poznavalac_prilika
Banned
Svaka cast svakome. U smislu cenim svacije misljenje. Na ovaj forum sam dosao jer zelim da saznam vise od onoga sto znam,i ne smetaju mi ljudi koji se bezrazlozno prave pametni,preskocim post i to je to. Ali poznavaoce prilika,koliko god smatrao da ima mudrosti i znanja u tome sto pises zaista pametnom coveku ne prilici da napise "drzava vise nema snage da vam pomogne" Alo rodjeni,previse si se zaneo... Ti znas da li drzava ima snage i sta treba da uradi. Sto je mnogo mnogo je.
Inace,neces verovati ali ima ljudi koji sade i dunje i musmule i neke trece kulture i siguran sam da se ne bi slozili da im je to neisplativo,kao sto ti mislis. Svako radi ono sta smatra da treba i trudi se i bori da to bude sto isplatljivije.
Kao sto rekoh lako je teoretisati treba u njivi dokazati to o cemu se pametuje.
Ja nisam imao nameru da vas uvredim, niti da podcenim proizvodjace musmula i dunja (od dunje se pravi dobra rakija). Pokusacu sebe da preformulisem kako bi ste me bolje razumeli, za brdsko planinski deo Srbije koji karakterisu mali i usitnjeni posedi sigurno je najisplativija kultura za gajenje malina. Sto se tice drzave, drzava je vise puta pokusavala proizvodjace da pomogne, ali proizvodjaci nisu znali to da iskoriste, nazalost nasa dobro poznata srpska nesloga uzrok je mnogim problemima. Tvrdim kada bi proizvodjaci bili malo slozniji i kada bi angazovali prave ljude uz jasna pravila igre uspeh na duge staze ne bi izostao. Nazalost to se nece desiti tako brzo...
Englezi kazu, No hard feelings ili bez uvrede u vezi prethodnog posta.
- - - - - - - - - -
Поштовање свима,пратим вашу дискусију и у овоме болдованом је Ваш проблем.Познавалац прилика зна како да прода и изрекламира робу ради што боље цене,типичан закон тржишта у данашњем капитализму.Он зна да прода а ви знате да произведете,једноставно је,треба он вама(не мсм буквално него мсм на менаџера и сл) као што ви требате њему као послодавци...Паметни ће то схватити и направити добар посао,не мора одмах милионски него мало по мало,хладњача не мора бити огромна..
Нисам у послу са малинама ал сам исто тако зависан од тржишта па се помало разумем.Све најбоље у производној години.
Svako treba da radi svoj posao i u svom poslu da bude najbolji. Problem kod nasih ljudi je u tome sto bi svi sve da rade a to nazalost nije dobro jer onda nista ne radimo kako treba. Vise puta razni podsticaji od drzave (jedne godine drzava je nudila uslugu lagerovanja uz podsticaje) i besplatna hladnjaca koju su dobili proizvodjaci (da je taj projekat uspeo to bi bio pelcer i za druge gradove i mesta) su sanse koje nisu iskoristene jer proizvodjaci nisu angazovali strucne ljude. Sa pogresnim ljudima svaki posao ce propasti.
Svojim pisanjem zelim ljudima da razbijem stereotipe i predrasude kojima su izlozeni. Nista nije onako kako nam se cini, a tek posto "zagrebemo" malo ispod povrsine mozemo dobiti malo realnije stanje stvari.
A u vezi trzista, ja bih voleo da imamo pet puta veci devizni priliv od malina i da jos vise ljudi tu bude ukljuceno, jer bi tako svima nama bilo bolje. Pokusacu da nabrojim neke delatnosti i ljude koji imaju direktno ili indirektno koristi od proizvodnje maline: proizvodjaci kutija i kesa,proizvodjaci i distributeri razne opreme, elektroprivreda Srbije, ugostitelji, trgovine, transportna preduzeca, izvozna preduzeca, radnici raznih starosnih dobi koji usluzno beru maline i tako ostvaruju prihod, drzava, proizvodjaci hemije i vestackih djubriva, itd itd Efekat koji ovakva proizvodnja ostvaruje je zaista fantastican jer drzava ima cist devizni priliv koji je itekako vazan u situaciji kada imamo veliki problem sa deviznim deficitom.