Pozdrav proizvodjacima "crvenog zlata"....
Procitao sam ovu Vasu temu i pratrim je i dalje.... pa obzirom, da poticem iz malinarskog kraja mozda se iduce godine upustim u "avanturu", sadnje oko 1-1.5 ha maline.Za sada, skupljam literaturu i iskustva od rodjaka i komsija...koji vec imaju neke sitne parcele.
Izneo bih neka svoja zapazanja, pa ako neko ima iskustva i vremena, mogao bi da prokomentarise, i da nam kaze sta "ne pije vodu"... a ako je nesto dobro, valjace svima.
Prvo i osnovno (sadnice): imam nameru da ih kupim od nekog domacina u Arilju, ciji malinak cu videti svojim ocima, da je zdrav (bar,vecim delom), a ne od nekih instituta, gde bih morao nekoga da "odrobijam" u slucaju da mi prodaju zarazen rasad.
Drugo (zemljiste): pripremio bih ga na sledecu jesen, posadio zasad i postavio u isto vreme stubove.Planiram, da razmak izmedju redova bude minimalan (objasnicu kasnije zasto).Koji je minimalan razmak izmedju redova?
Trece: pronasao sam proizvodjaca protivgradnih mreza i cenu 0.30e po kvad. metru.Za mene je to sasvim dobra cena.Interesuje me... da li bi 5-6 sposobnih muskaraca, uspelo da postavi te mreze? Dobio sam i objasnjenja ukrako od proizvodjaca u smislu: da u spaliru maline, svaki odredjeni stub bude 4m, po njima navodno zategnem sajlu, zatim malo zastititi vrhove stubova (da se ne steti mreza) a rubove mreze,gde bi propadao eventualni grad, spojiti plasticnim alkama (prave ih plasticari).
Cetvrto: isao bih na najmanji razmak izmedju redova, (zbog vise faktora) i obradjivanje zemljista motokultivatorima.
U tom slucaju, da li je izvodljivo kupiti trake najlona-sirine 1 metar i pokriti deo zemljista oko stabljika-jer je to i najkomplikovanije za odstranjivanje trave i obradu.Video sam to u Evropi, pa velim da pitam da li je izvodljivo...
Peto: ulozio bih, 10-15000e svojih sredstava, medjutim... imam klijenta, koji je direktor banke u beogradu, i koji mi bez pardona savetuje, da od njih "kupim" sredstva (kredit"), s tim da registrujem sve po zakonu.Sta je bolje... "u se i u svoje kljuse" ili da se cimam sa bankama?
Sesto: ujedno i savet za one kojima treba mnogo radnika: zivim na jugu Evrope (Grcka)...i ovde Bugari "izginuse" radeci za 500-600 evra mesecno, i to ako nadju posao.Znaci... bratko Bugarin, ima da mi odrzava i bere malinu, ako nece lokalni nezaposleni.
Pozdrav svima... a poseban za "meeker-a"