko da odluci i po meni je to reseno,izgleda. E sad neka ide na 300 dinara. To je minimalna realna cena ove godine. LJudi,pa u malini ovoj sad,sto beremo ima 80 % rolenda(sto je potvrdjeno i od strane hladnjacara),a svaka je krupna i lepog oblika i to ne samo kod mene nego i kod ostalih. Zar to ne vredi 300 dinara,jesu li normalni?

Sve se ovo desava zato sto narod ne cuti. Opametila ih prosla godina nadam se. A i ova asocijacija kakva god da je ipak okuplja 20 opstina kada bi ona funkcionisala na nivou i odradila sve ovo pre berbe pa ako treba i pozesku rampu,eee onda bi stvari bile skroz drugacije. Kada bi samo uspeli u onome sto sam napisao 20-50 hiljada ljudi na rampi u pozezi to bi bilo novo rodjenje malinarstva jer kada bi se ujedinili niko nam nista ne bi mogao. Ja se nadam da njihov predsednik ima neki plan za razvoj te asocijacije i nacin da privuce proizvodjace ka asocijaciji. Ako neko ovo cita od ljudi koji vode to udruzenje sada je vreme da se okrenete ljudima i zadobijete siroku podrsku i pokazete da ste ozbiljni kada se ujedinimo niko nam nista ne moze.

organizacija

Slazem se ja donekle komso sa tobom,kako god drzava i hladnjacari unesu konfuziju proizvodjace moramo i mi u njih.Pricali smo malopre o tome ja ovde priznajem da otkupljivace punim pogresnim obavestenjima da probamo malo psiholoski.Meni je sad zao ako ostane niska cena u Macvi,Valjevu,Osecini itd jer su sad oni osteceni. Znaci opet gubimo,asocijacija treba da u svakom momentu da saopstenje da ne kazem naredbu da odgovorimo ne u danu nego u satu,ja bih im rado pomogao.Prvo moramo da izbegnemo njihovo finansiranje kroz akontacije,djubriva,preparate itd,znam ja da je kriza ali to je prvi udarac tada drugari moji postajemo nezavisni.

Најновији српски малина процена жетва
Српски узгајивачи малина Очекује се да ће пожњети око 86.000 тона у 2015. години, трговачка асоцијација у земљи најавио.

По Владимир Пекиц
Објављено: 16. јун 2015 03:21 пм

Златко Милутиновић, председник Цолдсторес савеза Србије (УХС), рекао је ФООДНЕВС: "Хаилстормс ове године оштећено или уништено између 8% и 10% од усева малине у Србији.Тренутно стање усева је добра, осим неколико

ako je ovaj doticni u pravu vracamo se na staru slavu jakog i ozbiljnog proizvodjaca kvalitetni malina , i to po pristojim cenama za proizvodjace u datom trenutku sto znaci da bi ovogodisnji rod bio rekordan u istoriji nase zemlje a i preko 200 mil eura u rukama proizvodjaca, sad ja ispado baksuz bas ove godine jer mi podbacila rod najmanje 30 % i malo zavidim svima ostalima sto su uspeli da od svojih malinjaka naprave ovoliku hiperprodukciju , nego me jos buni cena jer cena bi trebala biti bas niska na ovoliku kolicinu robe a ozbiljno ocekujem i manjak gajbica te guzve na predaji maline u hladnjacama i ima tu jos sto sta

U Pozegi 210 za kes 0603110198.A cena vazi samo jedan dan mozda ce i da skoci.

- - - - - - - - - -

Da se nisu pojavili ovi za kes da otkupljuju u startu za 200 i da nisu odvezli velike kolicine u pocetku, ovi nasi hladnjacari nikada ne bi podigli cenu.Nego videli nema nesto maline da pristize pa se uplasili.U sto bi voleo da ove godine ne ispune planove za otkup pa da sledece izadju u startu sa najvecom cenom.

Најновији српски малина процена жетва
Српски узгајивачи малина Очекује се да ће пожњети око 86.000 тона у 2015. години, трговачка асоцијација у земљи најавио.

По Владимир Пекиц
Објављено: 16. јун 2015 03:21 пм

Златко Милутиновић, председник Цолдсторес савеза Србије (УХС), рекао је ФООДНЕВС: "Хаилстормс ове године оштећено или уништено између 8% и 10% од усева малине у Србији.Тренутно стање усева је добра, осим неколико

ako je ovaj doticni u pravu vracamo se na staru slavu jakog i ozbiljnog proizvodjaca kvalitetni malina , i to po pristojim cenama za proizvodjace u datom trenutku sto znaci da bi ovogodisnji rod bio rekordan u istoriji nase zemlje a i preko 200 mil eura u rukama proizvodjaca, sad ja ispado baksuz bas ove godine jer mi podbacila rod najmanje 30 % i malo zavidim svima ostalima sto su uspeli da od svojih malinjaka naprave ovoliku hiperprodukciju , nego me jos buni cena jer cena bi trebala biti bas niska na ovoliku kolicinu robe a ozbiljno ocekujem i manjak gajbica te guzve na predaji maline u hladnjacama i ima tu jos sto sta
mrzime da guglam koje zlatko milutinovic,al doticni bi trebalo da malo obidje terene neko sto gleda u pasulj u nekoj kancelariji a ni to ne zna,koliko sam upoznat stanje u malinjacima je u preko 30% uzasno.

20150621205717.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

ceka cenu:ppozdrav:

mrzime da guglam koje zlatko milutinovic,al doticni bi trebalo da malo obidje terene neko sto gleda u pasulj u nekoj kancelariji a ni to ne zna,koliko sam upoznat stanje u malinjacima je u preko 30% uzasno.

Soicu....netreba da guglas,Zlatko Milututinovic je malinarski DZIN iz moga kraja...a koliko vidim i mega DZIN u Srbiji,a i vani je MEGA.....firma (Zadrugar)
Nisam znao da je predsednik udruzenja hladnjacara .

istina je da je stvarao firmu godinama pa ako hocete i decenijama,poceo je od nule,niodcega.....Reci hvale za poslovanje,od ekoloske bele ciste gajbice koju proizvodjac dobija svaki dan,do strucnih predavanja profesora za vocasrstvo,hemija djubriva ...upustva itd....pa gratis cena za ekolosku malinu....isplata na vreme.....
SVE OSIM NEDOVOLJNE CENE ZA PROIZVODJACA

Poceo je bio ove godine dobro 250+5+25 din.....a evo vidim da je sad ujednacijo cenu u celoj Srbiji...."GAZDA IPO"

Slozio bi se sa cunamijem da gresi u proceni prinosa za ovu godinu generalno, ali nenadam se nekom pomaku cene ,mozda max 220,vise ni centa

170 rasina, 2 vece hladnjace. Berba tek pocinje nadam se da se pojure do 2e. Lepo sam napisao pre da je sastanak odrzan tajno i da se cena zna.osigurao na maxi cenu a to je bila 180. Nadam se da se penje na 2e ali tesko

Price o visokim prinosima ove godine su obicno zamajavanje.To je manipulacija otkupljivaca.Sluzi im kao argument za obaranje cene.Inace oni ni sami u to ne veruju.Malina se susi u velikoj meri i to uglavnom svuda.Krajnji je momenat da reaguju strucne sluzbe .Sad je verovatno kasno ali da znamo sta da radimo u narednoj godini.Price o velikoj vlazi,kisi,fitoftori i ridomilu su samo nasa nagadjanja.Vlaga nije primarni uzrocnik, ali moguce da stvara povoljne uslove.Inace bolest se svakodnevno siri.Ko identifikuje uzrok i da preporuku za zastitu dao je najbolju cenu maline.

bruka

Ne mogu da cutim,daj BREEE.Ja molim vas starije i iskusnije forumase dajte neki predlog da ove neLJUDE OTRESEMO.Dali ova drzava stvarno misli da ubije seljake radnike a ove ni ime da im pomenem da bogati.Pole je poodavno rekao da ce svaki dan lomiti po neki lastar ja mu se pridruzujem,1kg kad unictim meni manje 200din a njima 2e azamislite nas 10000 cvaki dan pa da vide kako ce da omali i nama a bogami i njima pa onda neka lade

Soicu....netreba da guglas,Zlatko Milututinovic je malinarski DZIN iz moga kraja...a koliko vidim i mega DZIN u Srbiji,a i vani je MEGA.....firma (Zadrugar)
Nisam znao da je predsednik udruzenja hladnjacara .

istina je da je stvarao firmu godinama pa ako hocete i decenijama,poceo je od nule,niodcega.....Reci hvale za poslovanje,od ekoloske bele ciste gajbice koju proizvodjac dobija svaki dan,do strucnih predavanja profesora za vocasrstvo,hemija djubriva ...upustva itd....pa gratis cena za ekolosku malinu....isplata na vreme.....
SVE OSIM NEDOVOLJNE CENE ZA PROIZVODJACA

Poceo je bio ove godine dobro 250+5+25 din.....a evo vidim da je sad ujednacijo cenu u celoj Srbiji...."GAZDA IPO"

Slozio bi se sa cunamijem da gresi u proceni prinosa za ovu godinu generalno, ali nenadam se nekom pomaku cene ,mozda max 220,vise ni centa
hvala na iscrpnom odgovoru Tasoo,eto kazes da je covek poceo ove godine sa 280 din otkupnom cenom,cuo sam i da su u ljuboviji i 300din placali?i sad odjednom svuce na 200 koja je tu logika????
maline sigurno nema,i rod je dosta manji neko prosle godine,mozda bi cunami mogao statisticki reci koje su cifre u pitanju,ali verovatnoo se tvrdi pazar da toliko maline ima.maline nema i to cese videti,ima hladnjacara sto nece ni 50% otkupiti ko prosle godine,sad neki ce i vise..sve zavisi od mesta.
bruka je i sramota ovo sto se radi,secam se da je skoro DZIN ko bogoljub karic skoro javno reko koje su mucke oko maline i kupine,bilo je to kod marica u cirilici
https://www.youtube.com/watch?v=MFSOzmkKVcA
mrzime da trazim od kog je minuta.
nema Jelene ni Pola da nam iz prve ruke prenesu stanje u macvi.
nadam se uskoro :)

moje misljenje je da ove godine deficit maline ce da bude od 15- 30 % u odnosu na proslu godinu , do sada nisam gresio unazad 4 godine ali uvek moze da se omasi , inace moze da bude tu i spekulacije na visokom nivou 56000 t nase plus uvoz iz poljske 30000 t ( po ceni mozda boljoj nego kod nas proizvodjaca, plus neki povracaj pdv " i eto nasih 86000 tona " made in serbia ",

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh