Što se tice Austrijanaca ,Podgorina frucht, tu je situacija jasna. Oni su napravili fabriku za preradu voca u koncetrat, dzem, pekmez i to pakuju u velika paletna pakovanja 200 ili 500 kg. Sve su to polu proizvodi na to nema carine. Smrznuti program rade vrlo malo ,kada im neki njihov kupac zatraži malinu ako je nemaju oni to elegantno kupe kod drugih hladnjaca. Od maline uglavnom rade koncetrat i tu ne zale zasipaju sve sto uvece otkupe a šteta je mnogo rolenda ode u koncetrat. Nisu oni ni promašaj Srpske privatizacije jer ogromne kolicine voca prerade, narocito jabuke,kupine, sljive, višnje, dunje, lubenice, dinje,dzenarike. Ali tu je problem što nisu neke platiše svezeg voca ali kvalitet je uvek obavezan. Medjutim oni stalno investiraju tako da su od trule Podgorke napravili preduzece domacinsko za primer. U krugu je red , plata je prvog,obaveze placene. Ko je nama kriv kad smo imali a nismo znali da radimo . Loš menadzment,loša organizacija, nedisciplina, lopovluk....
Da Boyla
Nazalost to je mracna mrlja naseg mentaliteta,
A sa druge strane to je kao kada dobar domacin proda svoje domacinstvo komsiji u bescenje, pa ide kod njega da radi za milostinju kao magare!
Sudbinu Podgorke prosle su gotovo i sve ostale firme u ovoj oblasti,mnogo veca Srbijanka,Sapcanka,Budimka,Vocar itd...itd...Pa zar smo mi bili parlizovani ili smo paralizovali sami sebe,gde bi oni sposobni vodili posteno posao,i bili posteno placeni za svoj rad a ne za lopovluk.?!
Sadasnji rad Podgorine fruit vidim kao davanje caja na kasicicu teskom i jedva pokretnom bolesniku.
Bolje ista nego nista?!
Jeftino kupljena fabrika ,jeftina sirovina,jeftina radna snaga, i sve to izneseno bez carine,gde se vani produkt dize na visi nivo.Zar mi nismo mogli to isto da radimo i vise od toga,gde bi kapital ostajao u zemlji??? A kada mi krenemo da uvezemo nesto,,..masine,opremu ,alate,mehanizaciju,-uglavnom polovnu,jer za novu malo ko ima mogucnosti,bivamo docekani na noz visokih carina i poreza.
Zar je to sreca i prosperitet za nas???
Ja nemam nista protiv rada stranaca ,a i drugih vec protiv TURBO-SIROMASENJA, vecine koja posteno radi a nemoze nista da zaradi!!!
---------------------
Kupinar
Delimicno se slazem sa vama,
Beskonacno pricanje i nikakvo nestvaranje,...Prica o hladnjacarima koji ce opet i ove godine imati scenu za otkup i cenu,a mi nemi posmatraci??
A da se zaista moze nesto vise da ucini od postojeceg ,pokazuje primer jednog domacina iz okoline Osecine,.(Dobrivoja) zna to Boyla,koji je od vrednog,postenog poljoprivrednika dostigao uzornog i mega,i jednog od vodecih privrednika u oblasti suve sljive.