MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
NEMAAA potrebe takooo.....????

KKazzzzuu neki da ce verovatno ici i na 270 a mozda posle kise na 220 i varirace u tom rasponu ...? u svim krajevima.....postaje im zanimljiv kako Prjepoljski kraj tako bolji deo Macvanskog kraja ko ji jos uvek i nema maline..i zanimljiv je delovi Vojvodine.

Sve vise aludiraju na vise ( VISOKE ) prinose .... sto tvrde da novim saznanjima i tehnologijama se moze postici....?

Sto i ja verujem u njihove price ...al mislim da Drinom ce jos dosta vode proteci da se sve to obestinii...?

- - - - - - - - - -

Pole da oni hoce da nam plate kako treba vec bi bila istaknuta cena od 250din. I ne moraju ni dinar vise da je povecaju meni vise ne treba tih 20din do 270 ili sta vec ja im poklanjam. Problem jer sto ce biti isto kao i prosle godine. Samo se vi tamo nadajte da vam ne ubiju cenu kao prosle godine kada su poceli sa 240 pa sisli na 150. Daj pole kao da imamo pamcenje ko zlatne ribice pa se ne secamo prosle godine

- - - - - - - - - -

Do 15og se mora znati cena jer ce tada celo Arilje poceti berbu. Daj boze pa da sve bude u redu. Ima ove godine dovoljno i za nas i za njih samo ako ne pocnu ponovo kao prosle

- - - - - - - - - -

jel registrovano otkupno mesto ili pred hladnjacom? mora biti zakonski napisana cena na otkupnom mestu zato pitam,makar kao St..ic pre 10 din

- - - - - - - - - -

Pole
vasa Elixir hladnjaca je u Ivanjici a sada se probila i u Arilju,zanima me kakva je ona za saradnju,cene,isplate,korektnost, itd

Elixir je DS hladnjaca ,a ruzica djindjic i petrovic su vlasnici. Ovi sto se pojavljuju su samo lica za kamere. Ne znam kako ne znas da je elixir trebao da kupi ariljsku zadrugu ali zuti izgubise na isborima par meseci ranije i taj posao puce. Inace hladnjaca ledenice koju su kupili se ,,samozapalila,, par meseci pre kupovine i elixir je uzeo za smesne pare. Ne dao nam bog da se oni opet vrate u igru. Isti su kao stanic monopolisti koji pokusavaju da pokupe sto vise. Kada je malina jedne godine bila 85din ne secam se tacno koje elixir je diktirao cene kao nas i niko nije smeo da poveca cenu. Secam se da su slali inspekcije cim neko pokusa da poveca cenu.

- - - - - - - - - -

NIKO se ne javlja sa kontaktom hladnjacara u okolini valjeva i sapca. Hajde ljudi olaksajte nam malo ili ja sam da trazim po internetu i da zovem???

Mislim da negde nece trebat cena.sastavio se nebo,zemlja.

- - - - - - - - - -

Tamo daleko odakle si?sta da ti olaksa kad variraju cene i ide na otvoreno.a ko hoce pare kod nas dobije 180din.to je cena ili na otvoreno za sad

Iz ivanjice sam,video si valjda da zovem ove sapcaneu ivanjicu

- - - - - - - - - -

Kako variraju kad jelena kaze da je kod nje 250 din. Osnovica na ruke pdv na racun. Kod njih cena moze na dole samo ako kod nas krenu sa niskom cenom. I prosle godine su poceli kod njih na pola berbe da obaraju cenu da je na kraju poravnaju sa nasom

luda kuca i jos ludja celjad ::prica:: svi su isti i stanic i deskur i elixir,agropartner,krops,sirogojno......... pa kome padnemo u ruke narode moj.

pa nemojte mi sad smanjivati na 200 , jesmo li konstatovali da ce biti jednaka cena svugde. djubrivo,kap po kap i hemija su me odrali ove godine,mora biti cene. ako u Arilju bude losa cena bice ceo plato pred crkvom pun naroda u redu na kazan za obrok.

pa nemojte mi sad smanjivati na 200 , jesmo li konstatovali da ce biti jednaka cena svugde. djubrivo,kap po kap i hemija su me odrali ove godine,mora biti cene. ako u Arilju bude losa cena bice ceo plato pred crkvom pun naroda u redu na kazan za obrok.
Kolega isti smo ja sam ove god ulozio mnogo u malinu i samo me cupa 250 din ali bolje da bude i 200 nego manja cena o kojoj po Arilju pricaju

- - - - - - - - - -

Na sednici UO Asocijacije „Malinari Srbije“ donet je zaključak da se uputi poziv premijeru Aleksandru Vučiću, ministrima poljoprivrede, trgovine i finansija, načelnicima Moravičkog i Zlatiborskog okruga i predsednicima opština i skupština ta dva okruga da u nedelju, 14. juna dođu u Ivanjicu. Od njih traže da se razmotri stanje nakon elementarnih nepogoda, ali i da pomognu da se postigne dogovor oko cene roda za 2015. godinu. Proizvođači okupljeni u Asocijaciju „Malinari Srbije” ne odustaju od zahteva da ovogodišnja akontna cena kilograma malina bude 2,3 evra. A za predlog Poslovnog udruženja hladnjačara od 109,50 dinara predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović kaže da je neprihvatljiv.
„Verovatno su krenuli od kalkulacije profesora Mihajla Nikolića po kojoj je cena koštanja kilograma maline 79,50 dinara. A mi se pitamo, ako proizvođač plati branje 40 ili 45 dinara, da li može da obradi malinu za 30 dinara. Svake godine izbace neku nižu cenu i na osnovu nje diktiraju. Zato se dogodilo da smo prošle godine mi u zlatiborskom i moravičkom kraju plaćeni manje za 30 do 68 dinara nego u mačvanskom. Kao da nije u pitanju ista zemlja i kao da se izvozna cena malina sa ovih područja razlikuje“, pita se Radović i dodaje da je stoga nužno da država konačno stane iz ove proizvodnje.
U Asocijaciji smatraju da će, zbog nepovoljnih vremenskih prilika prošle godine, ovogodišnji prinosi biti niži od 30 do 40 odsto, a zbog grada u ivanjičkom kraju i prepolovljeni.
Prema rečima našeg sagovornika, u mačvanskom kraju je otkup već počeo, a kilogram malina plaća se od 250 do 270 dinara.
Asocijacija „Malinari Srbije“ nastala je kao izraz nezadovoljstva dosadašnjim organizacijama- Unije udruženja malinara „Vilamet“ i Saveza „Srpska malina“. Okuplja udruženja iz: Ivanjice, Arilje, Požege, Dragačeva i Užica.

- - - - - - - - - -

Elixir je DS hladnjaca ,a ruzica djindjic i petrovic su vlasnici. Ovi sto se pojavljuju su samo lica za kamere. Ne znam kako ne znas da je elixir trebao da kupi ariljsku zadrugu ali zuti izgubise na isborima par meseci ranije i taj posao puce. Inace hladnjaca ledenice koju su kupili se ,,samozapalila,, par meseci pre kupovine i elixir je uzeo za smesne pare. Ne dao nam bog da se oni opet vrate u igru. Isti su kao stanic monopolisti koji pokusavaju da pokupe sto vise. Kada je malina jedne godine bila 85din ne secam se tacno koje elixir je diktirao cene kao nas i niko nije smeo da poveca cenu. Secam se da su slali inspekcije cim neko pokusa da poveca cenu.

- - - - - - - - - -

NIKO se ne javlja sa kontaktom hladnjacara u okolini valjeva i sapca. Hajde ljudi olaksajte nam malo ili ja sam da trazim po internetu i da zovem???

Zar Elixir nije prodat? Mislim da je promenio vlasnicku strukturu, novac je dosao spolja i vlasnik se ne zna, pricalo se da su Slovenci umesali prste da dobiju malinu po nizoj ceni nego sto je u Eu...

sve te razumem,mada ovi nasi koliko su se rasirili i osmelili nebi bilo neobicno da daju i tu cenu koju su ponudili,ali molim lepo samo ako smo radili zastitu po njihovom izvoznom programu za odredjeno trziste. jos kada bi im i prebrali malinu da se ne muce bilo bi super a?!!!

- - - - - - - - - -

Zar Elixir nije prodat? Mislim da je promenio vlasnicku strukturu, novac je dosao spolja i vlasnik se ne zna, pricalo se da su Slovenci umesali prste da dobiju malinu po nizoj ceni nego sto je u Eu...

pa i ja sam cuo nesto slicno pa me interesuje sada stanje ali nije ni bitno,nece platiti vise hehe zar ne

Ovi su mi smesni. Zovu vucica 15 puta on ih ne konstatuje. Kad bi bilo koje udruzenje bilo ozbiljno ono bi sakupilo 15-20hiljada malinara i blokiralo pozesku rampu. Pa onda bi se i veliki gazda a i tajkuni zamislili sta im je ciniti. Treba ukljuciti i sezonce i njihov hleb zavisi od maline. Ako bude bolja cena vise para i za njih. . Tako se bori za ideale linija i nema nazad ko sto su nekad srbi i radili sad nas koriste ko otirac. Gde li nestade onaj srpski inat ponos i prkos kao da vise nismo srbi. Sledece godine cu imati vremena na pretek pa cu da posetim par sednica tog udruzenja da kazem koju pacemo da vidimo. Kao da se borimo za neprijatelje a ne za sebe. Samo je bitan vrh piramide imati pravog coveka koga ce narod da prati A MI TO NEMAMO JER SU SVE **greška I NEPISMENI. Sve ovo me isuvise nervira jer ocigledno drzava poznaje samo govor sile od pregovora nema nista

Elixir je DS hladnjaca ,a ruzica djindjic i petrovic su vlasnici.

donet je zaključak da se uputi poziv premijeru Aleksandru Vučiću, ministrima poljoprivrede, trgovine i finansija, načelnicima Moravičkog i Zlatiborskog okruga i predsednicima opština i skupština ta dva okruga da u nedelju, 14. juna dođu u Ivanjicu.

Kad bi bilo koje udruzenje bilo ozbiljno ono bi sakupilo 15-20hiljada malinara i blokiralo pozesku rampu.

Jednog dana kad se bude ukapiralo da ovakve i slične stvari nemaju veze sa cenom, kad se bude osvestilo i otarasilo zabluda kojekakvih, biće svima bolje.

Ja sam danas pricao sa direktorom vezano za cenu.Oni placaju ovde 250,ali nema dalje prodaje posto veliki kupci od njih samo rezervisu ,ali ne kupuju ,cekaju cenu Arilja,pa ako otud bude niza ponuda ,oni ce otici tamo.Znaci jedino resenje je doterati nama ovde,a vasi trgovci nek daju svoju malinu po 170 -180 dinara.Inace ce i nasa cena ici dole.

hvala xsale na brzom odgovoru. Verovatno se vidimo oko 25juna pozdrav

- - - - - - - - - -

[/COLOR]

Jednog dana kad se bude ukapiralo da ovakve i slične stvari nemaju veze sa cenom, kad se bude osvestilo i otarasilo zabluda kojekakvih, biće svima bolje.
Jednog dana kada ovu drzavu pocnu da vode posteni ljudi nece biti potrebe da se ovako prica. Ako je verovati ovom udruzenju oni su nasli strane kupce ponudili strategiju drzavi kao mediatoru izmedju suprotstavljenih strana ali hladnjacare to ne interesuje jer su i oni pod sapon nekog veceg. Nista od onoga sto si ti citirao nije laz ili izmisljotina. Elixir je bila ili jos uvek jeste DS firma. Ljudi se hvataju za poslednju slamku jer u ovoj drzavi samo politicari mogu da srede nesto. A sto se tice zadnjeg citata kada bi videli 20000 sloznih malinara koji se ponasaju kao jedan ne bi im bilo svejedno da nam ovako namecu nerealne uslove

Ljudi, na zalost moje informacije govore da su pred nama dva puta...
1 - da se povinujemo njihovoj odluci i kao ovce predamo sav rod po 170-180 *(toliko ce biti verujte mi)...
2 - da konacno "USTANE KUKA I MOTIKA" i pokazemo ima ko smo i sta smo...
JA sam spreman uvek i za svaku akciju, a ako ona i ove godine izostane, obracu ovaj rod, da povadima pare sto sam ulozio i onda zbogom malino, kosa, total i kraj - ne treba mani ovo nerviranje.

[/COLOR]

Kolega moj slazem se da takve stvari nemaju veze sa cenom, al one stvari koje mogu da imaju svi precutkuju. Ako je malina jedan od strateskih polj. proizvoda u Srbiji, zar nije logicno da ima minimalnu zagarantovanu cenu, cenu koja ako neke godine bude manja na trzistu razliku drzava dotira da bi sledece godine na iste povrsine i prinose mogla da racuna, na isti broj uposlenih ljudi, popunjenih kapaciteta, IZVOZ..... To bi "udruzenja" trebalo da zahtevaju na prvom mestu, a ja to nisam cuo od nijednog predstavnika ili.... kako ih drugi kolega gore naziva :)

Kolega moj slazem se da takve stvari nemaju veze sa cenom, al one stvari koje mogu da imaju svi precutkuju. Ako je malina jedan od strateskih polj. proizvoda u Srbiji, zar nije logicno da ima minimalnu zagarantovanu cenu, cenu koja ako neke godine bude manja na trzistu razliku drzava dotira da bi sledece godine na iste povrsine i prinose mogla da racuna, na isti broj uposlenih ljudi, popunjenih kapaciteta, IZVOZ..... To bi "udruzenja" trebalo da zahtevaju na prvom mestu, a ja to nisam cuo od nijednog predstavnika ili.... kako ih drugi kolega gore naziva :)

Ovo je već realnija priča, ali možda ne za ovu temu, i ne samo za malinu.
Ona podrazumeva potpunu promenu koncepta države prema poljoprivredi.
Podrazumeva ukidanje svih subvencija, podrazumeva rejonizaciju, podrazumeva odustajanje od zablude da je budućnost srpske privrede u poljoprivredi, i slične demagoške a veoma štetne parole.

Voleo bih kad bismo o tome na nekom drugom mestu porazgovarali, mada znam da bi odmah krenuli ad hominem napadi.

Ljudi, na zalost moje informacije govore da su pred nama dva puta...
1 - da se povinujemo njihovoj odluci i kao ovce predamo sav rod po 170-180 *(toliko ce biti verujte mi)...
2 - da konacno "USTANE KUKA I MOTIKA" i pokazemo ima ko smo i sta smo...
JA sam spreman uvek i za svaku akciju, a ako ona i ove godine izostane, obracu ovaj rod, da povadima pare sto sam ulozio i onda zbogom malino, kosa, total i kraj - ne treba mani ovo nerviranje.

Nemoj tako lako da odustanes. Poenta je osigurati rod i prinos i osamostaliti se u prodaji. Malina ima buducnost ali samo uz maksimalnu posvecenost unapredjenju proizvodnje povecanju kvaliteta kvantiteta i obaveznom ledjenju maline.
Ono sa cim sam ja upoznat je da u izvozu maline i formiranju cene postoji vise nivoa. mali hladnjacari,veliki hladnjacari,izvoznici i na vrhu lanca su ljudi bliski politici koje odredjuju velike izvoznike ili skupljaju proviziju od velikih hladnjacara od izvezene maline,a njih drze u saci kreditima i naravno dozvolama za izvoz. Nije se jednom desilo da se roba vraca sa carine ili od kupaca u inostranstvu kao nepodobna iako da je sve podmazano kako treba sve bi proslo kao i uvek. To se radi samo da se pokaze ko je gazda. Sad sto se tice cene moja neka saznanja se vezuju za cenu od 190din i dok je ovako jaka potraznja i trziste neoptereceno malinom iz konkurentskih zemalja za 1.5evra ne bi trebalo da se plasimo jer na toj ceni svim karikama u lancu od malih hladnjaca pa na dalje ostaje veliki manevarski prostor i samo u zavisnoati koliko su optereceni kreditima i hitnoscu prodaje malina odredice njihovu zaradu. Ono sto treba da nas plasi je da kada i cile i poljska i mi budemo imali dobru godinu e onda vec ne znam kako ce se lanac postaviti ali onda mislim da mozemo da se nadamo ceni od oko evra. Ko god misli da nastavi da se ozbiljno bavi malinom morace u narednim godinama da ulozi znacajna sredstva u zastitu roda i kapacitete za ledjenje inace ce svoj mukotrpni rad davati za sicu. S obzirom na nas politicki sistem nema naznaka da cemo u skorije vremw postati uredjena drzava gde se zakoni ,a posebno oni monopolski i o slobodnom trzistu primenjuju po ps-u vec ce se nastaviti sa selektivnom primenom na principu kada nam treba. Takodje pokusajte maksimalno iskoristiti subvencije drzave,a od 2016 i sredstva iz pristupnih fondova eu. Udruzenja su nam suvise tiha i cutljiva umesto da se forsira strategija daju resenja i masovno medijski prati svako desavanje u vezi sa cenom mi imamo situaciju da jedva saznamo sta udruzenja rade i to preko regionalnih televizija koje da budemo iskreni nemaju nikakvu tezinu da bi se bilo koja tema ojacala dovoljno da postane interesantna sirokim narodnim masama cime bi dobila na znacaju. Mozda najbitnija stvar ikada postignuta u istoriji proizvodnje maline u Srbiji je proslogodisnje osnivanje komisije koja bi se bavila kontrolom izvoza malina u kojoj bi ucestvovali i ljudi iz udruzenja. Upesto da se to potencira i forsira kao najbitnija stvar da bi se doslo do istine u vezi sa izvozom maline cerkama firmam prikazivanjem laznih papira i zatim prodajom za basnoslovne cifre maline stranim kupcima od strane cerki firmi nasih hladnjaca nije se nacinio nijedan korak i izgubljena je mozda istorijska sansa da sve izadje na videlo. Realna cena maline koja je trebala da bude prosle i ove godine je 2evra prema cenama koje su mali hladnjacari postizali izmedju nove goine i marta meseca sobzirom da su prvi u lancu preprodaje maline. Ko zeli da zivi od maline morace da ima makar 1ha mreze i hladnjacu od 20tona da bi obezbedio normalan zivot svojoj porodici jer mi vise nemamo instrumenata da se borimo sa kapitalizmom koji je krenuo da guta trziste maline u Srbiji. Jednostavno samo cemo morati da prodjemo ono sto je zapad prosao ukrupnjavanje poseda i urbanizaciju drzave gde ce mali deo ljudi ziveti na selu a vecina u gradovima. Dok je ovako da poljacima i cileancima lose ide nama ce biti prihvatljivo ali cim njihovi malinjaci odrade dobru godinu videcemo do kog nivoa moze cena da ide dole

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh