MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve ispod 2 evra je propast i dovodi do ne isplatljivosti gajenja malina iz razloga sto nas ovo susenje ubija.Prinosi ce biti za trecinu manji sigurno a pitanje je koliko ce se jos susiti.Meni je stradalo 40% malinjaka a ulozio sam maximalno u nju.

Cena od 2,5 evra bi pokrila susenje i propadanje malinjaka i dozvolila ipak ulaganja u obnovu proizvodnje,a sa cenom od 2 evra ostaje samo tavorenje u mestu,o jos manjoj ceni ne smem ni da pomisljam.

Nadam se da ce se i hladnjacari dozvati pameti,prepoznati muku koja nas je snasla i u interesu srpskog malinarstva cenom pokriti gubitke koje smo doziveli jer i te rizike cena treba da pokrije a oni nisu mali i nisu pojedinacni slucajevi da je do proizvodjaca vec masovna pojava usled vremenskih ne prilika.

Ja u sredu najverovatnije pocinjem berbu pa cemo videti sta ce biti,od 4 km spalira ostalo je oko 2,5 km,a od toga 2 km je odlicno a 0,5 km pitanje da li ce uspeti da iznese rod i molim boga da se na tome zavrsi.Mene je ovo susenje zadesilo medju prvima i odcepio mi veliki deo a koliko vidim i kod drugih nije nista dobro,cak skoro da i nema malinjaka koji se ne suse samo je pitanje koliko su zahvaceni.

Pozdrav za sve kolege ucesnike ovog foruma na kolegijalnosti tokom cele godine i glavu gore.

20150613132414.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

jel se zna cena ili da pustim struju:osmeh:

- - - - - - - - - -

img-1434130993760-v.jpg
[/IMG]

cena

Cena kod mene na jednom otkupnom mestu 200, a na drugom 210 dinara dosada sm predao oko 50kg. Problem susenja se pojavio i kod mene pocetak svake vrste polako se susi i vene ulozio sam puno u Malinu videcemo koliko se isplati dalje ulaganje u malinu pokazace ovogodisnja cena. Kolege a vama da pozelim srecu i puno vecu cenu

cekaju velikog vodju da podele plen,znace se u ponedeljak ili utorak, po meni ispostovace u pocetku cenu a kasnije ne jer ce da nadju nesto da je lose,lepo kaze kolega cegovac kad ti ode 40% malinjaka onda ti se i ne gleda ni cena ni malina,samo da spasavamo sto moze, kako stoji uletecemo u kredite da cupamo malinjake. ma moze da je stave i 10e kad za redom iz godine u godinu susa,kisa bez prestanka,grad,sad neka bolest da ne pogledamo neki deo malina,makaze i do zemlje

- - - - - - - - - -

a do tad da popijemo po neku tomovacu

Malina se naglo susi kod nas 30% malinjaka se kod nas posusilo.Sad mogu da daju i 500 din narodu ne vredi nema sta da ubere

Cena kod mene na jednom otkupnom mestu 200, a na drugom 210 dinara dosada sm predao oko 50kg. Problem susenja se pojavio i kod mene pocetak svake vrste polako se susi i vene ulozio sam puno u Malinu videcemo koliko se isplati dalje ulaganje u malinu pokazace ovogodisnja cena. Kolege a vama da pozelim srecu i puno vecu cenu

Pošto sam iz okoline Lebana kaži mi gde je to 210din, možeš i na pp.

http://www.freshplaza.com/article/140065/Poland-High-demand-and-prices-frozen-raspberrie

Poljska: Visoka potražnja i cijene smrznute maline

Tržište EU za smrznute maline trenutno obilježen niskim opskrbe. Foodnews izvještava da su zalihe u Europi su vrlo niske, dok je u Poljskoj su gotovo u potpunosti rasprodane. Potražnja na europskom tržištu, međutim, je visoka, a to je vozeći cijene prema gore.

Prema Eurostatu, u posljednjem tromjesečju 2014. godine, Poljske maline izvoz je oko 9% više nego u istom razdoblju prošle godine, u iznosu od 21.000 tona. U istom razdoblju, srpski smrznute maline izvoz u EU povećao za 9,5%. Od početka godine, cijena poljskih smrznutih malina porasla je za gotovo 19%, dosegnuvši 2,20 € / kg. U prosjeku, u prvom tjednu svibnja, cijena je bila na sličnoj razini onoj registrirana godinu dana ranije.

Proizvodnja maline u Srbiji, prema organizaciji proizvođača "srpske maline", na sličnoj razini kao prošle godine i iznosi 65.000 tona.

Cijena smrznutih malina iz Čilea, koji bi mogao biti alternativa Europskoj smrznute hrane, pao nešto, iako je i dalje visoka. Prema Foodnews, kilogram čileanskih smrznutih malina trenutno košta 4,30 $ / kg ili oko 10% manje nego prošle godine.

Jedna ispaljena... Bio redak, pa nije strasno. Po neka slomljena grancica... Ali koliki je bio, da je nastavio da pada ostali bi prutovi....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh