MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
krenuce se sigurno sa najnizom mogucom cenom,pa ce posle dok opipaju kolicine i kvalitet dizati cenu isto tako najminimalnije koliko god budu mogli,a predstavnici udruzenja ocigledno imaju funkciju da se ocesu za neko putovanje ili nesto slicno od opstine ili clanarine proizvodjaca,pa se predstavnici udruzenja skupe medjusobno njih 15-20 i oni onda raspravljaju o ceni kolika bi trebalo da bude,slucajno sam jdnom takvom sastanku prisustvovao pre 2 godine u Arilju,hladnjacari jednostavno nece ni da se pojave na takvim sastancima.Ubedjen sam dace se ista slika ponoviti ove godine

ma krenuce sa skromnom cenom ali ubrzo ce poceti otimacina jer ni mi samo jos nismo svesni da nam je ovogodisnji rod umanjen poprilicno a sezona grada tek pocela, mora i njima biti jasno da sa malinama ove godine nece moci da radi svako jer robr nece biti dovoljno, sad ima alternativa uvoz od poljaka, ali koliko sam obavesten i tamo je sve prodato tako da i oni cekaju sezonu praznih skladista

Према подацима Еуростата, у последњем кварталу 2014. извоз малине је око 9 одсто. у односу на исти период претходне године у износу од 21 хиљада. Т. У истом периоду за 9,5 одсто. Такође повећање извоза замрзнутих малина из Србије у заједницу. Пољски смрзнуте малине од почетка године порасла за скоро 19 одсто. на ниво од 2,20 € / кг. У просеку, у првој недељи маја. цена је била на сличном нивоу као на претходну годину.

Процењује се да ће будућност ниво цена зависи од тога како ће инфлација бити бербе ово воће углавном у Пољској. Тренутни услови на тржишту ЕУ, међутим, може да указује на то да се цене смрзнуте малине се развије на високом нивоу у наредним месецима, што ће фаворизовати нуди релативно високе цене у набавци.

Жетва малина у Србији, од стране удружења произвођача, "Српска малина" имају облик на сличном нивоу на прошлу годину и износе 65 хиљада. Т Цене замрзнуте малине из Чилеа, који би могао бити алтернатива за европске замрзнуте хране, иако опада и даље високе.. Према чилеанског смрзнуте Фоодневс килограм сада кошта $ 4.30 / кг или око 10 одсто. мање него прошле године
izvor http://www.portalspozywczy.pl/owoce...ozonych-malin-wysoki-popyt-i-ceny,114561.html

Poceo sam da citam ovu temu stigoh do 20 strane i smorih se...

Moradoh da se uclanim da bih saznao ono sto me zanima. Ovde treba da nadjem koliko je prosle godine bio Vas trosak po 1m zasadjene maline sa prinosom 5+kg? Koliko ocekujete ove godine trosak s obzirom na poskupljenja(hemija,djubrivo) i jos uvek nedefinisanu cenu rada? Koji je najjeftiniji model PG zastite, sistema za navodnjavanje.... s obzirom da nema mogucnosti da se to uradi iz prihoda? E onda posle predvidjenih troskova i uvodjena bar jedne nove investicije u malinjak prognozirati neku cenu ispod koje ne bi smeli ici, posto ono sto mi zelimo necemo dobiti dok god zivimo u feudalnom drustvu.

PS
Kada kazem mi ne mislim na "udruzenja" jel ona ne postoje u Srbiji niti ce postojati dokle god bude ovakvo "trziste"

Molim VAS da me udostojite odgovora.

Hvala i pozdrav od novajlije :)

Moradoh da se uclanim da bih saznao ono sto me zanima. Ovde treba da nadjem koliko je prosle godine bio Vas trosak po 1m zasadjene maline sa prinosom 5+kg? Koliko ocekujete ove godine trosak s obzirom na poskupljenja(hemija,djubrivo) i jos uvek nedefinisanu cenu rada? Koji je najjeftiniji model PG zastite, sistema za navodnjavanje.... s obzirom da nema mogucnosti da se to uradi iz prihoda? E onda posle predvidjenih troskova i uvodjena bar jedne nove investicije u malinjak prognozirati neku cenu ispod koje ne bi smeli ici, posto ono sto mi zelimo necemo dobiti dok god zivimo u feudalnom drustvu.

