aco.paun
Član
Kako neko tebe može da sprečiš da vršiš otkup u Arilju? Ako imaš registrovano otkupno mesto i sve radiš legalno, ni inspekcija ti ništa ne može. Jedino da ti konkurencija pošalje neke momke u siledžijkama i da te polome
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sto se tice drzave, drzava je vise puta pokusavala proizvodjace da pomogne, ali proizvodjaci nisu znali to da iskoriste
Vise puta razni podsticaji od drzave (jedne godine drzava je nudila uslugu lagerovanja uz podsticaje) i besplatna hladnjaca koju su dobili proizvodjaci (da je taj projekat uspeo to bi bio pelcer i za druge gradove i mesta) su sanse koje nisu iskoristene jer proizvodjaci nisu angazovali strucne ljude. Sa pogresnim ljudima svaki posao ce propasti.
ni drugi poljoprivredni proizvodi nemaju svuda istu cenu,
Sto se tice raspodele dobiti, zasto bi neko sa vama delio dobit? Koji razlog ima za to? Vi gledate samo dobit a ne gledate rizike koje preuzima jedna i druga strana, smatram da hladnjace preuzimaju puno veci rizik od proizvodjaca. Krucijalan problem ovde je sto proizvodjaci nece partnerski odnos sa hladnjacarima, ako bi se napravio partnerski odnos onda bi mogla i raspodela dobiti u nekom procentu, ali kakav partnerski odnos kad vi ni sami medju sobom jedni drugima ne verujete...
U srzi svih problema izmedju hladnjacara i proizvodjaca je nesloga, zavist, nerazumevanje i slicne druge negativne osobine koje unistavaju i jednu i drugu stranu.
Ako bi se obe strane dogovorile odnos bi mogao da bude sledeci, vi dajete robu hladnjaci x, ona vam isplati deo novca a deo novca kada proda svu malinu po unapred definisanoj raspodeli dobiti. U slucaju da se dobit ne ostvari onda se nista i ne isplacuje i ovo bi bila korektna prica jer bi onda i proizvodjac prihvatio da preuzme deo rizika na sebe. Ovo je ostvarivo samo trebaju pametni ljudi da sednu i da se dogovore.
Kako neko tebe može da sprečiš da vršiš otkup u Arilju? Ako imaš registrovano otkupno mesto i sve radiš legalno, ni inspekcija ti ništa ne može. Jedino da ti konkurencija pošalje neke momke u siledžijkama i da te polome
@poznavalac_neprilika
Pa nisu oni probili cenovni limit i oni su dobro prosli,oni su samo odigrali tu trzisnu utakmicu,nabavili robe kolikoim je trebalo,ispostovali i kupce i proizvodjace.A ta tzisna utakmica treba da se obavlja na celoj teritoriji jedne zemlje gde vaze iste zakoni koje treba da sprovede drzava,e onda nema dogovora,monopola i ostalih radnji koje treba da kontrolisu inspekcije a ne da zabranjuju dolazak u Arilje otkupljivaca sa drugih krajeva da im ne bi podizali dogovorenu cenu.Sto je najgore drzava i policija koji treba da sprece takav monopol,oni sprovode zabrane dolazaka slepera za otkup.
Poznavalac-prilika;
Već je ranije bilo reči o pomoći države malinarstvu. Pričano je o tome da država te svoje pomoći nije ispoštovala kako treba. Jedno su obećali a drugo je bilo na terenu. Jedinu pomoć koju smo uspeli da izdejstvujemo na pregovorima jeste od pre par godina kredit namenjen hladnjačarima sa malom i subvencionisanom kamatom. Tom prilikom smo se nadali da će to imati efekta i na nas proizvodjače. Ispalo je da smo hladnjačarima napravili ustupke.
Da, ni drugi proizvodi nemaju svuda istu cenu ali čovek te pita kakve to ima veze sa malinom koja se ne prodaje ovde u Srbiji . Dakle na cenu odlučuje strano a ne unutrašnje tržište.
Zbog ovakvih rečenica smatram da je besmisleno dalje komentarisati sa nekim ko se ne bavi malinarstvom.
Sve ovo su lepe ideje koje smo mi u Arilju već pokušali ali bez uspeha. Pre par godina na sastanku kojem je prisustvovalo nekoliko najvećih hladnjačara iz našeg kraja, nuđena je upravo ovakva priča. Žalili su se na skupe kredite jer moraju da čekaju cenu na proleće. Protestima mi im izborimo kredite sa 3% kamate. Ponuđeno im je bilo na tim pregovorima da mi proizvodjači prihvatimo deo rizika na sebe. Da naplatimo samo deo maline da poklopimo samo osnovne troškove. Da 60% ne naplaćene maline naplatimo na proleće u martu mesecu. Da se hladnjačari dogovore oko prodajne cene te da pokušaju da utiču na tržište. Tada smo bili drugi po proizvodnji u svetu te smo smatrali da se može uticati na tržište. Ako priča uspi, da se isplati unapred dogovorena cena. Ali ni to nije prihvaćeno.
A što se tiče toga ,, zašto bi neko delio dobit", pa upravo zbog toga što je to dogovoreno u pregovorima sa hladnjačarima a država tad bila medijator i garant postignutih dogovora. To sve postoi u dokumentima udruženja koi su učestvovali na ranijim pregovorima ali opet država neće da preduzme ništa.
O raznim garancijama države i obećanjima mogu pričati do jutra.
Bezbroj dobrih ideja je pokušano o koim vi pišete. Ne mislim da ste zlonamerni mada previše branite državu i hladnjačare. Činjenica je da ste neupućeni jer je sve o čemu pišete već pokušano.
Ne mislim da se hladnjačari preterano bogate ali nedovoljno utiču na to da svima nama bude bolje. To smo bar mogli postići kad smo bili na vrhu svetske proizvodnje a sad je to puno teže.
aco,paun;
Upravo toga je bilo ovde u Arilju. Par dana je dolazio otkupljivač iz Šapca i plaćao malinu u selu Mirosaljci kod Arilja 200din. Slali su im inspekciju više puta i tražili dlaku u jajetu. Čak su se i hladnjačari oglašavali saopštenjem da tamo neko otkupljuje za keš , ne poštuje sanitarne uslove , vrši krivično delo itd... Nakon par intervencija inspekcije bili su oterani. Isti ti hladnjačari u Arilju imaju postavljene tezge po tranzitnom putu , otkupljuju za keš ali plaćaju dosta manje. Ni oni ne poštuju zakone niti sanitarne uslove ali njih niko ne dira. Recimo samo da čak i ne traže potvrde o reg. domaćinstvu, na šta su bili obavezani zbog naplate doprinosa. To je naša realnost.
Kolega wilamet 2012 je objasnio o cemu sam pricao,znaci oni koji uticu na cenu oterani su zbog sanitarnih uslova,a ovi lokalni otkupljivaci isto takve uslove(ne uslove) imaju i njih niko ne dira.Uopste nije bitno da li je spica,koliko se bere,oni su ucesnici trzisne utakmice i direkno svojim prisustvom uticu na cenu,sto je onemoguceno i samim tim to nije trzisno formiranje cene.
Budite uvereni da niko ne bi mogao nekoga da otera ili da natera da napusti otkupno mesto ukoliko taj neko ima poslovni interes da tu nabavi robu, ali ako nema poslovni interes ili ako pogresno proceni, ili mozda ostane i bez sredstava, zar mu je tesko da kaze, evo ovi me oterase...?
Poznavalac.... ti ocigledno imas o Srbiji kao drustvu i drzavi visoko misljenje.Stvarnost je nesto drugacija. Malina ima i crno trziste proda se roba koja se ne knjizi. Ne prave se monopoli samo na nivou drzave vec i lokalna, Arilje , Podgorina, Macva itd.. sve zavisi ko se sa kime dogovori i to obicno ide i dil sa lokalnom vlascu. Osamdesetih godina Slovenacka firma dodje u moje selo da kupuje malinu ali je lokalne vlasti proteraju, proizvodjaci se snadju ,malina je tada isla u burad, napune burad pa kamionom izvezu malinu za duple pare od lokalnih platisa. U prolece stize doplata 20 %. To je jedina doplata koje se ja secam. Nisi imao prilike da vidis kada neko probije dogovorenu cenu kakva je to frka i potera. Inspekcije,crni dzipovi , osisanci ... sutradan mrtvo more sve isto. Toliko o trzistu, drzavi, nama , njima , vama ... Bice svega i ove godine...
A otkud vi znate da se trziste tad prelomilo.I zasto nikako ne prokomentarisete da se cena do pola berbe ne zna,a onda kad ste njihovi i predali im pola robe oni vam saopste cenu i kako to ako je trzisna utakmica svi plate isto.Nema ovde trzisne utakmice,ne samo u malinama nego u mnogo cemu u nasoj drzavi.I opet kakva prica stanje na trzistu se prelomilo(90% mislite da ste u pravu),a oni prodali robu preko 3 evra a platili je 2 evra( i to ovi sto su dobro platili u Macvi),o cemu vi pricate,znate li vi razliku od 1 evro puta kolicina prodate robe.Ovo je prosta matematika i nema potebe nista drugo polemisati.Pogledajte koliko smo izvezli malina pa pomnozite.Cifra.E to je po njima dobit 2,5%.Neko ne zna matematiku?
Opet kazem nemam ja nista protiv tih ljudi i treba svako da zaradi,vec sam piso o tome ali ovo sto se desava je katastrofa.Ja sam svoju malinu naplatio preposle godine sedam dana pred sledecu beru,jedva naplatio,izgubio na kursu x para za tih godinu dana,ihladnjaca se sluzila mojim parama(verovatno ne uzimaju kredit za isplatu,ovo im bolja kombinacija,beskamatni kredit od proizvodjaca) i ja sam tad platio taj rizik ali od tog rizika nisam nista naplatio,jos me djubre pita hoces li i ove godine da nam predajes malinu.Sramota.
I jos jedna stvar,odgovor kolegi kupinaru,mi ne prodajemo malinu,mi je predajemo.Cim nema cene pre pocetka berbe,dok jos nisam zaduzio gajbice to je predaja jer ja dajem robu,a ne znam cenu,a naplaticu je pola posle berbe a pola na kraju godine.
Ovih pominjanih 2,5%, ovo% mozda je greska u izjavama,mozda je x,u prevodu 2,5 puta,??Ovih desavanja u otkupu bilo je i u mom kraju,mada moj prosek je bio 184.din,sto se tice isplate,80% u toku berbe,ostalo je placeno do kraja avgusta,i radio sam sa manjim otkupljivacem. A inace unazad nekoliko godina bila je isplata na vreme.
-----------------
Boim se da ova debata nide nikamo i nikuda i da nece dati nikakvog napretka?
Resenje bi bilo=
Ko zeli ili ima mogucnosti nek pravi hladnjacu
Ko zeli ili smatra ,moze i hoce nek pravi udruzenje,
Svako resenje bice bolje od ove pasivnosti i tavorenja u mestu.
Nista ne bih ni dodao ni oduzeo, tasoo je sve rekao.
Treba da se ljudi pokrenu da krenu da rade, zar je moguce da pricamo samo o malini kao proizvodu? Zasto ne pisemo o sokovima, dzemovima, energetskom picu, vocnom koncentratu, vocnom prelivu, gaziranom picu (koka kola sa ukusom maline), susenoj malini (1kg ide i preko 50eura), kolacina, tortama, kozmetickim proizvodima (razne kreme, gelovi, samponi) itd, imamo toliko toga, samo treba da se pokrenemo, imamo najbolju sirovinu na svetu, imamo u genetskom kodu zapisano kako se proizvodi malina.... Ako ne sad , onda za 5 ili 10 ili 20 godina da ostvarimo nase ciljeve, tako rade pravi lideri, tako rade pobednici....
Nista ne bih ni dodao ni oduzeo, tasoo je sve rekao.
Treba da se ljudi pokrenu da krenu da rade, zar je moguce da pricamo samo o malini kao proizvodu? Zasto ne pisemo o sokovima, dzemovima, energetskom picu, vocnom koncentratu, vocnom prelivu, gaziranom picu (koka kola sa ukusom maline), susenoj malini (1kg ide i preko 50eura), kolacina, tortama, kozmetickim proizvodima (razne kreme, gelovi, samponi) itd, imamo toliko toga, samo treba da se pokrenemo, imamo najbolju sirovinu na svetu, imamo u genetskom kodu zapisano kako se proizvodi malina.... Ako ne sad , onda za 5 ili 10 ili 20 godina da ostvarimo nase ciljeve, tako rade pravi lideri, tako rade pobednici....