Dobar dan dobri ljudi, pozdrav iz okoline Brusa. Ovde kod mene preovlađuju malinjaci veličine 10-25 ari, naravno da ima i manjih i većih umnogome zahvaljujući terenu koji je brdsko-planinski. Ljudi mahom gaje malinu čisto kao izvor dodatnih prihoda jer većina ima stalan posao. Da sutra neko kaže da je cena 70 din oni bi je opet prodali (bolje išta nego ništa), hladnjačari to znaju a bogme i koriste jer su cene ovde uvek niže nego u zapadnoj Srbiji. U poslednje vreme više niču hladnjače nego novi zasadi i u tome možda leži neka šansa ovdašnjeg seljanina. Okupe se hladnjačari i odrede cenu koju će držati ali za par sati neko digne istu a ostali ga isprate. Tako je bilo prošle godine, a tek će tako biti i ove jer malina jednostavno NEMA. Gaji se uglavnom vilamet, miker se pojavio tek skoro i još nije uzeo maha. Što se tiče "realne"cene to zavisi od ulaganja i neke subjektivne procene svoga rada, naime nikada se neće poklopiti cena koja je za mene realna sa onom koji je realna nekome ko je uložio u kap po kap ili protivgradnu mrežu. Stoji činjenica da je malina u svetu retka i tražena roba koja dostiže finu cenu, ali takođe je i činjenica da od toga malinari ništa ne vide jer sve ide u džep hladnjačara čija pohlepa nema granica. Pa oni kad pune cisternu za izvoz tačno znaju koliko vode će staviti pride a time varaju i teraju potencijalne kupce odavde(bio sam svedok kada je sa granice vrećeno par cisterni zbog previše vode, šta ćeš-ko radi taj i greši ). Poslednjih 5 godina leti provodim po mesec dana radeći u hladnjači, u malinjaku sam od malih nogu pomažem koliko mi obaveze dozvoljavaju, tako da su mi poznate obe strane medalje i mislim da mi to daje za pravo pišem na ovom forumu. Za par dana bih trebao da završim fax, vraćam se na rodnu grudu i planiram da zasadim 20-ak (već imamo 25) ari malina koje bih obrađivao iz hobija jer mi struka to dozvoljava (profesor/nastavnik=letnji raspust=sloboda u jeku berbe). Iako sam relativno mlad(23), rado bih pokušao u budućnosti da uradim nešto kako bi stao na put izrabljivanju mlinara u mom kraju I SVAKI PREDLOG JE DOBRODOŠAO.
Na kraju pitanje za Kraljevčane: koliko plaća Mondo (ili kako već) malinu u tom kraju?
Pozdrav ljudi, želim vam sve najbolje i samo se opustite, jer nerviranje nikuda ne vodi.
Post je spojen: [time]1277056381[/time]