PS
Kada kazem mi ne mislim na "udruzenja" jel ona ne postoje u Srbiji niti ce postojati dokle god bude ovakvo "trziste"

:ideja:::novac::Dragi domacine,kao prvo nije te valjda sramota da napises mesto odakle si??? To nista neznaci nista al nekako para oci .....ISKRENOST...
Kod nas se nikada nezna......nema pravila
Nije uredjeno drustvo,nije uredjen sistem,a najmanje trziste.......da bi covek znao unapred u sta ulazi....

U sve ulazis kao u lutriju.

nekada ima dobre zarade (ali to DOBRE zarade je retkost) mislim da se svi parametri poklope.....PRINOS,VREMENSKI USLOVI,I NARAVNO CENA...
Neretko to je uzaludan rad....pa cak i steta...vidis sad ove ljude kojima je grad unistio sve........pa imamo GRAD i kad nema grada...(otkupna cena)

Aliiiii...da te ne obeshrabrim.....da bi zaradio moras dobro i dosta da radis...NPR. jedan stih iz moje pesmice....."Da uranis i omrknes,i da radis dok necrknes, mnogo puta mimo volje ,da bogatim bude bolje......itd.

Malo metaforicno ali izvuci zakljucak.....

Nacin na koji je covek srocio post me odvraca od svake konverzacije sa njim.

:ideja:::novac::Dragi domacine,kao prvo nije te valjda sramota da napises mesto odakle si???

Naravno da nije, u delu foruma za predstavljanje mozes videti odakle sam i gde zivim, a okolina malinjaka je metaforicno kao sto znas uvek moras da budes u blizini :)

Izgleda da nisi razumeo moj post i pitanja.... na koja jos nisam dobio odgovor ;)

PS. malina je u mojoj porodici od 78'

Pitanje za marko987:
Magnezijumom u kom obliku prskate malinu da bi zametnula više plodova (može naziv konkretnog preparata), u kojoj koncentraciji i u kojoj fazi?
Kod mene se tek otvaraju prvi cvetovi.

MOMCEEE.....
Pa ako je tvoja iskrenost na nivou....????
Ako je malina u tvojoj porodici od 78 .....pa zar za tolike godine nisi napravio sopstvene racunice....svaka cast pocetnicima ali tebe nerazumem zaista

Pitanje za marko987:
Magnezijumom u kom obliku prskate malinu da bi zametnula više plodova (može naziv konkretnog preparata), u kojoj koncentraciji i u kojoj fazi?
Kod mene se tek otvaraju prvi cvetovi.
Ja bacam haifin magnezijum zove se magnisal. 200kg/ha cena je u Arilju 130 din a u Bgu kod uvoznika 118.
Ako ti se tek javljaju prvi svetovi mozes da ide i onaj madjarski kan i on ima magnezijuma u sebi. Ima u temi radovi u malinjaku idi par stranica unazad. Odlicno djubrivo i moj izbor za sledecu godinu u zameni obicnog kana.Njega mozes izmedju 400-600kg/ha slobodno ali samo prvo tretiranje malo pre cveta ili bas kada vidis prvi cvet. Posle ga mozes koristiti kao prihranu ali onda ide na 15 dana 200kg/ha.
MAGNISAL jedino iva dosta vise magnezijuma 11-0-0+16MgO

Taso čoveče pa vidiš da se čovek smorio od čitanja , mozda i od radova , trazi sve odgovore iz cuga ,da dobije gotovo. Daj boze da nas ne pozove na mobu da mu krčimo OKOLINU malinjaka.

Hmmm pa naravno da jesam nego te proracune zelim da uporedim sa drugim proizvodjacima, da vidim da li su Vasi troskovi manji, kako ih smanjiti, kako povecati produktivnost i napraviti vecu razliku u ceni. Zato sam se i uclanio ovde. Mislim da sam to i napisao u prvom postu.

Ne znam zasto se bilo ko ovde smatra uvredjenim ipak smo svi proizvodjaci i na istoj strani valjda.

- - - - - - - - - -

Ja bacam haifin magnezijum zove se magnisal. 200kg/ha cena je u Arilju 130 din a u Bgu kod uvoznika 118.
Ako ti se tek javljaju prvi svetovi mozes da ide i onaj madjarski kan i on ima magnezijuma u sebi. Ima u temi radovi u malinjaku idi par stranica unazad. Odlicno djubrivo i moj izbor za sledecu godinu u zameni obicnog kana.Njega mozes izmedju 400-600kg/ha slobodno ali samo prvo tretiranje malo pre cveta ili bas kada vidis prvi cvet. Posle ga mozes koristiti kao prihranu ali onda ide na 15 dana 200kg/ha.

Slazem se sa madjarskim kanom s tim sto ja dodajem i 5-10% Yare Complex cisto da novi izdanci malo dobiju na cvrstini , nije na odmet.

Djubrila sam sa Sulfammom 30 n-pro(sa eurofertilom i physiomaxom). Sulfammo ima magnezijum. sa tim bi trebalo da je zavrseno djubrenje prema preporuci. Ne preporucuje se kan kasnije kao zbog moguceg kratkog vremena branja, velikih i krtih grana... Tako su mi rekli. Nisam pametna sta da radim.
Taj Magnisal smem li sada da prskam i da dodam uz Signum, fobos i fertilieder vital danas? I da li je od koristi u ovoj fazi?

magnisal se ne prska vec baca po redu pa zakopava ili ide u kap po kap
3mgo u odnosu na 16 u magnisalu. Idi po preporuci ako koristis samo fertile jer ima par ljudi koji kod mene prate taj program i prezadovoljni su
Ako je krenulo cvetanje vital se zamenjuje sa elitom
Za cvrstinu izdanaka ide kalcijum koga ima u elitu

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovorima. Pise mi uz preporuku uz drugo i trece prskanje vital a od sredine cvetanja elite. Tako da cu jos ovo sa vitalom odraditi i posle elit, ubacicu i ekstrasol pa sta mi bog da.

A videla sam na netu da magnisal moze i folijarno.

prskaj sa borom http://www.fitofarmacija.rs/proizvodi/ishrana_biljaka/foligal_bor.html

- - - - - - - - - -

cene naravno nema ali je ima u osiguranju 180 din malina maximum i 200kg po 1a to je cena koju sam dobio i osigurao,vise ne moze kod njih( generali osiguranje) kupina 120din isto 200kg po 1a. to su cene od pre 5-6 dana

- - - - - - - - - -

PS

zdravo novajlija,tebi ne treba nista ovde ti imas 250kg po 1a tako da bi ti trebao da delis savete. ako imas 5+ po 1m a nije u pitanju GRADINA. koliko ti je poskupelo djubrivo koje koristis?zasto ne mozes da uradis iz prihoda pg zastitu i navodnjavanje ako imas 5+? nema puno mozgovanja najeftinije ti je mreza i kapajuce trake,ventili .... a sve da bude kinesko.imas povracaj 40%

Kod Dunava moze da se bira cena do 250din a prinos minimum je 100kg/aru,max ne znam ali mislim da moze preko 200kg. Sad sto se tice generali osiguranja jedna prica iz komsiluka. Dosli ljuidi da procene stetu posle 7 dana i to posto im se covek najebao majke preko telefona jer nisu hteli da se pojave. Procenili 5% od realnih oko 15-20% i kaze car ok sad mi vama isplatimo 5% i to je to raskidamo premiju????????JA OSTAO U CUDU... Kazem kako bre raskidate premiju kad ona i dalje vazi samo se ako ne daj boze bude opet stete ona racuna bez ovih % KOJI SU VEC PLACENI(TAKO RADI DUNAV) AAAA ne kaze covek oni plate prvu stetu i tu je kraj. Ne znam zasto su ljudi zapeli za winer i generali kad su ocigledno LOPOVCINE???Nece narod domace ,a dunav ima najbolju ponudu i drzi se tipskih ugovora koje je drzava propisala.Cak su i povecali ove godine sa 80 na 85% isplatu totalne stete pre branja.Generali jos drzi na 80%

Meni je Dunav dao za malinu od 100-200 kg/a i do 200 din/kg. Ja imam miker ali oni tu ne prave razliku. A za kupinu do 100 din/kg a prinos do 300 kg/a.
Inace prosle godine su mi za kupinu priznali stetu 15% i sve redovno isplatili,i drzava povracaj od 40% isplatila,jedino nasa opstina obecanu subvenciju povracaja od 10% ko osigura nije uplatila niti je vise pominju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh