Nije taj Toma iz Arilja. On je prosle godine napravio u Prijepolju ali ne znam kojeg je kapaciteta, nije puno velika. Ova se pravi u Brodarevo ako ste culi za to mesto (opstina Prijepolje) i pravi je covek koji do sad nije imao veze sa malinama ni poljoprivredom, nego je drzao gradilista u Nemackoj pa je zaradio grdne pare i sad ulaze ovde, mozda i pere novac. Zemljiste gde se pravi hladnjaca ima 50ari i placao je 1000e po aru.
e to je druga prica taj obecavaaaa ...ubedjen sam.
- - - - - - - - - -
Kod proizodjaca je minimalna dobit koja ne dozvoljava investiranje.Evo pogledajte slike Polovog malinjaka.Covek je 2011,pri postavljanju stubova stavio stubove za protivgradnu mrezu,ima odlican malinjak,dobar prinos i imao je cak i prosle godine dobru cenu(Sabac) ali i posle 4 godine ozbiljnog rada(pisao je u svojim postovima,daje im i cajeve)jos se nije pohvalio sa postavljenom mrezom.Mislite da ne zeli ili dobiti za investiranje nema.Da bi se investiralo cena mora biti 2 i vise evra konstantno a ne jednom u 5 god.
Ja ulazem jer imam drugi posao(tj malinjak mi je dodatni izvor prihoda da bih u zivotu nesto uspeo da steknem) ali realno da se bavim samo malinom a imam 1 hektar malina,a u rodu 80 ari ne bih imao nista znacajno da ulozim.
Ocigledno je da vi nemate predstavu koliko je 1h malinjaka,to je samo da znate 4 kilometra spalira,samo da ga obizete sa obe strane je mnogo,a obraditi ga necu ni govoriti.
Ako se desi 5-6 kg /m/d rod i cena od 2.3-2.5 eur ...mreza se postavlja u aprilu sledece god
2/3 -ine sredjena to jest 2 ha u planu je da u sredu dam joj fiyiomaxsa ,peletiranistajnjak i jare 7-12-25 sve to da se ukultivise . kasnije ponavlljam postupak .i pripremam se organizovati da napravim 1000 l pripravka od gaveza i 1000 l od koprive 1000 l exstrat od Bajkal EM -1 Sve to na 960 m/d
Za one koji su me prozivali ....eto buznismen krenuo na kolicinu 3 h ...he,he Da znaju bio sam biznismencic ( biznismen nije bas tako lako postat) ...Al sam svojevrememo imao pex (pozar) steta cirka 550-600 000 eu .Od dat pa jos uvek do jula sam u duznickom ropstvu u kojem sam bio i preko guseeee a sad negde oko kolena .
Kasnije se pojavili problemi .naplata,monopoll,sukob interesa,nelojalna konkurencija iiii .
Tako da mi nije nista preostalo no da na svoj ha organizujem plastenike ili malinu ili jagodu .
Odlucih se na malinu , uzeh jos 2 ha u zakup do avgusta 2018 i tako da su mi ova 3 ha jedini izvor prihodaaaaa od kojih trebam skolivati unuka prvaka i mladjeg sina gimnazijalca.
Napominjem da do pre 4 god nisam znao ni kako izgleda malina, zahvaljujem se na vasim postovima @miker,majstor gera,zoransef,deda lala,cunami ,ibrikic,cegovec,vilamet,marko 988....iiii drugi a zahvaljujem se i onim drugog tipa kao lanjski sneg ... i ovi novi da ih ne prozivam jer su svojim komentarima kadkad usijavali temu ....pa su se iznedrila nekakva saznanja iz tog usijanja ,kako meni tako i nekim gostima ove teme.
Vecina nezna sta je u bilo kojoj proizvodnji AKUMULACIJA ,amortizcija , vanredni troskovi proizvodnje iiiii .Ne zameram im (zali...) pa stoga se zadovoljavaju i sa nizom cenom.
Ja samo zelim REALNUUU i pravilnu podelu kolaca izmedju nas proizvodjaca,hladnjacara ,izvoznika,bankara i drzave,,... Cini mi se da na vrhu piramide je drzava. de da se strpimo jos sezonu -dve dok ne sagleda i uredi stanjeeee.