cunami
Član
sve razumem jer gde god ima dpbrih para tu su i pojedini politicari umesali prste cifra je oko 240 miliona eura bila za rod 2014 godine, a to je jednu vocnu vrstu lepa suma moze se reci
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Drage kolege,analiziram vasa pisanja pa bih se dotakao malo kulture branja maline,
Mislim da jos uvek nemamo u celini dovoljnu kulturu,bolje receno nekulturu branja.Mucno je gledati propastenje ovog naseg rajskog voca neretko ekstra kvaliteta.Dali je to nemar,nehat ili nebriga mnogih. Kada bi ljudi shvatili koliko je to samo mali napor a veliki efekat u kvalitetu mozda bi radili drugacije. Cesto branje maline u kante i kantice pogotovu od 5-6 litara,pa presipanje u gajbice pa dok se to poravnja,pa i ona sto nije zgnjecena nju prelije sok tako da to ninasta ne lici,odnosno lici na pekmez,koji nasi hladnjacari mogu odmah da pakuju u tegle.
Samo branje direktno u gajbice daje pun kvalitet.
Gledao sam i gde ljudi okace na kais gajbicu ispted sebe,ali zbog manervisanja cesto se zakacuje za rodnice,upada lisce,kida se zelena itd tako da ni to nije bas dobro.
Ja praktikujem metod gde naredjam obicno 5-6 gajbica ispred sebe ,nista vam nesmeta,obe ruke slobodne,cesto i nogom poguras,punite gajbicu redom,plodove nista nepomerate po gajbici tako da se mehanicki nista neostecuje,kada napunite gajbicu stavljate u hlad pod vrstu.,Uvek gledam da prazna bude ispod one u koju berem.
Mnogima je izgovor da je ista cena za sve,ali kada bi imale cene za razlicito punjenje,-npr. 2-2,3 kg jedna cena,za 2,3-3 kg druga,preko 3 kg treca,onda bi svak razmislio za koju cenu bere.
Cunami kako ne shvatas nisu uopste u pitanju hladnjace i hladnjacari oni cak i ne izvoze ma koliko da su veliki. Sta vise da ti kazem kad can ni Stanic ne izvozi sam malinu a otkupio je ove godine 1/4 ukupne proizvodje u Srbiji. Ljudi koji rade izvoz nemaju skoro nikakve veze sa malinarstvom vec sa tajfunima i vezama sa politicarima.
Bio sam danas u metrou u Kragujevcu i naletim na svežu malinu u pakovanju od 125g. Cena ~370din, skoro 3000din/kg, zemlja porekla Meksiko
Poznavalac prilika
Mislim da je na tom spisku i firma "Zadrugar"
Sto se tice ovog drugog dela tvog izlaganja mislim da ipak atmosfera ipak postaje meksa,i sami ljudi razmisljaju za jos, za napred, za vise i bolje. Ipak to mora biti neki lagani proces da bih se postigao cilj.
Muka je sto je sama berba maline kod vecine proizvodjaca kao dugo ocekivana "infuzija" za resenje kucnih finansija i pokrice najnuznijeg-proizvodnog ciklusa.
Ali koliko god pricali uvek se pojavljuje taj glavni kamen spoticanja-POVERENJE.
Evo cist primer-
Pa ko jos veruje da ste vi SAMO obican elekticar "banderas" ili ste poznavalac prilika (kao sto se i potpisujete) ekonomije,poslovanja,menadzmenta,tehnologija domaceg i stranog trzista,izvoza-SKRACENO PROFITA.??!!
A ovo u vezi meksicke maline?
Nije li to malo neodgovornost drzave da nevodi racuna o sopstvenom trzistu,znam da cete mi odgovoriti pa to je komercijalno poslovanje i liberalno trziste??!!
Usput posto poznajete prilike ,mozda nije to tema za ovde,pitao bih vas kakve su prilike sa suvom sljivom ,imam utisak kao da se vraca sa nesto unapredjenoj i osavremenjenoj verziji na dane stare slave,A ako je tako to je komercijalni proizvod br 2.?!
HVALA